Wouter Bos bepleit winstplafond voor farmabedrijven

Nieuw plan van bestuursvoorzitter VUmc om de prijzen van medicijnen te verlagen.(FD, na gratis inlog)

>>> Lees verder (Artikel)

160 miljoen tabletten moeten uit stripverpakking gedrukt

Apotheken verstrekten in 2016 meer dan een miljard tabletten in weekdoseersytemen. Voor ongeveer 15% daarvan zijn geen losse tabletten in een pot beschikbaar. Apotheken of de bedrijven die medicatierollen voor weekleveringen maken, moeten de tabletten zelf uit een stripverpakking drukken. (SFK)

>>> Lees verder (Artikel)

Minister Schippers: 'Apotheker meer betrekken bij medicatieoverdracht'

Apothekers moeten meer worden betrokken bij medicatieoverdracht en -verificatie. En de huidige gemiddelde vergoeding van 48 euro voor een medicatiebeoordeling is “wat mager”.(KNMP)

>>> Lees verder (Artikel)

Groeiend aantal gezondheidsministers: samenwerken op medicijnbeleid

Het huidige systeem van medicijnontwikkeling is niet duurzaam. De betaalbaarheid van nieuwe medicijnen komt steeds verder onder druk als we niets veranderen. De aanwezige landen vandaag in Parijs hebben de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gevraagd ondersteuning te bieden bij de noodzakelijke veranderingen.(VWS)

>>> Lees verder (Artikel)

Rogier Lange promoveert 25 januari a.s.

Op woensdag 25 januari 2017 om 13u45 zal Rogier Lange, ziekenhuisapotheker in het Meander Medisch Centrum, in het openbaar zijn proefschrift  “Pharmaceutical development, preclinical research and the clinical application of the bone-targeting therapeutic radiopharmaceutical rhenium-188-HEDP” verdedigen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (promotor Prof. N.H. Hendrikse, co-promotores Dr. JMH de Klerk, Dr. HJ Bloemendal, Dr. R. ter Heine).

>>> Lees verder (Artikel)

Duizenden de dupe door verdwijnen cannabisolie uit zorgverzekering

Cannabisolie, of wietolie, is een medicijn dat gebruikt wordt door 5000 mensen die lijden aan chronische pijn. Het medicijn, dat 45.000 keer per jaar wordt uitgegeven, is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en zat vorig jaar nog in de zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2017 wordt het medicijn niet meer vergoed. Patiënten die het medicijn gebruiken draaien nu zelf op voor de kosten van meer dan €2000 per jaar.(NOS)

>>> Lees verder (Artikel)

Beleidsreactie VWS op IGZ-rapport Veilig voorschrijven

Minister Schippers (VWS) stuurt een reactie op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over voorwaarden voor veilig voorschrijven aan de Tweede Kamer.

>>> Lees verder (Artikel)

Samen werken aan veilig voorschrijven

Bijna iedereen gebruikt wel eens medicijnen. Dit lijkt een eenvoudig proces. De arts schrijft een recept uit. De patiënt haalt het medicijn op bij de apotheek, leest de bijsluiter en neemt op de juiste manier het medicijn in. Maar dit proces is niet altijd eenvoudig. Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ): ‘Bijvoorbeeld als een arts een patiënt overdraagt aan een collega is dit een kwetsbaar proces. We zien dat de kans dan groter is dat er iets misgaat met de medicatie.’

>>> Lees verder (Artikel)

Merck verrast met nieuwe stap Nederlands kankermedicijn

Merck verrast met nieuwe stap Nederlands kankermedicijn (FD, gratis, na login)

>>> Lees verder (Artikel)

Prijzen generieke middelen dalen nauwelijks na 1,5 jaar

Vooral vanwege het preferentiebeleid van zorgverzekeraars zijn de prijzen van generieke geneesmiddelen 18 tot 24 maanden na introductie gemiddeld 85% lager dan de prijs van het merkgeneesmiddel. Daarna dalen de prijzen nauwelijks verder. Dit roept de vraag op of nieuwe aanwijzingen in het preferentiebeleid na die periode opwegen tegen de wisselingen en leveringsproblemen waarmee ze gepaard gaan.
>>> Lees verder (Artikel)