Bruggink Symposium: Inkoop van geneesmiddelen in ziekenhuizen

Op 7 oktober j.l. organiseerde Bruggink Communication Support een bijeenkomst over de inkoop van geneesmiddelen in geneesmiddelen. Een kort verslag van FarmaActueel©

>>> Lees verder (Artikel)

Auto rijdt apotheek in

Een automobilist is maandag aan het eind van de middag met flinke vaart een apotheek in Den Bosch ingereden (Telegraaf)

>>> Lees verder (Artikel)

‘Preferentiebeleid in ziekenhuis is onwettig’

In zijn intramurale voorkeursbeleid voegt Achmea geneesmiddelen samen met verschillende werkzame stoffen, zelfs als deze geneesmiddelen binnen het Geneeesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet waren geclusterd. Dat verbaast hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Hélène Schutjens. (PW)
>>> Lees verder (Artikel)

Podcast Radio 1 Reporter: Geneesmiddelen zonder bijsluiter of met de verkéérde bijsluiter

Off-label voorschrijven heeft voordelen. Voor sommige patiënten, met name kinderen en ouderen, zijn off-label voorgeschreven medicijnen de enige middelen óf het beste middel dat ze kunnen krijgen. Maar er zijn ook veel nadelen: de patiënt krijgt namelijk een middel zónder of met een verkéérde bijsluiter, de bijwerkingen worden niet nauwkeurig bijgehouden en vaak is er onenigheid over de vergoeding. De vraag is: waarom is dit nodig? En kan het niet anders?

>>> Lees verder (Artikel)

Bloedbad in de zorg op komst

Honderden klinieken en andere kleine zorgaanbieders dreigen om te vallen. Dat komt door de opstelling van de zorgverzekereraars, die liever zaken doen met grote spelers. Als ze kleintjes al een kans geven, zadelen ze deze op met extreem lage vergoedingen. (De Stentor)

>>> Lees verder (Artikel)

Paardenmiddelen voor Mensen

>>> Lees verder (Artikel)

Medicijn vaak voor andere ziekte gebruikt dan bedoeld

Artsen schrijven op grote schaal medicijnen voor die zijn gemaakt voor een heel ander ziektebeeld dan hun patiënt heeft, zonder dat ze daarbij kunnen terugvallen op afspraken binnen de beroepsgroep. (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Mathieu Tjoeng nieuwe voorzitter NVZA

De leden van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) hebben Mathieu Tjoeng gekozen tot nieuwe voorzitter van het bestuur. Ook werden twee nieuwe andere bestuursleden gekozen in de zeskoppige leiding. Tjoeng is ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

>>> Lees verder (Artikel)

Overheveling 2015 haalt € 18,5 miljoen uit apotheken

De minister heeft in mei 2014 aangekondigd per januari 2015 opnieuw geneesmiddelen over te hevelen naar het ziekenhuisbudget. Dan wisselt voor ruim dertig geneesmiddelen de aanspraak op farmaceutische zorg voor die van de geneeskundige zorg door medisch specialisten.(SFK)

>>> Lees verder (Artikel)

Eerste-terhandstellingsgesprek met 6% BTW belast

Zodra u een geneesmiddel verstrekt dat met 6% btw is belast, volgen de hieraan gerelateerde (deel-)prestaties de btw-behandeling van het geneesmiddel. Zodoende worden de terhandstelling en het eerste-terhandstellingsgesprek, net als het geneesmiddel, met 6% btw belast.

>>> Lees verder (Artikel)