Julius van Dam: Verzekeraars spelen cruciale rol om medicijnprijs omlaag te krijgen

Met zijn idee dat alleen de aanpak van octrooirecht de medicijnprijs zal laten dalen (Opinie, 14 februari) slaat Hans van der Linde de plank mis

>>> Lees verder (Artikel)

Helft apotheekbezoekers maakt eigen risico vol

De helft van de volwassen apotheekbezoekers maakte in 2016 het verplichte eigen risico vol. Afschaffing van het eigen risico zou betekenen dat 40% van de apotheekomzet binnen het basispakket weer onder de collectieve lasten zouden vallen.
>>> Lees verder (Artikel)

Weer problemen rond schildklierhormoon

Opnieuw is er onrust onder schildklierpatiënten over de beschikbaarheid van een levensnoodzakelijk medicijn. Na alle commotie rond de productiestop van het hormoon Thyrax blijkt nu een van de vervangende middelen tijdelijk niet te kunnen worden geleverd.

>>> Lees verder (Artikel)

Ziekenhuizen maken steeds meer winst op dure medicijnen

Ook ziekenhuizen verdienen aan dure geneesmiddelen. Schrijven zij de beste of meest lucratieve medicijnen voor?

>>> Lees verder (Artikel)

Beste apotheek: We spreken zo'n 12 talen

Voor de eerste keer ooit is een Rotterdamse apotheek Van der Laan verkozen tot beste van Nederland.

>>> Lees verder (Artikel)

Steeds vaker valse recepten voor slaapmiddelen en pijnstillers

Apothekers zien steeds vaker mensen aan de balie met een vals recept voor zware slaapmiddelen of pijnstillers. BNR deed er onderzoek naar en uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat er afgelopen jaar zestig keer melding is gemaakt van een vals recept.

>>> Lees verder (Artikel)

ZN: maak goede farmaceutische zorg niet onnodig duur

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het plan van de KNMP en andere partijen om het preferentiebeleid bij geneesmiddelen aan te passen niet verstandig. Het plan leidt namelijk tot extra kosten en lost de problemen niet op. Daarnaast zijn de afgelopen jaren al veel veranderingen binnen preferentiebeleid doorgevoerd. De zorgverzekeraars vinden het wel belangrijk dat de kwaliteit van farmaceutische zorg geen hinder mag ondervinden van prijsdalingen van geneesmiddelen.

>>> Lees verder (Artikel)

Toezeggingen AO Geneesmiddelen 2017 over Medicatiebeoordelingen

Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over de toezeggingen in het Algemeen Overleg Geneesmiddelen 2017.

>>> Lees verder (Artikel)

KNMP: Lever Levothyroxinenatrium Teva tablet 25 microgram tijdelijk beperkt uit

Apothekers wordt geadviseerd om vanaf vandaag de Levothyroxinenatrium Teva tablet 25mcg (RVG 108536) voorlopig in kleine hoeveelheden aan patiënten mee te geven. Dit stelt het Meldpunt Geneesmiddelentekorten- en defecten in verband met een dreigend tekort. Naar verwachting duurt de situatie tot 2 maart 2017.

>>> Lees verder (Artikel)

Katja Kok-van Oirschot biedt Tweede Kamer petitie preferentiebeleid aan

KNMP-bestuurder Katja Kok-van Oirschot overhandigde dinsdag 21 februari 2017 een petitie voor een versoepeling van het preferentiebeleid aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Zij deed dit samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de seniorenorganisatie KBO-PCOB.

>>> Lees verder (Artikel)