Webcasts Post-EAHP symposium

Review van het EAHP congres voor ziekenhuisapothekers. De webcasts zijn een service van FarmaActueel en in elke browser te zien.

>>> Lees verder (Artikel)

Alliance Healthcare Nederland en Nyenrode Business Universiteit lanceren Pharmacy Management Development Program

Alliance Healthcare Nederland  en Nyenrode Business Universiteit hebben in nauwe samenwerking een uniek programma ontwikkeld speciaal voor apothekers met als uitgangspunt de veranderende rol van de ondernemende apotheker.

>>> Lees verder (Artikel)

Abortuspil bij de huisarts: wel gewenst, niet legaal

Met de komst van Sunmedabon is er een nieuwe fase aangebroken in de controverse over de eerstelijnsabortuspil. Huisartsen mogen het nieuwe middel voorschrijven bij vroege zwangerschap, stelt Women on Waves. Nee, dat mag niet, zeggen alle andere spelers in het veld, maar velen vinden dat het wel zou móeten mogen. De lezingen op een rij. Het eerste officieel geregistreerde abortuscombinatiemiddel is per 1 mei op recept verkrijgbaar bij de apotheek. (Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Bestuurlijk overleg met VZA en KNMP

De LAD heeft werkgeversorganisatie VZA en beroepsorganisatie KNMP uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg op korte termijn. Tot driemaal toe waren werkgeversorganisaties niet bereid hun handtekening te zetten onder een gezamenlijk opgesteld principeakkoord.Om de impasse te doorbreken heeft de LAD de betrokken partijen uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg.

>>> Lees verder (Artikel)

Patienten de dupe van ‘overheveling’: AcesTG terug in de apotheek

Minister Schippers komt chronisch zieke darmpatienten tegemoet. In Reporter Radio zegt de minister van Volksgezondheid dat ‘bij de beslissing destijds niet was meegenomen dat het middel AcesTG off-label werd voorgeschreven’  voor darmziekten. Met o.a. Mathieu Tjoeng.

>>> Lees verder (Artikel)

Apotheker Rob Linde: Eerst inhoud, daarna vorm

ob Linde is een apotheker met passie. Dat klinkt als een promotiefolder uit de jaren 80 en smaakt naar een uitgeknepen citroen. Toch gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het écht zo is. Rob stond  aan de wieg van Apotheek de Brug. Een 24/7 poliklinische apotheek in de centrale hal van het Flevoziekenhuis. Rob: “De Brug is ontstaan om de informatiekloof tussen farmaceutische zorg in het ziekenhuis en de eerste lijn te overbruggen. (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Prijzen van geneesmiddelen hoog houden?

In een onderzoek van de ACM wordt geconcludeerd dat fabrikanten van chemische merkgeneesmiddelen de toetreding en het gebruik van goedkopere generieke middelen hebben belemmerd. Wat vindt de minister van het rapport ‘Farmacie onder de loep’ vroeg het Tweede Kamerlid Otwin van Dijk (PvdA). De beantwoording van Edith Schippers is dermate interessant dat deze hier voor een groot deel wordt weergegeven. (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Precisie antibiotica

Biologen proberen virussen en bacteriën zo af te richten dat zij heel gericht ziekteverwekkers uitschakelen. De intelligente antibiotica komen er aan. (NRC, € 0,25)

>>> Lees verder (Artikel)

Schippers: ‘Gesprek is verplicht bij de eerste uitgifte’

“Apothekers zijn verplicht het begeleidingsgesprek eerste uitgifte te voeren. Anders mogen ze het geneesmiddel niet meegeven.” Dat zei VWS-minister Edith Schippers tijdens het Algemeen Overleg Geneesmiddelenbeleid woensdag in de Tweede Kamer. (PW)
>>> Lees verder (Artikel)

Aantal apothekers neemt in jaar tijd met 61 toe

Het aantal in de openbare farmacie werkzame apothekers nam in 2014 met 61 toe ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks een beperkte afname van het aantal werkzame apothekersassistenten bleef het aantal FTE’s per apotheek ongewijzigd. Bij de ondersteunende medewerkers nam dat aantal licht toe. (SFK)

>>> Lees verder (Artikel)