Zuidoost-Brabant deelt als eerste regio medicatievoorschriften digitaal

De regio Zuidoost-Brabant start begin januari 2018 met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Hiermee wordt de regio de eerste van Nederland die medicatievoorschriften digitaal vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn digitaal via het Landelijk Schakelpunt (LSP) verzendt. Afgelopen vrijdag tekenden de betrokken partijen een convenant om de samenwerking te bekrachtigen.

>>> Lees verder (Artikel)

Opinie: 'Magistrale bereiding' is niet in belang van patiŽnten

De ware reden is dat de Transvaal Apotheek een dikke boterham verdient aan magistrale bereidingen, onder andere van cannabisolie. Het is opmerkelijk dat politieke tegenstanders van ondernemerschap in de zorg (waartoe ik mij niet reken) zich zo eenvoudig door deze ondernemende apotheker laten inpakken. (FD)

>>> Lees verder (Artikel)

De nieuwe baan van Plasterk

Ronald Plasterk werkt sinds 1 december als wetenschappelijk directeur bij MyTomorrows. Met deze zorgstartup probeert hij een heuse systeemverandering in gang te zetten. Wat moet er precies veranderen? Hij vertelt in BNR Zakendoen.

>>> Lees verder (Artikel)

Column Carlo Schneider: Blijf mij nabij

Het wordt (nog) geen necrologie deze column maar de blijdschap is ver te zoeken. De verschraling van de zorg zet gewoon door. In de herhaling: Kleiner Mann, was nun? (Apotheekkennisbank)

>>> Lees verder (Artikel)

Prijzig middel tegen spierziekte toch beschikbaar voor 30 patiŽntjes

Zo'n 30 jonge patiënten met de spierziekte SMA type 2 en type 3a kunnen binnenkort toch een behandeling krijgen met het nieuwe medicijn Spinraza, terwijl zorgminister Bruno Bruins en fabrikant Biogen onderhandelen over definitieve vergoeding van het middel.(AD)

>>> Lees verder (Artikel)

Leden BPOA stemmen in met aanpassingen pensioenregeling

De pensioenopbouw daalt iets, terwijl de pensioenpremie wordt verhoogd. Ook stijgt de pensioenleeftijd naar 68 jaar.

>>> Lees verder (Artikel)

Lťon Tinke verlaat de KNMP

Het KNMP-bestuur en Léon Tinke hebben het afgelopen weekeinde besloten om de samenwerking te beëindigen vanwege een onderling verschil van inzicht. Léon Tinke heeft zijn functie van algemeen directeur van de KNMP neergelegd.

>>> Lees verder (Artikel)

ĎMaak medicijnbijsluiter duidelijker en simpelerí

Een bijsluiter is voor patiënten zonder geneeskundige opleiding niet meer te volgen, zegt Ton de Boer van het CBG.(NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Veel dure medicijnen zijn uit patent, maar niemand maakt ze na

Dure geneesmiddelen waarvan de patenten allang zijn verlopen, worden toch niet goedkoper omdat niemand besluit ze na te maken. (Trouw)

>>> Lees verder (Artikel)

Goedkopere geneesmiddelen uit AziŽ halen? Geen optie, zegt de arts

"We zijn veel te afhankelijk van farmaceutische bedrijven ", stelt Carla Hollak, die Fabry-patiënten behandelt in het AMC. (Trouw)

>>> Lees verder (Artikel)