Catharina Ziekenhuis dringt aantal medicatiefouten fors terug

Patiëntveiligheid staat in ziekenhuizen hoog op de agenda, maar toch worden er nog veel medicatiefouten gemaakt. Dat concludeerde ziekenhuisapotheker Anne-Marie Scheepers tijdens haar promotieonderzoek. Met behulp van een intelligent softwaresysteem wist Scheepers het aantal fouten in het Catharina Ziekenhuis drastisch terug te dringen.

>>> Lees verder (Artikel)

Bescheiden prijsdaling geneesmiddelen

De Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) zorgde per 1 oktober voor een daling van het prijsniveau van geneesmiddelen met 0,7%. In vergelijking met eerdere jaren is deze daling beperkt. Er ligt een voorstel om deze prijzenwet, het belangrijkste prijsbeheersingsinstrument van de overheid, aan te scherpen.(SFK)
>>> Lees verder (Artikel)

Chemotherapie in Emmeloord vanuit Sneek

Het Antonius Ziekenhuis Emmeloord heeft zijn zorgaanbod opnieuw uitgebreid. Vanaf deze week kunnen patiënten ook voor chemotherapie in de Antoniusvestiging in Emmeloord terecht.

>>> Lees verder (Artikel)

Reden van voorschrijven op recept en het doorgeven van nierfunctiewaarden door artsen

Dit rapport beschrijft de bevindingen van een onderzoek naar de implementatie van de verplichting voor artsen om voor een aantal geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden en om afwijkende nierfunctiewaarden door te geven aan de apotheek.

>>> Lees verder (Artikel)

Bruggink Symposium: Inkoop van geneesmiddelen in ziekenhuizen

Op 7 oktober j.l. organiseerde Bruggink Communication Support een bijeenkomst over de inkoop van geneesmiddelen in geneesmiddelen. Een kort verslag van FarmaActueel©

>>> Lees verder (Artikel)

Auto rijdt apotheek in

Een automobilist is maandag aan het eind van de middag met flinke vaart een apotheek in Den Bosch ingereden (Telegraaf)

>>> Lees verder (Artikel)

‘Preferentiebeleid in ziekenhuis is onwettig’

In zijn intramurale voorkeursbeleid voegt Achmea geneesmiddelen samen met verschillende werkzame stoffen, zelfs als deze geneesmiddelen binnen het Geneeesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet waren geclusterd. Dat verbaast hoogleraar farmaceutisch recht Marie-Hélène Schutjens. (PW)
>>> Lees verder (Artikel)

Podcast Radio 1 Reporter: Geneesmiddelen zonder bijsluiter of met de verkéérde bijsluiter

Off-label voorschrijven heeft voordelen. Voor sommige patiënten, met name kinderen en ouderen, zijn off-label voorgeschreven medicijnen de enige middelen óf het beste middel dat ze kunnen krijgen. Maar er zijn ook veel nadelen: de patiënt krijgt namelijk een middel zónder of met een verkéérde bijsluiter, de bijwerkingen worden niet nauwkeurig bijgehouden en vaak is er onenigheid over de vergoeding. De vraag is: waarom is dit nodig? En kan het niet anders?

>>> Lees verder (Artikel)

Bloedbad in de zorg op komst

Honderden klinieken en andere kleine zorgaanbieders dreigen om te vallen. Dat komt door de opstelling van de zorgverzekereraars, die liever zaken doen met grote spelers. Als ze kleintjes al een kans geven, zadelen ze deze op met extreem lage vergoedingen. (De Stentor)

>>> Lees verder (Artikel)

Paardenmiddelen voor Mensen

>>> Lees verder (Artikel)