LHV werkt aan aanpassing Mededingingswet

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werkt aan een voorstel voor minister Schippers om de Mededingingswet zó aan te passen dat huisartsen gelijkwaardige onderhandelingspartner kunnen zijn. (Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Bijzondere inkijk in authentieke apotheek

De rolluiken van Apotheek Vanhoof in de Langstraat in Borgerhout worden ter gelegenheid van de Erfgoeddag uitzonderlijk nog eens opgehaald. Bezoekers kunnen dan binnenkijken in wat waarschijnlijk de oudste winkel van Borgerhout is.(Nieuwsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Zorg op afstand een stapje dichterbij

Met de komst van de Apple Watch komt farmaceutische zorg op afstand weer een stapje dichterbij. En met de grote hoeveelheid aan data die patiënten leveren is het mogelijk steeds beter zorg op maat te leveren. Het wachten is op de eerste wearable die patiënten helpt bij medicatietrouw. (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

€ 15 miljoen minder betaald aan middelen buiten pakket

Vooral dankzij forse prijsverlagingen bij veelgebruikte anticonceptiepillen kwam in 2014 zo’n € 15 miljoen minder aan geneesmiddeluitgaven voor rekening van de gebruikers zelf. In totaal bedroegen de uitgaven aan niet-pakketmiddelen € 170 miljoen. Daarnaast moest voor € 36 miljoen worden bijbetaald.(SFK)
>>> Lees verder (Artikel)

Samenwerking Nederland en België voor goedkopere medicijnen

Minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block gaan samenwerken rond de onderhandelingen met farmaceutische bedrijven over de prijzen van dure geneesmiddelen. Doel is om in het belang van de patiënt de prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen.

>>> Lees verder (Artikel)

Gerben Klein Nulent, KNMP: “Zorgverzekeraars moeten investeren.”

Farmaceutische zorg uit het eigen risico, een nieuwe tariefstructuur met elementen van een abonnementshonorarium en een einde aan de budgetpolissen van zorgverzekeraars. En voor apothekers die zich niet houden aan de afspraken is er geen plaats meer binnen de KNMP. Gerben Klein Nulent, de nieuwe voorzitter van de KNMP, over zijn agenda voor de komende jaren.(Famamagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Antidepressivum ontdekt dat kankerkuur níet remt

Een apotheker van Erasmus MC heeft een antidepressivum ontdekt dat een veel toegepaste kuur tegen borstkanker níet remt. De meest gebruikte antidepressiva doen dat wel.(Volkskrant)

>>> Lees verder (Artikel)

Belgie: Eerste medicijnen uit de muur in regio

Wie 's nachts nog snel babyvoeding, muggenmelk of magnesium nodig heeft, hoeft daarvoor niet langer de apotheker van wacht uit zijn bed te bellen. Apotheek Arcofarma in Sint-Agatha-Berchem verkoopt voortaan 70 producten die niet als geneesmiddelen geregistreerd staan via een automaat. De Orde der Apothekers is niet enthousiast, integendeel.

>>> Lees verder (Artikel)

Heeft automaat plaats in de apotheek?

Een verkoop van farmaceutische producten in automaten is niet aangewezen. Dat hebben de Algemene Pharmaceutische Bond (ABP) en de Orde van Apothekers gezegd in een reactie op het initiatief van de apotheek Arcofarma in Sint-Agatha-Berchem, die gestart is met de verkoop van producten in een automaat.

>>> Lees verder (Artikel)

International cooperation required to help prevent medication errors

National medication incident reporting systems need to work closer together and make use each other’s information. More international cooperation will help prevent medication errors and enhance patient safety. (KNMP)

>>> Lees verder (Artikel)