Webcasts Highlights Ziekenhuizen 2014

Webcasts van de Highlights 2014 voor apotheekmedewerkers in ziekenhuizen. Organisatie CaalenAdvies en Brocacef. De webcasts zijn in alle browsers te zien en zijn een service van FarmaActueel®

>>> Lees verder (Artikel)

De veranderingen in de huisartszorg per 2015.

Afgelopen week presenteerde Paulus Lips, huisarts en bestuurslid LHV veranderingen in de huisartszorg per 2015 tijdens een bijeenkomst van het Interactief farmaceutisch Relatiemanagement (IFR).

>>> Lees verder (Artikel)

ĎGeen melatonine voor kind dat moeilijk in slaap valtí

Veel ouders die kampen met moeilijk slapende kinderen, zoeken hun toevlucht bij slaaphormonen. Zonder overleg met een arts wordt “ongecontroleerd” melatonine toegediend. “Het slaapmiddel kan blijvende schade aanrichten.” (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Wat houdt de ziekenhuisdirecteur van vandaag bezig?

Afgelopen week presenteerde Dr. Bas Leerink, voorzitter RvB van het Medisch Spectrum Twente, over de issues die spelen in ziekenhuizen, tijdens een bijeenkomst van het Interactief Farmaceutisch Relatiemanagement (IFR).

>>> Lees verder (Artikel)

Sociaaleconomische status en leeftijd patiŽnt van invloed op medicijnkeuze huisarts

Huisartsen met relatief veel patiënten met een lage sociaaleconomische status (SES) of hoge leeftijd schrijven minder geneesmiddelen van eerste keuze voor dan huisartsen met weinig patiënten met lage SES of ouder dan 80 jaar.

>>> Lees verder (Artikel)

Drijfveren: Contra-tiempo

Met een artikel uit de Elsevier met de veelzeggende titel ‘Quo vadis apotheker?’ onder de arm stap ik Service Apotheek Duiven binnen. Een prachtige apotheek die samen met meerdere huisartsenpraktijken is ondergebracht in gezondheidscentrum Kern in Duiven. (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Gloort hoop op andere inkoop farmacie?

Als het aan de SP ligt, wordt de professionele autonomie hersteld. Met het plan voor De Landelijke Zorgvoorziening krijgen artsen en apothekers de zeggenschap terug om te bepalen welke behandeling en medicatie wordt voorgeschreven. Luidt het plan van Kamerlid Renske Leijten het einde van dagprijzen in hulpmiddelen en een ver doorgevoerd preferentiebeleid in? (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Meer bijwerkingen door doordrukstrip

Bijwerkingencentrum Lareb heeft ruim tachtig klachten binnengekregen over het geneesmiddel levothyroxine (Thyrax), sinds dit wordt verpakt in een blisterverpakking in plaats van in een bruin flesje (Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Grens tussen medisch hulpmiddel en medicijn is vaag

De grens tussen een medisch hulpmiddel en een geneesmiddel is niet altijd duidelijk. En als er vragen rijzen over een hulpmiddel, is het niet eenvoudig om achter de antwoorden te komen. Dat maakt een zoektocht naar de ins en outs van een cosmetisch middel duidelijk. Vetoplossende injecties lijken verboden, maar zijn officieel toegestaan op de markt. (Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Medicijn MS na herintroductie op de markt veertig keer duurder

Het medicijn Lemtrada voor patiënten met de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS) is na een herintroductie op de markt in één keer veertig keer duurder geworden. Alle verzekeraars vergoeden het, maar Zilveren Kruis Achmea is boos over de prijsstijging, en probeert farmaceutisch bedrijf Genzyme te bewegen het medicijn goedkoper te maken. (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)