Zorgverzekeraars: toeleggen op zorgpremie houdt een keer op

Na zorgverzekeraar DSW, maakt nu ook Achmea de geesten rijp voor een verhoging van de zorgpremie.(trouw)

>>> Lees verder (Artikel)

Duurder wordende medicijnen deels gevolg van overheidsbeleid

Nederlandse wetenschappers tonen aan dat overheidspogingen om de medicijnenprijzen te drukken averechts kunnen werken. (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Minder morfine nodig na operatie door eten van waterijsjes

Een raketje of een perenijsje: verkoelend als het warm weer is, maar ook na een operatie hebben waterijsjes zo zijn voordelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).(NOS)

>>> Lees verder (Artikel)

Isotopenproducent verder als Curium

Isotopenproducent Mallinckrodt gaat verder als Curium. Dit bedrijf is gespecialiseerd in medische isotopen voor de nucleaire geneeskunde en maakt hiervoor onder meer gebruik van de Hoge Flux Reactor in Petten. (NoodHollands Dagblad)

>>> Lees verder (Artikel)

EMEA guide to biosimilars

Information guide for healthcare professionals

>>> Lees verder (Artikel)

Ziekenhuisbestuurder Wouter Bos over dure geneesmiddelen

Wouter Bos zegt in de loop der jaren pessimistischer te zijn geworden over de mogelijkheid een oplossing te vinden voor het dossier dure geneesmiddelen. De farmaceutische bedrijven in ons land voeren uit wat ze van hun buitenlandse hoofdkantoren opgedragen krijgen en Nederland is een kleine markt voor ze. Het meest verwacht hij van een aanpak langs zoveel mogelijk lijnen tegelijk. En ook de patiënten zouden zich meer mogen roeren. Bij hiv-medicatie heeft dat heel goed gewerkt.(FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Apotheken kiezen voor nieuw apotheeksysteem

De eerste twee apotheken hebben een contract getekend met softwareleverancier Promedico voor het nieuwe farmaceutisch zorgsysteem Apro. Als eerste ondertekende apotheek It Noard uit Sneek. Apotheek Ter Borch in Eelderwolde volgde kort daarna. De implementatie van Apro bij It Noard start deze maand en eind augustus wordt het zorgsysteem door de apotheek in gebruik genomen.(Persbericht)

>>> Lees verder (Artikel)

BTW-problematiek rondom geneesmiddelen

Geneesmiddelen vallen onder het lage btw-tarief. Echter: er bestaat nogal wat onduidelijkheid wat er onder dat begrip moet worden gezien. Volgens de wetgever worden een aantal middelen ten onrechte als geneesmiddel aangemerkt, zoals tandpasta’s en zonnebrandmiddelen. Daarom wil Nederland daarvoor de eis stellen van een handelsvergunning. (FarmaMagazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Test met immuuntherapie voor diabetes 1 is succesvol

Dit onderzoek is een eerste stap, waarin de veiligheid en de juiste dosering van het middel getest werd. Nu moet de proef herhaald worden bij grotere groepen patiënten om te beoordelen hoe effectief het is tegen diabetes type 1.(NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Negen manieren om de kosten van geneesmiddelen terug te dringen

Er komen steeds meer en betere medicijnen (hoera!), maar hoe houden we de kosten in de hand?(FD)

>>> Lees verder (Artikel)