Groei geneesmiddelengebruik blijft achter

Het geneesmiddelengebruik nam in 2013 minder toe dan op basis van bevolkingsgroei en vergrijzing mocht worden verwacht. Zijn ouderen gezonder of speelt de verhoging van het eigen risico daarbij een rol? (SFK)

>>> Lees verder (Artikel)

Uitzaaiingen kanker geremd door parkinsonmedicijn

Onderzoekers van de Belgische universiteit UCL hebben ontdekt dat het medicijn Mitoq, waar onderzoek naar wordt gedaan in de strijd tegen parkinson, mogelijk een gunstige nevenwerking kan hebben.

>>> Lees verder (Artikel)

Twee apotheken geplunderd in Belgie

Dieven hebben woensdagnacht toegeslagen in twee apotheken in Varsenare. Ze konden daarbij telkens geld buitmaken. Bij een van de slachtoffers braken ze zelfs de kluis open. (Nieuwsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Elektronisch uitwisselen patiŽntgegevens mag

De invoering en het verder ontwikkelen van het nieuwe elektronisch patiëntendossier kan gewoon doorgaan. Een poging van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) het elektronisch uitwisselen van medische gegevens tegen te houden is woensdag afgewezen door de rechtbank in Utrecht.(Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Mogelijk risico gebroken of gebarsten injectieflacons Velcade

Recent zijn er in Duitsland en in de Verenigde Staten (VS) klachten ontvangen over gebroken of gebarsten flacons van het middel Velcade 3,5 mg (bortezomib). Bij verdere inspectie tijdens het verpakkingsproces, voordat de producten op de markt komen, zijn nog vier gebroken of gebarsten flacons aangetroffen.

>>> Lees verder (Artikel)

Apotheek A15, een interview

Aan de snelweg A15, op het industrieterrein Gorinchem-Oost, doemt tussen grote namen, zoals Chiquita® en Domino’s Pizza®, een veel groter dan verwacht complex op: Apotheek A15. Het lijkt van buiten op een enorme schoenendoos. Een interview met Andras Vermes, hoofd Apotheek A15.

>>> Lees verder (Artikel)

Meer medicatie in Belgische rivieren

Belgische wateren bevatten hogere concentraties geneesmiddelen per inwoner dan Nederlandse wateren. De rioolwaterreiniging in het Belgische stroomgebied lijkt minder efficiënt.(NTvG)

>>> Lees verder (Artikel)

Waarschuwing voor grondstoffen SIMS ItaliŽ

Italiaanse collega’s van de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben een Rapid Alert verstuurd over grondstoffen afkomstig van de Italiaanse fabrikant SIMS Societa Italiana Medicinali Scandicci srl, gevestigd te Reggello (Firenze) Italië. Op verschillende zwaarwegende punten voldoet de grondstofleverancier niet aan de GMP-eisen. (KNMP)
>>> Lees verder (Artikel)

Apotheek Rik van der Meer in zwaar weer

De moeilijke positie waarin Apotheek Havinga in Den Haag verkeert, is de reden voor KNMP-voorzitter Rik van der Meer met directe ingang af te treden. Afgelopen donderdag kondigde hij aan met directe ingang te vertrekken. Hij was anderhalf jaar voorzitter van de KNMP. (PW)
>>> Lees verder (Artikel)

Frank van Wijck: Tussenpaus

Om begrijpelijke redenen ging vorige week donderdagavond aan vrijwel ieders aandacht het nieuwtje voorbij dat Rik van der Meer ‘om persoonlijke redenen’ aftrad als voorzitter van de KNMP. Toch is het nieuws dat aandacht verdient, want Van der Meer heeft maar kort op zijn post gezeten en je kunt nu ook niet echt stellen dat hij klaar was. (Arts en Auto)

>>> Lees verder (Artikel)