Justitie wil 15,8 miljoen van 'frauderende' apotheker

Justitie wil 15,8 miljoen euro verhalen op de van fraude verdachte Maastrichtse apotheker Jef Prickartz, diens zoon Jaap en hun bedrijf Verenigde Apotheken Limburg.

>>> Lees verder (Artikel)

Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen: meer slagkracht voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars

Inkopers van ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen hun slagkracht vergroten door geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg vaker gezamenlijk in te kopen. ACM verwacht dat er dan lagere prijzen voor geneesmiddelen en betere voorwaarden kunnen worden bedongen. De concurrentieregels bieden daar ruimte voor. Dat staat in de definitieve ‘Leidraad gezamenlijke inkoop geneesmiddelen voor de medisch-specialistische zorg’.

>>> Lees verder (Artikel)

'Je moet worden gezien als een instantie met tanden'

Ziekenhuizen en verzekeraars moeten zeker samenwerken, vindt voorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument en Markt. Als de patiënt maar profiteert. (Volkskrant)

>>> Lees verder (Artikel)

ACM: Gezamenlijke inkoop ziekenhuismedicijnen mag

Inkopers van medicijnen gaan nauw samenwerken; er lijkt zelfs een nationale inkooporganisatie voor ziekenhuismedicijnen in de maak. Ziekenhuizen en verzekeraars overleggen koortsachtig hoe ze gezamenlijk de kosten van geneesmiddelen - 2 miljard euro per jaar - kunnen drukken.(Volkskrant)

>>> Lees verder (Artikel)

Overzicht (te onderzoeken) maatregelen werkgroep Geneesmiddelentekorten met eerstverantwoordelijke partij

In dit document is een tabel opgenomen waarin alle potentiële maatregelen kort zijn opgenomen, met hierbij aangegeven wie (primair) verantwoordelijk is voor het uitwerken van deze mogelijke maatregel. Kijk waar u verantwoordelijk voor bent!

>>> Lees verder (Artikel)

Niet eerder zoveel eerstejaars farmacie

Het aantal eerstejaarsstudenten farmacie steeg in 2015 met maar liefst 97 tot 632. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 225 apothekers af, negen minder dan in 2014. Vanaf september 2016 kunnen ook aan de Universiteit Leiden studenten een masteropleiding farmacie starten. (SFK)

>>> Lees verder (Artikel)

Minister: 2,5 mg dexamfetamine moet gewoon vergoed worden

Tijdens het Spoeddebat over de onwenselijke situatie rond de onbetaalbaar geworden dexamfetamine heeft minister Schippers toegezegd dat 2,5 mg dexamfetamine gewoon vergoed moet worden door verzekeraars. Ook als mensen voorheen op 3 maal 5 mg zaten. Wanneer de arts hen 6 maal 2,5 mg voorschrijft valt dit gewoon onder de basisverzekering. Zo zoekt zij de randen op van de regelgeving, voor de acute nood die nu bij 30.000 mensen met ADHD is ontstaan.

>>> Lees verder (Artikel)

Het schimmige besparen op medicijnmiljoenen

Minister Schippers meldde onlangs trots dat er miljoenen waren bespaard door met farmaceutische bedrijven te onderhandelen over de prijzen van geneesmiddelen. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in z’n werk? (Medisch Contact)

>>> Lees verder (Artikel)

Webcasts Post ASCO en Post EULAR

Het ASCO-congres (oncologie) gereviewed door Ketie van Loenhout, longarts, en Erik Meijer, ziekenhuisapotheker. Het EULAR-congres (reumatologie) door Jaar van Laar, reumatoloog en Bart van den Bemt, apotheker. De webcasts zijn een service van FarmaActueel en in elke browser te zien.

>>> Lees verder (Artikel)

Plots onbetaalbaar: medicijnen voor Pascal (16) uit Wierden

Janine Rutgers uit Wierden luidt de noodklok voor haar zoon Pascal (16). Ze kan zijn medicijnen niet meer betalen sinds de pillen officieel zijn geregistreerd en de prijs omhoog is geschoten. De ruim 200 euro die ze ervoor moet neertellen, heeft ze niet. (Tubantia)

>>> Lees verder (Artikel)