Beantwoording Kamervragen over het bericht ĎMegawinst farmaceut zet medicijndebat op scherpí

Minister Bruins voor Medische Zorg en Sport stuurt de Kamer zijn antwoorden op vragen van de leden Dijksma (PvdA), Ellemeet (GL) en Kooiman (SP) over het bericht ‘Megawinst farmaceut zet medicijndebat op scherp’.

>>> Lees verder (Artikel)

Farmacotherapeutisch Kompas biedt nu ook inzicht in prijzen en kosten van geneesmiddelen

Overzichten van geneesmiddelkosten en geneesmiddelprijzen maken voortaan ook deel uit van het vernieuwde Farmacotherapeutisch Kompas (FK). Dat betekent dat gebruikers van het FK prijzen kunnen vergelijken van geneesmiddelen binnen een werkzame stof, een geneesmiddelgroep óf bij een gekozen indicatie.

>>> Lees verder (Artikel)

Zaandamse Online apotheek gaat Belgen bedienen

Apotheekgroep Zaandamse Zorg uit Zaandam gaat medicijnen thuis afleveren bij huishoudens in Vlaanderen, hoewel dat volgens de Belgische wet niet is toegestaan. Sommige medicijnen zijn duurder bij de zuiderburen, die nu via de site holland-apo.be geld kunnen besparen. (Noord-Hollands Dagblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Verslaafd aan een pilletje voor het slapen

Stoppen met het slikken van slaappillen kan lastig zijn. Toch zoeken maar weinig mensen hulp, ziet verslavingsarts Erik Paling. (NRC)

>>> Lees verder (Artikel)

Onderzoek van niveau, kleine winst voor kankerpatiŽnt

Een poging om Nederlands onderzoek snel te vertalen naar betaalbare medicijnen, kreeg een zeer zuinige evaluatie. Het Oncode Instituut probeert het opnieuw.(NRC)

>>> Lees verder (Artikel)

Farmaceuten onder druk om open te zijn over prijsvorming

Zorginstituut Nederland wil dat de minister dure medicijnen niet meer vergoedt indien producenten weigeren uit te leggen waarom ze een bepaalde prijs voor hun geneesmiddelen vragen.(FD)

>>> Lees verder (Artikel)

Afscheid Hoogleraar Moleculaire Toxicologie: Big data voorspellen bijwerkingen

Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn nog opvallend vaak onvoorspelbaar ondanks zeer uitgebreid preklinisch en klinisch onderzoek.

>>> Lees verder (Artikel)

Herwonnen vrijheid voor patiŽnten met atopisch eczeem

Onlangs publiceerde The Lancet de resultaten van een onderzoek naar het langetermijneffect van dupilumab op matig tot ernstig atopisch eczeem, getiteld de LIBERTY AD CHRONOS-studie. (NTvG)

>>> Lees verder (Artikel)

Piek in laxansgebruik door landelijke darmonderzoek

De overheid startte in 2014 met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Inwoners die positief testen op een thuisonderzoek worden uitgenodigd voor een vervolgonderzoek bestaande uit een coloscopie. Daarvoor moet de darm schoon en leeg zijn. Het laxansgebruik piekt onder de groep mensen die daarvoor voor het eerst worden opgeroepen.  (SFK)

>>> Lees verder (Artikel)

Kamerbrief bij rapport Off-labelgebruik van geneesmiddelen

Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) stuurt een brief aan de Tweede Kamer bij het rapport 'Off-labelgebruik’ van geneesmiddelen: Verkenning van de complexiteit en problematiek’.

>>> Lees verder (Artikel)