De prijs van het geneesmiddel in de apotheek

Een eenvoudige vraag wat een geneesmiddel in de apotheek kost, laat zich niet zo eenvoudig beantwoorden. Diverse partijen, zoals fabrikanten, apotheken en zorgverzekeraars, spelen er een rol in en de overheid stelt grenzen en houdt toezicht. In een nieuw, kort animatiefilmpje geeft Nefarma uitleg.

>>> Lees verder (Artikel)

Apotheek mailt gegevens 2.000 klanten per ongeluk naar klantenkring

Service Apotheek Elderveld in Arnhem-Zuid heeft in een e-mail aan klanten per ongeluk persoonsgegevens gelekt van ruim 2.000 Arnhemmers. In een bijlage die aan de e-mail was toegevoegd, staan naam, adres, telefoonnummer, mailadres en burgerservicenummer van de patiënten vermeld.(Stentor)

>>> Lees verder (Artikel)

Een cao voor de apothekers?

De werkgeverspartijen hebben de voorzitter van het cao-overleg aan de kant gezet en noemen het conceptakkoord dat er lag ‘overeenstemming op
persoonlijke titel’; dat is een rare kwalificatie als je als partijen samen een lang traject gelopen hebt. (LAD magazine)

>>> Lees verder (Artikel)

Dossierweigeraar krijgt problemen bij bezoek aan apotheek of ziekenhuis

Een bezoek aan apotheek of ziekenhuis kan vanaf januari problemen opleveren voor de ruim 11 miljoen Nederlanders die zich nog niet hebben aangemeld voor het nieuwe elektronisch patiëntendossier. Hun medische gegevens zijn vanaf de eerste dag van volgend jaar niet meer automatisch op te zoeken door apothekers en artsen.

>>> Lees verder (Artikel)

Plan voor nieuwe zorgpolis (inperking vrije artsenkeuze) sneuvelt in Eerste Kamer

Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan.(Telegraaf)

>>> Lees verder (Artikel)

Twee manieren om een pil in te nemen

Het slikken van capsules en tabletten is voor veel patiënten geen sinecure (NTvG)

>>> Lees verder (Artikel)

Deventer Ziekenhuis 'gemiddeld' beste ziekenhuis 2014

Elsevier, het AD, Independer en Zorgkaart Nederland. Allemaal geven ze op een eigen wijze inzicht in de (medische) prestatie, patiëntgerichtheid en/of patiëntwaardering van een ziekenhuis. De eindresultaten van hun onderzoeken wisselen sterk

>>> Lees verder (Artikel)

Apotheek RKZ ontvangt certificaat bereiding geneesmiddelen

De ziekenhuisapotheek van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk heeft deze week van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een belangrijke erkenning ontvangen met betrekking tot de eigen geneesmiddelenproductie: de GMPz-status

>>> Lees verder (Artikel)

Apothekers vrezen ongelukken door medicijndossier

De apothekersverenigingen en patiëntenorganisaties vrezen ongelukken. Ze roepen de bevolking op alsnog toestemming te geven voor inzage. ,,Denk aan een bezoek aan de huisartsenpost of een acute opname in het ziekenhuis'', zegt apotheker Fiona Westerhof, bestuurslid van de Groninger Apothekers Vereniging. ,,Het is dan van levensbelang dat de arts of apotheker weet welke medicijnen iemand al gebruikt.'' (Dagblad van het Noorden)

>>> Lees verder (Artikel)

Groot conflict huisartsen en Achmea om contracten

Er is een conflict tussen een grote groep huisartsen en zorgverzekeraar Achmea over de conceptcontracten voor 2015. In een brief roept bijvoorbeeld een actiegroep van huisartsen uit Zuid-Kennemerland (Haarlem en omgeving) alle 123 collega’s op het contract met Achmea te weigeren en reeds getekende contracten direct op te zeggen. (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)