Slikken of stikken? Het kan ook anders

Tegen de zin van de fabrikant besloten Nederlandse artsen een peperduur medicijn voor een zeldzame ziekte tijdelijk voor te schrijven, in plaats van levenslang. Deze aanpak begint navolging te krijgen.(NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Dosering van duur medicijn kan lager dan fabrikant zegt’

Het geneesmiddel eculizumab voor nierziekte aHUS werkt op den duur vaak ook in een lage dosis. Radboudumc boekt er goede resultaten mee. (NRC Handelsblad(

>>> Lees verder (Artikel)

Ziekenhuizen presteren steeds beter ondanks hoge medicijnprijzen

De Nederlandse ziekenhuizen staan er financieel steeds beter voor. Slechts vijf ziekenhuizen hebben vorig jaar rode cijfers geschreven. Punt van zorg zijn wel het gebrek aan liquiditeit en de hoge bedrijfslasten in de curatieve zorg door de stijging van de medicijnprijzen en dure behandelapparatuur. (FD)

>>> Lees verder (Artikel)

Nederland ziet kans op Medicijnagentschap groeien

De kansen van Nederland om het nu nog in Groot-Brittannië gevestigde Europese Medicijn Agentschap binnen te halen, zijn iets gegroeid. In Brussel slaagde premier Mark Rutte er afgelopen avond in het besluit over de nieuwe vestigingsplaats deels weg te halen bij de grote lidstaten.(AD)

>>> Lees verder (Artikel)

Lichte groei eerstejaars aan farmaceutische opleidingen

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de farmaceutische opleidingen steeg in 2016 tot 647. Dat is het hoogste aantal ooit. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 221 apothekers af, vier minder dan in 2015.
>>> Lees verder (Artikel)

Het gaat om de formulering, niet om de inhoud

Medicatiefouten zijn veelal het gevolg van tekortkomingen in niet-technische vaardigheden, zoals communicatie en situationeel bewustzijn. Het trainen van deze vaardigheden met de methode ‘Crew resource management’ kan het aantal fouten reduceren en de patiëntveiligheid verbeteren. (NTvG)

>>> Lees verder (Artikel)

Minister Schultz wil niet dat apotheken betalen voor afvoer medicijnafval

Minister Schultz (IenM) wil niet dat apotheken nog betalen voor de afvoer van medicijnafval. Zij gaat zich ervoor inzetten om dit probleem “tot de laatste gemeente van Nederland opgelost te krijgen”. Dat zegt zij in de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van D66 en de ChristenUnie tijdens het Algemeen Overleg Water.

>>> Lees verder (Artikel)

Kamerbrief over doorgeleverde bereidingen van geneesmiddelen

Minister Schippers (VWS) informeert de Tweede Kamer over doorgeleverde bereidingen van geneesmiddelen, naar aanleiding van motie-Otwin van Dijk

>>> Lees verder (Artikel)

‘Dit kind had baat bij dat medicijn’

Vimizim hielp hem. Maar het medicijn wordt niet meer vergoed. „Een worst voorhouden en weer afpakken – inhumaan.”(NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)

Je ziekte is zeldzaam en je medicijn is te duur

Medicijnen voor zeldzame ziekten zijn vaak peperduur, de effectiviteit onduidelijk. De fabrikant kan niet aantonen dat patiënten lang baat hebben van Vimizin, want door ‘systeemfalen’ worden die niet gevolgd. (NRC Handelsblad)

>>> Lees verder (Artikel)