Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 jul

Kamer volgt pleidooi KNMP: medicatiebeoordeling uit eigen risico

Een aantal fracties in de Tweede Kamer blijft hameren op het uit het eigen risico halen van de medicatiebeoordeling, uitgevoerd door apothekers. Daarmee volgen deze fracties het pleidooi van de KNMP samen met alle ouderbonden. (KNMP)
Een aantal fracties in de Tweede Kamer blijft hameren op het uit het eigen risico halen van de medicatiebeoordeling, uitgevoerd door apothekers. Daarmee volgen deze fracties het pleidooi van de KNMP samen met alle ouderbonden. (KNMP)
ANH JANSEN 10-07-2015 17:28
http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering?qry=%2A&fld_tk_categorie=Kamerstukken&srt=date%3Adesc%3Adate&clusterName=Brieven+regering&Type=Kamerstukken&fld_prl_kamerstuk=Brieven+regering&fld_prl_voortouwcommissie=Vaste+commissie+voor+volksgezondheid%2C+welzijn+en+sport&sta=61

Ik ben niet voornemens om de taken van de apotheker uit te sluiten van het verplichte eigen risico. De afgelopen jaren is juist ingezet op een verandering van de financiering van de apotheker van de marges van de inkoop naar de zorgverlenende taak.

--En daarmee moet de KNMP het mee doen! En dat wist de KNMP al eerder. Nu de leden van de KNMP nog.
Hasselman 09-07-2015 13:57
De KNMP gaat ons niet helpen: eigen risico is immers een polisvoorwaardenverhaal oftewel een zorgaanbiedverhaal en aan de markt overgelaten. Een basisverzekering is niet langer een basisverzekering zoals eerder bedoeld.
Bovendien is het een zorginkoopverhaal: het staat de ZN-klonen vrij een niet-voorbehouden farmaceutische zorgprestatie in te kopen bij andere zorgverleners. En om de poortwachtersfunctie van de huisarts niet aan te tasten en het zorgmijden niet al te zeer aan te jagen wordt het ER voor de MR bij de huisarts door een aantal ZN-klonen uit de polisvoorwaarden geschrapt.
Het niet-dode paard heet aanpassing van de wet BIG en is een verhaal met een lange adem!
Hasselman 09-07-2015 13:41
Het idee van henricop dat het MR-werk seizoens(declaratie)werk gaat worden belooft niet veel goeds: we weten hoe dit vergaat in de agriwereld.
Wanneer MR te declareren? Na vollopen ER zorgverzekerde? Welk AIS gaat ons daarbij helpen? AIS-PP? Die zit nog met een ander 'wanneer'-akkefietje! Kan het AIS ons wel iets betrouwbaars vertellen over het kostendossier van de zorgverzekerde? Voor het medicatiedossier schijnt dit al moeilijk genoeg te zijn!
henricop 08-07-2015 22:42
Het is weer een nondiscussie. Alle polifarmaciepatienten zijn al in april door hunER. 1x ziekenhuis in bingo. Wat veel erger is is dat de huisarts gaat meeeten uit de farmacie budgetten van de ZN klonen.
Dat gaan wij bezuren. En waar is de KNMP? Die zit aan de foute poot van het dode paard.
Hasselman 08-07-2015 21:01
Het antwoord van de minister is mij ook duidelijk voor de MR-apotheekverplichtingen vanuit IGZ: niemand kan de apotheek dwingen de MR's binnen het eigen risico van zorgverzekerden te doen. De vraag is dan wel: is dat altijd realiseerbaar met de zorgverzekeraarsvertegenwoordiging in iedere apotheek?
Hasselman 08-07-2015 20:50
De vlieger van collega Jansen zal nimmer meer opgaan: 'black box'-tarief versus transparante zorgprestaties is een gestreden strijd.
Er is maar één plaats waar het geregeld moet aangaande het eigen risico voor MR en dat is in de polisvoorwaarden van de zorgverzekerde. De zorgverzekerde moet kiezen voor een zorgverzekeraar die de farmaceutische prestatie medicatiebeoordeling chronisch geneesmiddelengebruik uitsluit van het eigen risico. Of die MR nu gedaan wordt door een apotheker of een huisarts is voor de zorgverzekerde niet zo heel spannend; waar het kwalitatief het beste gedaan wordt, komt vanzelf bovendrijven.
ANH JANSEN 08-07-2015 18:40
MR uit eigen risico halen impliceert creatie van een open einde regeling. Wat wordt de vergoeding per MR? 150 euro? Dan gaat Pillen en Praten weer open. Nul tarief? Dat gaat niet uit. Einde oefening.

Verhoging van basistarief en je werk goed doen is beste oplossing. MR wordt nu alleen uitgevoerd omdat het een aparte prestatie is waaraan een prijskaartje kan worden gehangen. Economisch motief en geen zorg motief.

Hoelang blijven de dossiers van 75 plussers ongewijzigd? Wat is dan de zin van uitvoeren MR voor deze instabiele patiënten?
ANH JANSEN 08-07-2015 18:35
50plus en GroenLinks? Is dat de kamer?

Medicatie review uit het verplicht eigen risico halen kost de Minister heel veel geld. 50 - 100 miljoen euro; open einde regeling zonder rem. Dat is de truc die ten grondslag ligt aan het eigen risico; MR is voor verzekerden moeilijk in te schatten prestatie. Bij correct afhandeling van dagelijkse receptuur onnodig en bij ouderen met 5 of meer middelen zinloos wegens het grote aantal mutaties.

Schud je je bed 1x per jaar op? Neen, en waarom niet?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.