Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


08 aug

CVZ- voorzitter: nu beslissen over zorg, anders keiharde ingrepen

 

BINNENLAND 

Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan volgen er op termijn “keiharde ingrepen”. “De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.” Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.

Moerkamp reageert in NRC voor het eerst op de felle kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies waarin het CVZ bepleit dure medicijnen voor sommige patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.

 

BINNENLAND 

Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan volgen er op termijn “keiharde ingrepen”. “De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.” Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in NRC Handelsblad.

Moerkamp reageert in NRC voor het eerst op de felle kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies waarin het CVZ bepleit dure medicijnen voor sommige patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.

adiyaman 09-08-2012 23:26
Om hier een punt te zetten ter onderscheid van medische discriminatie en politieke discriminatie en gevaarlijk opvattingen daarover zoals dat van collega de Backer (verbetert u mij als ik het verkeerd zie).

Medische discrimintatie zoals verwoord in Tabers medische encyclopedie:

1. The process of distinguishing or differentiating.
2. Unequal and unfair treatment or denial of rights or privileges without reasonable cause. Federal statutes prohibit discrimination based on age, sex, sexual preference, religion, race, national origin, and disability.
3. The accuracy with which risk factors separate a population into the healthy and the sick.

Politieke discriminatie en het rechtsextremistiche politieke klimaat in Nederland waarom onder andere ook thans een demissionaire regering is een sprekend voorbeeld van kamervragen (van peppie en kokkie) die ten doel hebben om de samenleving te destabiliseren:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2007/09/17/antwoorden-op-kamervragen-van-wilders-en-agema-over-discriminatie-van-medisch-specialisten.html
ANH JANSEN 09-08-2012 16:13
Discriminatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Discriminatie betekent letterlijk "het maken van onderscheid". De betekenis van het woord discriminatie is in maatschappelijk en juridisch opzicht gaan afwijken van de letterlijke betekenis; in die context wordt onder discriminatie verstaan: "het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen". Bij de vraag of het maken van onderscheid tussen mensen discriminatoir is, is het van belang om na te gaan of gelijke gevallen ook gelijk behandeld worden.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie?ns_campaign=Thema-immigratie_integratie_en_inburgering&ro_adgrp=Discriminatie&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=discriminatie&ns_fee=0.00&gclid=CJfV4_na2rECFcIPfAodkyYAKg

---En je hebt ook nog het discretoir handelen door zorgverleners. Commissie Baarsma.

Discriminatie en discretoir. Wat achter de deur van de behandelkamer gebeurt blijft buiten ieders gezichtsveld. Het is de arts/zorgverlener die op papier beslist, kijkend naar zijn contractvoorwaarden met zijn zorgverzekeraar: wanneer een bonus en wanneer een malus en wanneer eist de zorgverzekeraar de gratis doorleverplicht op?

Nederland is geen democratie, dan krijg je dit soort grappen.

Nergens ter wereld wordt er zoveel afgeluisterd als in nederland. nergens ter wereld zijn er zoveel benoemde bestuurders. 1x per 4 jaar mag het plebs ter stembus om vervolgens de mond te worden gesnoerd.

De SP heeft inmiddels laten weten het huidige zorgstelsel solidair te vinden. SP is de Schuivende Partij geworden.

Geheel conform de Public Choice Theory van Buchanan.

En de doorstart van de Thuisapotheek gaat via Wellsense.

adiyaman 09-08-2012 15:03
Geachte collega de Backer, bent u soms steunpunt van "De Thuisapotheek" die patientengegevens koopt?
R.E. de Backer 09-08-2012 13:46
Ik zie nog steeds niet wat er extreemrechts is aan het huidige politieke klimaat.
Sterker nog, in vergelijk met de betrekkelijk recente situatie bij onze Oosterburen, zou ik de vergelijking zelfs misplaatst en onnodig kwetsend willen noemen.
adiyaman 09-08-2012 12:51
Geachte collega de Backer. U gebruikte de termen positieve discriminatie dat is niets minder dan een politieke kwalificatie. Rechtsextremistische politieke klimaat in Nederland heeft uiteraard zijn weerga op medici en apothekers in Nederland, omdat zij ook mensen zijn en deel uitmaken van de populatie. Daarom begrijp ik uw reactie.

Volgens Tabers medische encyclopedie is de zuivere betekenis van discriminatie:
1. The process of distinguishing or differentiating.
2. Unequal and unfair treatment or denial of rights or privileges without reasonable cause. Federal statutes prohibit discrimination based on age, sex, sexual preference, religion, race, national origin, and disability.
3. The accuracy with which risk factors separate a population into the healthy and the sick.

Gebrekkige kennis mag niet aan de grondslag zijn van discriminatie en dat vergt vakmanschap c.q. deskundigheid. Dus een apotheker kan niet op de stoel van een arts gaan zitten en andersom. Ook een verzekeraar of fabrikant van incontinentie kan niet op de stoel van een arts of apotheker gaan zitten!
R.E. de Backer 09-08-2012 12:32
In de meest zuivere betekenis van het woord discriminatie maken we daar ons in het dagelijks beroepsmatig handelen schuldig aan.

Kankerpatiënten krijgen op basis van hun tumortype wel of geen adjuvante behandeling met trastuzumab of erlotinib.
Diabetespatiënten krijgen op basis van corpulentie wel of geen Victoza.

Positieve discriminatie, ja, maar desalniettemin discriminatie en daar hoor je niemand over. Eigenlijk bizar, niet? Want wanneer we geneesmiddelen voor rokende COPD-patiënten niet meer zouden vergoeden, is het hek van de dam.

Feit blijft, in de zorg is het niet eerlijk, omdat het leven niet eerlijk is.

En de politiek discriminatie of racisme heeft, als ik u goed begrijp, dus inderdaad niets te maken met de discussie alhier. En u noemt daar gebrekkige kennis, het is veel meer dan dat...
adiyaman 09-08-2012 12:02
Medisch handelen of farmaceutisch handelen is puur beroepsmatig handelen. Het maken van keuze's is hier puur via anamnese of diagnose stellen. Dat is dus niet het discriminatie die u moet verwarren met de politieke discriminatie of racisme. Gebrekkige kennis staat aan de basis van racisme en genocide. De Backer u vergeet wellicht dat de medische experimenten in de jaren 40 en recentelijk nog in Bosnie aan de basis waren van de genocide die gepleegd werd. Daarbij zaten vele foute artsen en/of apothekers die daar medewerking aan verleenden.
R.E. de Backer 09-08-2012 11:33
"Met minderheden (met name niet westerse allochtonen) werd de spot gedreven terwijl de wijken waar deze niet-westerse allochtonen wonen door sommige zorgverzekeraars zoals Menzis-Azivo geclassificeerd worden als niet winstgevend doet deze voorzitter nu willen bezuinigen op de orphan drugs."

Wat heeft dit met racisme te maken? Met discriminatie ja, maar daar is de hele zorg van doorspekt. Medisch-farmaceutisch handelen dwingt nu eenmaal tot het maken van keuzes en dus het maken van onderscheid (= discriminatie).

Misschien te veel verwacht, gelet op de eveneens gebrekkige kennis van aanwijzende voornaamwoorden?
Kees zwaan 09-08-2012 08:48
Het lijkt erop dat CVZ de Zwarte Piet toebedeeld heeft gekregen. Wie heeft er waarom gelekt. CVZ wordt gesponsord door VWS en doet waarschijnlijk niet anders dan de baas hem opdraagt. Happen naar de baas doe je niet. Zo ja einde verhaal (Ombudsman Brenninkmeyer).
VWS en ZN wassen hun handen in onschuld. Zij bewaken immers uitsluitend het budget en hoeven niet met droge ogen te zeggen dat een geneesmiddel niet (meer) gegeven mag worden.
Dat mag de werkvloer zeggen.
Daarom hebben we een de Minister 'voor Volksgezondsheid' en niet de Minister 'voor Zorg'.
adiyaman 09-08-2012 00:12
citaat Youp van 't Hek, NRC Handelsblad d.d.4-8-2012: " Allemaal best. Subsidieloos acteren. We doen niet anders. Maar er zullen deze week in de buurt van de Commissie van Zorgverzekeraars toch wel mensen zijn geweest die deze horken recht in hun bek hebben gezegd wat een stelletje onbeholpen stumpers het zijn? Dat je van God en alles los bent als je je überhaupt durft af te vragen of je de medicatie van kansloze patiënten met de Ziekte van Pompe moet stopzetten omdat ze te duur worden! Omdat ze in sommige gevallen wel 700.000 euro per jaar kosten. In plaats van dat ze naar de directie van de verzekeraars en farmaceuten stappen en zeggen dat die hun criminele Wassenaarsalarissen en dito Blaricumbonussen moeten inleveren omdat er mensenlevens gered moeten worden, jagen ze die arme patiënten de stuipen op hun zieke lijven door te dreigen met het stoppen van hun te dure medicijnen! Lafbekken! Gelukkig kwam gisteren het bericht van de Nationale Zorgverzekeraars, die het College publiekelijk de oren wasten. En laten die collegesukkels nou maar volhouden dat ze niets anders wilden dan de discussie aanzwengelen en absoluut niet uitwaren op het stopzetten van de medicijnen…Gelul. Ik geloof ze niet. Incompetente harken zijn het. Schaamteloze aso’s! Bestuurshooligans. Over sommige zaken moet je, zeker als gezond mens, je bek houden. We hebben de plicht om de levens van de zieken te redden. Alle toneelsubsidies en welk geld dan ook mag en moet die kant op. Voor medicijnen en onderzoek naar medicijnen! Zo en nu weer heel gauw over tot de echt belangrijke zaken: Hup Kromo!"
adiyaman 08-08-2012 23:50
Afgelopen zaterdag zou deze meneer in hetzelfd NRC uitgemaakt zijn voor "schaamteloze aso". Een terechte opmerking. Het racistische overheidsbeleid van Nederland waarvoor Nederland tal van keren op haar vingers is getikt doet zijn weerga nu dus ook op de zorg gelden. Met minderheden (met name niet westerse allochtonen) werd de spot gedreven terwijl de wijken waar deze niet-westerse allochtonen wonen door sommige zorgverzekeraars zoals Menzis-Azivo geclassificeerd worden als niet winstgevend doet deze voorzitter nu willen bezuinigen op de orphan drugs. Weer een bewijs dat het in Nederland doorgeschoten is het rechtse en racistische beleid. Ik hoop dat de kiezer in september de inzicht zal hebben waarom deze kabinet is gevallen. Mocht dat niet zo zijn dan zal deze samenleving alleen maar verharden. Taxivervoer vergelijkt deze Moerkamp met gebruik van de anticonceptiepil. Dus een gehandicapte bejaarde die voor zijn of haar zorgconsumptie naar het ziekenhuis of specialiast moet moet dat uit eigen middelen betalen? Echt een schaamteloze aso !
ANH JANSEN 08-08-2012 23:30
wat zijn kenmerken van zeldzame aandoeningen?

Zeldzame aandoeningen zijn vaak chronisch,
progressief en meestal levensbedreigend;
De kwaliteit van leven van mensen die lijden aan een zeldzame aandoening wordt vaak gekenmerkt door het gebrek aan of het verlies van autonomie;
Het hebben van een zeldzame aandoening gaat vaak gepaard met veel pijn, leed en onzekerheid voor de patiënt en zijn/haar familie;
Patiënten met een zeldzame ziekte en hun gezinnen zijn bijzonder geïsoleerd en kwetsbaar als gevolg van het kleine aantal patiënten;
Voor veel zeldzame aandoeningen bestaat vaak geen effectieve behandeling;

Welke cijfers zijn er bekend over zeldzame ziekten?

75% van de mensen die lijden aan een zeldzame aandoening zijn kinderen;
30% van de mensen met een zeldzame aandoening overlijdt voor het vijfde levensjaar;
80% van de zeldzame aandoeningen heeft een genetische oorsprong, andere oorzaken zijn: infecties (bacterieel of viraal), allergieën of omgevingsinvloeden;
Naar schatting betreft 10% van alle sterfgevallen als gevolg van ziekte, een zeldzame ziekte. Dit betekent dus dat jaarlijks circa 14.000 mensen als gevolg van een zeldzame ziekte overlijden.

--En een dode kiezer is geen kiezer.

Daarom is 10 miljard euro voor een 500.000 levende kiezers een koopje. En flodders zijn chronische kiezers.

ANH JANSEN 08-08-2012 23:28
Wanneer is een aandoening zeldzaam?

Binnen Europa wordt een ziekte of aandoening aangemerkt als zeldzaam als minder dan 1 op de 2.000 mensen aan deze aandoening of ziekte lijdt. In Nederland betekent dit dat er sprake is van een zeldzame ziekte als er minder dan 8.000 patiënten zijn met één bepaalde ziekte. In de praktijk gaat het veelal om hele zeldzame ziekten. Duizenden zeldzame ziekten treffen slechts enkele patiënten in Europa, zoals de ziekte van Pompe en het Marshall Smith Syndroom. Bij zeldzame aandoeningen gaat het niet alleen om ziekten “waar men nog nooit van heeft gehoord”, maar ook om bekende ziekten zoals kanker, die in veel verschillende zeldzame vormen kan voorkomen. Alle kankervormen waaraan kinderen lijden, zijn zeldzame ziekten. Het Ewing-sarcoom is bijvoorbeeld een zeldzame bot-tumor bij kinderen en jong volwassenen.
W
ANH JANSEN 08-08-2012 23:24
100.000 flodderfamilies zijn al snel een 500.000 kiezers. Met flodder aanhang. Die zijn 10 miljard euro waard.

Hoeveel mensen lijden aan een zeldzame ziekte?
Het totaal aantal mensen dat aan een zeldzame aandoening lijdt, wordt geschat op ruim 6% van de bevolking. Het gaat dus om circa 1 miljoen mensen in Nederland. Deze cijfers zijn een schatting, omdat van de meeste zeldzame ziekten geen cijfers worden bijgehouden door gebrek aan onderzoek, registratie en diagnostiek.

henricop 08-08-2012 22:04
2e Kamerverkiezing wordt zeer belangrijk voor pakket zorgverzekering en financiering.

Premie inkomensafhankelijk of niet

Eigen risico steeds hoger of?

Marktwerking of terug naar NZa tijdperk?

Wordt industrie aangepakt met WGP en GVS of heffing of laat Schipperskloon ook in 2013 Gods water over Gods akkers lopen?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.