Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


09 dec

Brocacef Groep neemt Mediq Apotheken Nederland over

Krachtenbundeling Brocacef Groep en Mediq Apotheken Nederland creëert sterke farmaceutische zorgpropositie
 Nieuwe combinatie toonaangevende partij in Nederlandse farmaceutische markt in zorg en klantwaardering
 Fijnmazig netwerk van apotheken in het hele land
 Ondernemerschap Brocacef komt samen met innovatiekracht Mediq Apotheken
 Consument profiteert van goede, bereikbare en betaalbare zorg
 Het samen versneld ontwikkelen van innovatieve farmaceutische zorgprogramma’s
 Samen verder bouwen aan de goede samenwerking met zorgverzekeraars

Maarssen/Utrecht, 9 december 2014 – Brocacef Groep NV (“Brocacef”) kondigt de voorgenomen acquisitie aan van Mediq Apotheken Nederland B.V. met als doel de toonaangevende totaal-leverancier van zorg in Nederland te worden. Brocacef beoogt met de overname goede betaalbare zorg ten behoeve van alle klantgroepen aan te blijven bieden. De transactie omvat naast de apotheken en de groothandel van Mediq Apotheken ook de bedrijfsonderdelen actief in de levering van geneesmiddelen aan ziekenhuizen en het aanbieden van logistieke dienstverlening.

De nieuwe combinatie is een toonaangevende partij in de farmaciemarkt met een omzet van EUR 2,1 miljard, een landelijk dekkend netwerk van apotheken, 5.300 medewerkers en een compleet aanbod van farmaceutische producten en diensten. Het ondernemende Brocacef en innovatieve Mediq Apotheken vullen elkaar goed aan zowel geografisch als in het aanbod. Zo heeft Mediq Apotheken veel ervaring in het succesvol exploiteren van de apotheekformule, met als voorbeeld het succesvol geïntegreerde farmaceutische zorgprogramma. De ondernemende Brocacef Groep groeide de afgelopen jaren sterk door in te spelen op de behoeftes van de klanten wat zich vertaalt in een hoge klantwaardering.
Het is de intentie dat alle apotheken op termijn BENU gaan heten en dat de diensten voor de zakelijke klanten onder de naam Brocacef verder blijven gaan.

De komende tijd zal een gezamenlijk integratieplan worden opgesteld.
Peter de Jong, voorzitter van raad van bestuur Brocacef Groep, licht toe: “Brocacef en Mediq Apotheken vullen elkaar goed aan. De overname is een logische stap, waarmee Brocacef inspeelt op de ontwikkelingen in de markt, met als doel goede zorg betaalbaar en bereikbaar te houden. Door de schaalgrootte zijn verdere investeringen mogelijk in de ontwikkeling van innovaties. Ik verwelkom met trots de medewerkers van Mediq Apotheken Nederland. Wij zijn ervan overtuigd dat ook de klant van deze overname profiteert. Deze overname zal gezondheidswinst opleveren.”
Arthur de Bok, CEO Mediq: “Binnen Mediq zijn de twee bedrijfsonderdelen Mediq Apotheken Nederland en Mediq Direct & Institutioneel verschillend in dynamiek, activiteiten en strategie. In tegenstelling tot Mediq Apotheken opereert Mediq Direct & Institutioneel internationaal en levert medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg in 14 landen. Wij hebben besloten om verder focus aan te brengen binnen Mediq, door het verder groeien van de positie van Mediq Direct & Institutioneel en een nieuwe eigenaar te vinden voor Mediq Apotheken. Mediq heeft in de afgelopen maanden zorgvuldig onderzoek gedaan naar de strategische opties met inachtneming verschillende belangen en het toekomstige succes van Mediq Apotheken. Ik ben er zeker van dat Mediq Apotheken een goede partner heeft gevonden in Brocacef.”

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Naar verwachting zal de overname volgend jaar geëffectueerd worden. De (centrale) ondernemingsraden van beide organisaties zijn geconsulteerd. Ook de vakbonden zijn van de voorgenomen overname op de hoogte gebracht.
Over de financiële details van de transactie worden geen mededelingen gedaan.

Over Brocacef Groep
Brocacef Groep, gevestigd in Maarssen is een groep van ondernemingen, actief op het gebied van de gezondheidszorg. Naast de distributie van geneesmiddelen en medische producten, ontwikkelt en implementeert Brocacef Groep apotheek- en zorgconcepten. Bij Brocacef Groep werken ca. 2.200 medewerkers. Brocacef Groep is onderdeel van de PHOENIX group in Mannheim met vestigingen in 25 landen en 29.000 medewerkers en van Celesio AG, gevestigd in Stuttgart. Celesio is actief in 14 landen en heeft ca. 39.000 medewerkers. Zowel PHOENIX als Celesio zijn internationaal leidende dienstverleners op het gebied van de gezondheidszorg. Voor meer informatie zie: www.brocacef.nl

Over Mediq
Mediq is een belangrijke speler in de internationale gezondheidszorg. Mediq heeft leidende marktposities in 14 landen. Iedere dag verbeteren we de kwaliteit van leven van miljoenen mensen, door hen te voorzien van medische middelen, medicijnen en bijbehorende zorg. Het hoofdkantoor van Mediq is gevestigd in Utrecht. Het bedrijf is opgericht in 1899 en heeft ongeveer 7.100 medewerkers. Voor meer informatie zie: www.mediq.com

Foppe 14-12-2014 13:37
Je kan het op twee manieren bekijken. Ik weet niet of het goed is voor de farmacie, maar (in de toekomst) Benu krijgt wel veel onderhandelingskracht, en wil zelf natuurlijk ook niet op een houtje bijten. Dus hopelijk mogen de verzekeraars nu ook eens hun borst natmaken.
ANH JANSEN 12-12-2014 18:31
De gedachte is blijkbaar dat BenU per locatie kijkt op de fusie BenU en Mediq ACM technisch kan en zo neen, dan 1 of 2 apotheken sluit. De NZa wordt daarbij over het hoofd gezien; die ziet toe op marktwerking en prijsvorming en AMM van zorgaanbieders. Juist op die lokaties waar BenU en Mediq elkaar de tent uitvechten gaat het fantastisch in de ogen van de NZa.

Dat gaat dus problemen opleveren en kansen voor jonge apothekers om voor een prikje een apotheek over te nemen of te vestigen. En de verzekeraars zullen je altijd een contract aanbieden.

Vestigingsplannen? Pak de landkaart en zie de locaties.

Marktwerking moet. Door de marktwerking dalen de prijzen en stijgt de kwaliteit.
schuiringa 10-12-2014 13:49
Gerben proficiat.
Gerard
Marieke 09-12-2014 23:02
Nederland vindt het echter niet in het belang van de volksgezondheid om overhaast maatregelen te nemen.

In Duitsland is naar aanleiding van de onbetrouwbare studies wél een verkoopverbod uitgevaardigd voor een reeks medicijnen. Tachtig middelen van zestien medicijnfabrikanten mogen per direct niet meer worden verkocht.

Duitsers willen graag hun DDR verleden wegpoetsen.
Marieke 09-12-2014 22:45
Marieke 09-12-2014 22:28

You know a guy who knows a guy, who knows a guy to rent a guy for the job.
ANH JANSEN 09-12-2014 22:17
The deal would create one of the world’s largest pharmaceutical wholesalers and providers of logistics and services in the health care sector, with annual revenue of more than $150 billion and about 81,500 employees worldwide. The combined company would operate in 20 countries.

Dat gaat dus om McKesson en Celesio. Mediq Nederland is daarbij vergeleken klein bier. Klein Schraal bier.

Maar Advent is er wel vanaf.
ANH JANSEN 09-12-2014 22:15
http://dealbook.nytimes.com/2013/10/24/mckesson-in-8-3-billion-deal-with-german-firm-to-create-global-leader-in-drug-wholesaling/?_r=0

Advent heeft Mediq. McKesson Celesio/Brocacef.

Die Amerikanen pakken nu door.

'Analysts were generally positive on the deal, saying it could lead to increased efficiencies and cost savings'.

--Oei. Even Marleen Barth bellen om te zeggen dat ze moet stoppen met het schrijven van domme columns en dat zij moet gaan lobbyen om de kostenbesparingen in eigen huis te houden en niet meer weg te geven aan verzekeraars.
ANH JANSEN 09-12-2014 22:01
http://www.cbg-meb.nl/CBG/nl/humane-geneesmiddelen/actueel/141209_GVK_Biosciences/default.htm

Het vertrouwen is ernstig geschaad en roept vragen op. Daarom zijn de betrokken farmaceutische bedrijven gevraagd om deze vragen te beantwoorden en eventuele twijfels weg te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door alsnog met aanvullend bewijs te komen voor bio-equivalentie.

Sommige Europese landen hebben besloten om vooruitlopend op een Europees besluit op nationaal niveau al actie te ondernemen. Nederland vindt het echter niet in het belang van de volksgezondheid om overhaast maatregelen te nemen.

capsule 09-12-2014 21:42
Nieuwe voorzitter:
"U kunt van 11 november tot 9 december digitaal uw stem uitbrengen".
Precies op de dag dat je niet meer kunt stemmen, komt dit bericht naar buiten.
GKN gestemd? Jammer dan.
henricop 09-12-2014 20:33
O Sorry, de IGZ doet nu even niets! Is er een relatie met MediQ? Wel volgens de Volkskrant.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/medicijnen-mogelijk-ten-onrechte-toegelaten-in-nederland~a3807406/
henricop 09-12-2014 20:30
De nieuwe voorzitter GKN is nu een apotheker zonder apotheek geworden! Mag dat volgens de statuten? Of is ook hij gekocht door Brocacef?

Brocacef laat Alliance en Plurifarm mooi in de kou staan! Alle collegae die nu inkopen bij dit conglomeraat BENU hebben 2 keuzes: verkopen aan BENU of wegwezen naar een groothandel voor vrije apotheken.
Zwarte dag voor farmacie
henricop 09-12-2014 20:28
Terwijl Nederland slaapt is er weer een groot schandaal aan de h=gang. Vervalste onderzoeken van een Indiase geneesmiddeltester zorgen ervoor dat Duitsland producten uit de handel neemt.
Meeste onbekend, maar Stada (centrafarm) en ook Mylan staat op lijst.
http://www.bfarm.de/SharedDocs/Downloads/DE/Arzneimittel/Pharmakovigilanz/Risikoinformationen/RisikoBewVerf/g-l/gvk-bioscience-liste-am.pdf?__blob=publicationFile&v=1

waar is de IGZ en de KNMP? Wakker worden!
ANH JANSEN 09-12-2014 20:14
ACM moet nog goedkeuring geven? Landelijk geen probleem, lokaal en/of regionaal wellicht wat verplichte afstotingen; wie voor een prikje een apotheek wil kopen kan nu toehappen. Wellicht wat voor een VJA'er?

DZF kan dus nu al worden opgedoekt? 1 jaar bestaan? Zit met Mediq over de 50% marktaandeel op relevante markt Nederland en het mandjesmodel doet daar niets aan af. Ook de NZa zal nu komen kijken.

Consolidatie proces wijst op dalende marges en inkomsten en slotstuk van een lopend proces. Brocacef is blijkbaar point of no return gepasseerd en gaat voor de dood of de gladiolen.

En mediq eigenaren? Die lopen alsnog binnen. Som is minder waard dan de losse delen.
schuiringa 09-12-2014 15:02
Dank aan de hebzucht van oud apothekers, lid van de coöperatie OPG.

Door hun hebzucht om naar de beurs te gaan, hebben we nu deze semi monopolist.
schuiringa 09-12-2014 15:00
Op zeer korte termijn zullen we horen dat BENU apotheken heel Nederland kunnen bedienen.

Het zal voor de apotheker eigenaren heel vervelend worden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.