Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


10 okt

Oplossing voor medicijnafval stap dichterbij

Jaarlijks komt er ongemerkt een aanzienlijke hoeveelheid geneesmiddelresten via het riool in het oppervlaktewater terecht. Veel overtollige medicatie belandt in het huisvuil, omdat inzameling niet overal eenvoudig en goed geregeld is. Om deze en andere negatieve effecten op het milieu tegen te gaan, gaat farmaceut Teva het inzamelen van restmedicatie en doordrukstrips organiseren. Bezoekers van de apotheek kunnen hun medicijnafval deponeren in de teva retourbox.

Het bedrijf is hiervoor een unieke samenwerking aangegaan met de Thio Pharma apotheken, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik en het recyclingbedrijf Renewi.

Samenleving en overheid maken zich steeds meer zorgen over de toename van geneesmiddelsporen in de afvalberg en het oppervlaktewater. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat naar schatting 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater worden geloosd. Er worden ook veel lege doordrukstrips bij het huisafval gedaan. Deze doordrukstrips bevatten meestal een combinatie van milieubelastende materialen zoals aluminium en plastic.

Farmaceut Teva Nederland is een pilotproject begonnen bij 20 Thio Pharma apotheken door de plaatsing van de teva retourbox, om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden. Bezoekers van de apotheek kunnen hun restmedicatie en lege doordrukstrips deponeren in de teva retourbox. Er worden ook plastic verzamelzakjes beschikbaar gesteld om gratis aan patiënten mee te geven, waarin de lege doordrukstrips kunnen worden verzameld. Dit heeft tot doel om een nóg betere afvalscheiding te bereiken. Met dit unieke en milieubewuste initiatief is Teva Nederland de eerste geneesmiddelenfabrikant die apotheken en consumenten een oplossing aanreikt op dit gebied.

ANH JANSEN 10-10-2017 18:10
Farmaceut Teva Nederland is een pilotproject begonnen bij 20 Thio Pharma apotheken door de plaatsing van de teva retourbox, om in apotheken een praktische en milieubewuste oplossing te bieden.

-Niet zo vreemd dat Teva met Thio Pharma dit doet. Thio Pharma zit vooral in Achmea gebied en doet aan IDEA.

Dan kan je veel Teva verpakkingen terug verwachten.

Gaat niet werken in LPG gebied en al helemaal niet in VGZ kerngebied, tenzij je VAL apotheek bent. Dan krijg je Sandoz terug. Allemaal in het belang van de verzekerde.

One patient, one label.
Johan Kortekaas 10-10-2017 17:53
Er zijn 2 manieren waarop medicjnen in het riool belanden:

1.Consumptie van niet door de lever afbreekbare geneesmiddelen.(renale uitscheiding)
2.Het doorspoelen van geneesmiddelen door het toilet.

De groene lobby kan daardoor in de verleiding komen het BTW-tarief te verhogen van 9 naar 21%.

Een volgende stap is accijns op medicijnen.

Yes minister! VERTROUWEN

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.