KNMP over regeerakkoord: grote ambities op het geneesmiddelendossier

Het kabinet Rutte III heeft grote ambities op het geneesmiddelendossier. Dat stelt Gerben Klein Nulent, KNMP-voorzitter, als reactie op het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

>>> Lees verder (Artikel)

-Toegankelijke zorg

De KNMP staat voor toegankelijke farmaceutische zorg. Klein Nulent: Wij zijn bezorgd over de stapeling van eigen bijdragen, bovenop het eigen risico. De voorgestelde herberekening van het GVS is vooral voor ouderen en chronisch zieken een lastenverzwaring. Het eigen risico blijft dan wel stabiel op 385 euro, maar als pati�nten daarnaast fors moeten bijbetalen voor hun geneesmiddelen is dat alsnog een probleem. Wij blijven ons inzetten om dergelijke bijdragen te vermijden.

Probleem is voor aan de balie, niet voor HET BUREAU.

https://www.pw.nl/vaste-rubrieken/knmp/2017/herberekening-gvs-stapeling-bijbetalingen

Johan Kortekaas | 12-10-2017 | 8:25

-Gorilla Ape- wordt dus losgelaten op de kwetsbare medicijngebruiker.

Het draait om het houdbaarheidssaldo van het CPB(Calvinistisch Plan Bureau). Dat werd ingevoerd in 2014 toen er een begrotingsoverschot dreigde.

Hoe meer ouderen bezwijken hoe hoger het houdbaarheidssaldo.
Het opruimen van de niet-actieven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Houdbaarheidssaldo

Johan Kortekaas | 12-10-2017 | 8:29

De KNMP stelt dat het basispakket is niet veranderd. De KNMP is nu geheel op de hand van VWS en de Verzekeraars: alles is verzekerd, tot een bepaalde waarde. Wil je een ander middel dan moet daar flink voor bijbetalen. Gemiddeld tot 250 euro per persoon. Ook een instinker.

VWS en APE doen aan therapeutische substitutie tussen chemisch ongelijke middelen. Farmacodynamische, farmacokinetisch totaal verschillend. Maar met eenzelfde therapeutische indicatie.

Wat zijn de gevolgen?

ANH JANSEN | 12-10-2017 | 11:30

WSO en KNMP doen er het zwijgen toe. Jean Hermans heeft tijdens het technisch vooroverleg ingestemd met de APE substitutie. Antistolingsmiddelen op 1 hoop. Pradaxa, Clexane, Acidu 80, Dipyridamol; op indicatie gelijk. Chemisch, dynamisch, kinetisch e.d. totaal verschillend.

Gevolg; arts schrijft voor Pradaxa. Verzekerde heeft recht op 100% vergoeding voor Acidu 80. Verschil moet de verzekerde bijbetalen. En dan geen maximum per persoon, maar een gemiddeld maximum van 250 euro.

En zo met Anti Epileptica.

En natuurlijk de groep statines. Die zijn geclusterd met Repatha e.d.

Nou? WSO? KNMP?

ANH JANSEN | 12-10-2017 | 11:36

Volgens de KNMP is het verzekerde basispakket niet gewijzigd. Ook hier zet de KNMP de leden, de niet-leden en de meelezende burgers op het verkeerde been.

Een verzekering is een dekking voor schade. Een verzekeraar vergoed geleden schade. Zo niet bij de KNMP. Daar vergoed de verzekeraar de goedkoopste vorm van schadeherstel. Het verschil moet je zelf bijbetalen.

Repatha nodig? Pradaxa nodig? De verzekering vergoed de simvastatine en de Acidu 80. Het verschil in prijs moet de verzekerde zelf betalen. Zo werkt het APE GVS herberekende systeem om een opbrengst van 460 miljoen te halen.

Besparing Overheid is verzwaring Burger en winst Verzekeraar. Zo werkt de risicoverevening!

ANH JANSEN | 12-10-2017 | 11:43

Heb maar een urgente mailing gestuurd naar KNMP en Collectief. Om ons imago als geneesmiddelenexpert bij uitstek te beschreven en ons bestaansrecht te rechtvaardigen en om niet te eindigen als de Lantaarnaanstekers van deze Eeuw moeten Collectieven en KNMP in actie komen. APE doorgaan? Dan staan wij allen, apothekers, geheel voor AAP!

Welke apotheker is bereid Pradaxa te vervangen door Acidu 80? Zijn die inwisselbaar omdat zij dezelfde farmacotherapeutische indicatie hebben? Dat wil APE wel!

KNMP, WSO vinden van wel! Zo ook de Collectieven als zij voortgaan met zwijgen!

Wat is dan nog de toegevoegde waarde van het KNMP Register Specialist Openbare Apotheker?

ANH JANSEN | 12-10-2017 | 13:20

https://www.zorgvisie.nl/negen-zorgverzekeraars-lopen-te-hoop-tegen-maximumtarief-verloskunde/

En zo onderhandelen verzekeraars. Zij geven het goede voorbeeld hoe op te komen voor je eigen belang.

Tarieven zijn al enorm gestegen sinds 2012. Met wel 10%! 1,6% per jaar. Vindt Achmea voldoende. Minder geboortes, dus lagere tarieven per geboorte. Logisch toch? Als je daar niet van kan rondkomen moet je maar een ander beroep kiezen.

Iedereen moet inleveren? Iedereen? Nou nee, niet de verzekeraar. En alle 9 tegelijk. ACM? Allen lagere tarieven afdwingen van die hebberige zorgaanbieders! Mag allemaal.

ANH JANSEN | 12-10-2017 | 14:25

De grote ambities van Gerben: richt het apotheeksysteem te gronde. met Mediq net niet gelukt, gelukkig kan nu het karwei worden afgemaakt!
Geneesmiddelen uit pakket naar ziekenhuis.
Aanscherping WGP
HUibje K krijgt meer werk
En als klap op de vuurpijl GVS herberekening.

Daarmee verdwijnt omzet uit de apotheek. Hoeveel? Zeker 2-300 miljoen. Ofwel � 100000 of meer per apotheek, maar ook receptregels.
Het grootste probleem is dat de apotheker minder goed advies kan geven. Einde beroep in zicht.
En Gerben ziet dat t goed is???????

henricop | 12-10-2017 | 22:12

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Wanneer u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren. Als u al een account heeft kunt u hier inloggen.

19-02-2018 Beantwoording Kamervragen over het bericht Megawinst farmaceut zet medicijndebat op scherp
19-02-2018 Farmacotherapeutisch Kompas biedt nu ook inzicht in prijzen en kosten van geneesmiddelen
19-02-2018 Zaandamse Online apotheek gaat Belgen bedienen
19-02-2018 Verslaafd aan een pilletje voor het slapen
19-02-2018 Onderzoek van niveau, kleine winst voor kankerpatint
19-02-2018 Farmaceuten onder druk om open te zijn over prijsvorming
16-02-2018 Afscheid Hoogleraar Moleculaire Toxicologie: Big data voorspellen bijwerkingen
16-02-2018 Herwonnen vrijheid voor patinten met atopisch eczeem
15-02-2018 Piek in laxansgebruik door landelijke darmonderzoek
15-02-2018 Kamerbrief bij rapport Off-labelgebruik van geneesmiddelen
   
>>> Volledig Nieuwsarchief