Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


15 mei

Verschillen in medicijnvergoeding inbreuk op garantie basispakket

De verschillen in vergoeding voor op maat bereide medicijnen ondermijnen de gelijke aanspraken van patiënten op zorg binnen het basispakket. Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP. De patiënt merkt de gevolgen hiervan per 1 juni, wanneer zorgverzekeraars bepaalde op maat bereide medicijnen alleen nog vergoeden op basis van een individuele machtiging.

15 mei 2015 | Den Haag

De verschillen in vergoeding voor op maat bereide medicijnen ondermijnen de gelijke aanspraken van patiënten op zorg binnen het basispakket. Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP. De patiënt merkt de gevolgen hiervan per 1 juni, wanneer zorgverzekeraars bepaalde op maat bereide medicijnen alleen nog vergoeden op basis van een individuele machtiging.

   

 

De vergoeding op machtiging betreft bijvoorbeeld de blaasspoeling met het middel oxybutynine voor patiënten die incontinent zijn. De voorwaarden waarop zorgverzekeraars deze machtiging verstrekken, zijn niet altijd transparant en kunnen verschillen per verzekeraar.

 

“In de Zorgverzekeringswet staat dat verzekerden gelijke aanspraak kunnen maken op vergoeding binnen het basispakket”, aldus Klein Nulent. “De patiënt betaalt hier verplicht voor, driekwart van zijn premie loopt via zijn loonstrookje. De vergoeding binnen het basispakket moet dan voorspelbaar en transparant zijn en niet afhangen van een individuele beoordeling, wat de indruk kan wekken van willekeur.”

 

Zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenfederatie NPCF stuurden deze week een brief aan VWS waarin zij het ministerie verzoeken om de Autoriteit Consument & Markt (ACM) duidelijkheid te vragen over het gezamenlijk besluiten over vergoedingen. Wanneer de Mededingingswet dit niet toestaat, verzoeken zij om Zorginstituut Nederland hierover te laten besluiten.”

 

Begin maart ontstond er grote ontrust onder patiënten doordat zorgverzekeraars plotseling de vergoeding van ruim honderd verschillende apotheekbereidingen stopzetten. In reactie op de onrust en op Kamervragen besloten verzekeraars om tot 1 juni een deel van de vergoedingen tijdelijk te hervatten en in overleg te gaan met zorgaanbieders en patiëntenorganisaties.

 

In aansluiting op dit overleg hebben de meeste zorgverzekeraars besloten het gros van deze op maat bereide medicijnen per 1 juni alleen nog op machtiging te vergoeden. De voorwaarden waarop de patiënt de machtiging krijgt zijn niet altijd helder. Als de patiënt niet de vereiste machtiging heeft, moet hij het middel zelf betalen in de apotheek.

 

“Het is mooi dat er is samengewerkt. Toch zijn we niet altijd gelukkig met de uitkomsten. Een machtiging geeft vertraging en verhoogt de rompslomp”, aldus Klein Nulent. “Bovendien is de uitkomst voor de patiënt onzeker. Wij vinden zorg op maat essentieel voor een goede farmaceutische behandeling. Als de arts zo’n op maat bereid medicijn conform de professionele richtlijnen voorschrijft, vinden wij in beginsel dat dit vergoed moet worden. In elk geval moet dit al bij de arts in de spreekkamer duidelijk zijn, niet pas aan de apotheekbalie. Anders wordt de patiënt van het kastje naar de muur gestuurd.”

 

"De op maat bereide medicijnen die niet langer standaard vergoed worden, maken slechts 0,1 procent uit van het totale budget aan geneesmiddelen. “Het gaat vaak om relatief kleine aantallen en bedragen”, aldus Klein Nulent. “Dan gaan we toch niet moeilijk doen met een machtiging. We maken het ons soms nodeloos ingewikkeld in de zorg.”

 

Het staken van de vergoedingen gebeurt deels op wettelijke gronden, en deels omdat de verzekeraars de zorg te duur vinden of hogere eisen stellen aan de wetenschappelijke onderbouwing. Klein Nulent: “Wetenschappelijk onderzoek is duur en tijdrovend, bewijs is daardoor niet voor alle behandelingen beschikbaar, bijvoorbeeld vanwege kleine patiëntengroepen. Het gaat hier immers om persoonlijk maatwerk. Zorgverzekeraars zouden meer moeten vertrouwen op de professionaliteit van de zorgverleners.”

 

Status vergoedingen
Bekijk de lijst: 'Vergoeding van op maat bereide medicijnen per 1 juni 2015'

henricop 18-05-2015 19:02
Dat lijkt mij de misvatting! Er is geen recht op een ad hoc bereiding.
Daarover gaat het gedoe met de ZN klonen. Die lezen dat de bereiding volgens de wet rationeel moet zijn. En dat is niet van gooi het maar bij elkaar en we zien wel. Het moet rationele farmacotherapie zijn daarom worden nu 300 producten eruit gegooid

b. mits het rationele farmacotherapie betreft, geneesmiddelen als bedoeld in:
1°. artikel 40, derde lid, onder a, van de Geneesmiddelenwet,
2°. artikel 40, derde lid, onder c, van de Geneesmiddelenwet, die op verzoek van een a


ANH JANSEN 18-05-2015 00:20
In dit wetsvoorstel wordt twee nieuwe verplichtingen toegevoegd. Op grond van artikel 48, eerste lid, onder e, kan de toezichthouder een contracteerplicht aan een zorgaanbieder opleggen.

Om die reden wordt in de wet een expliciete leveringsverplichting opgenomen op grond waarvan de zorgaanbieder verplicht kan worden zorg te leveren aan de consument. Verder wordt de verplichting voor een zorgaanbieder om een consument gebruik te kunnen laten maken van een andere zorgaanbieder toegevoegd.

Contracteerplicht en een leveringsplicht. Doorleverplicht nu wettelijk gratis!

Cie Baarsma adviezen worden wettelijk doorgevoerd!
ANH JANSEN 17-05-2015 23:54
http://www.internetconsultatie.nl/wet_herpositionering_taken_nza_en_deregulering

We zien de reactie van de KNMP op deze voor iedereen funeste gang van zaken in vertrouwen tegemoet; deze wetswijziging is draconisch en strijdig met elementaire mensenrechten.

De 100 miljoen oplichting van de verzekerden wegens eenzijdig wijzigen van de vergoeding van geneesmiddelen (en daar komen de K&H nog bij; ook Restitutie Polishouders worden in een profiel gedrukt) is peanuts in vergelijking wat er nu aankomt als dit allemaal wordt doorgedrukt.

En als NapCo hier ook niet op reageert is het einde NapCo.
ANH JANSEN 17-05-2015 23:51
Al de nu als DB geregistreerde artikelen zaten voorheen als Ad Hoc bereiding in het basispakket: Ad Hoc is per definitie nooit wetenschappelijk bewezen effectief. Daar zijn het Ad hoc bereidingen voor!

Dat ZN, KNMP en IGZ de ontstane illegale praktijken dachten te legaliseren middels zelf bedachte Z-index nummer ipv RVG nummers was bij voorbaat fout. De ZN-leden grijpen per 1 maart en per 1 juni in. Volstrekt verwerpelijk van alle betrokkenen. De burger betaalt nu 2x en kan geen kant op.
100 miljoen euro! Winst!

Opschonen gehele bestand DB moet per 2016 geschieden en niet tijdens het verzekerde jaar. En dan nog moet Ad Hoc worden toegestaan. Dat is wettelijk recht van de verzekerde
henricop 17-05-2015 23:02
Welke bereiding is wetenschappelijk bewezen? Niet alle onzin van de dermatologen die we dagelijks zien en afleveren. Stoppen met bereiden is een serieuze optie. Of vooraf kritisch nadenken en ruim 50% niet meer maken of standaardiseren. Pharmaline regelt dit voor veel apotheken. Nu de KNMP nog als klant!
ANH JANSEN 16-05-2015 16:58
Welke patiëntenverenigingen hebben nu onderhandeld met de Minister en de verzekeraars over deze ingreep in het basispakket na afsluiten van de markt? Deze ingreep levert de verzekeraars een 100miljoen euro op. Wat zij deden met de K&H en het preferentie beleid doen zij dunnetjes over met deze ingreep.
NPCF mag van de Rechter niet spreken of onderhandelen namens alle verzekerden in dit land.
Was de NPCF erbij?

Jammer ook dat geen enkele politieke partij het opneemt voor de kiezers=verzekerden van dit land.

Gelegaliseerd zakkenrollen.

Alles blijven vergoeden tot 2016 en dan pas nominale premie en pakket opstellen en herberekenen opdat verzekerden weten waar zij aan toe zijn.
ANH JANSEN 16-05-2015 16:54
Nu betalen alle verzekerden die deze middelen nodig hebben 2x voor hetzelfde; 1x via de nominale premie, 2de keer door contante afrekening.

Jammer dat de KNMP dit niet naar buiten heeft durven brengen. Volgens Peter Wognum is de KNMP verdeelt in twee kampen; KNMP Bureau en KNMP Vereniging.

Welke KNMP heeft nu onderhandeld over dit pakket?

Verslag hoorzitting 17 april 2015 laat zien wat er met je gebeurd als je niet aanwezig bent; je wordt gezien als degene die het feestje betaald.

Slap, slapper en slapst. Welke Voorzitter is de slapste van alle slappe voorzitters in dit land?
ANH JANSEN 16-05-2015 16:51
Tja. De KNMP is voorstander van het systeemmodel met gereguleerde marktwerking, maar wil wel dat alle verzekeraars hetzelfde gaan doen. Dat is geen marktwerking maar afgestemd gedrag. Verzekeraars worden geacht te concurreren met elkaar.

De KNMP heeft weer eens heel slecht onderhandeld. Al de geschrapte middelen zitten in het basispakket onder Ad Hoc medicatie. Werden al jarenlang vergoed en de kosten zitten dan ook verwerkt in de nominale premie. Die premie is doorberekend aan de verplicht verzekerden. De verzekerden mogen en mochten ervan uit gaan dat ook deze ad hoc middelen zouden worden vergoed in het verzekerde jaar 2015. Wijzigingen eerst vooraf vaststellen premie 2016.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.