Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


15 jul

Apothekersassistenten belaagd door agressieve klanten

Bijna de helft van de apothekersassistenten heeft wekelijks of zelfs dagelijks te maken met agressieve patiënten. Ze worden uitgemaakt voor dieven en zakkenvullers en krijgen zelfs medicijnen naar hun hoofd geslingerd. Volgens de KNMP zijn klanten boos omdat ze moeten betalen voor uitleg over nieuwe medicijnen. (NOS)

Bijna de helft van de apothekersassistenten heeft wekelijks of zelfs dagelijks te maken met agressieve patiënten. Ze worden uitgemaakt voor dieven en zakkenvullers en krijgen zelfs medicijnen naar hun hoofd geslingerd. Volgens de KNMP zijn klanten boos omdat ze moeten betalen voor uitleg over nieuwe medicijnen. (NOS)

Meijer Apeldoorn 18-07-2015 21:51
De DVN is blijkbaar nog steeds niet op de hoogte van de realteit anno 2015.
Niet de voorschrijver, niet de apotheek, niet de patient bepalen wat er gebeurd.
Uitsluitend en alleen de Zorgverzekeraar.
En zo is het goed vinden de minister, de Nza en het stemvee in de Tweede Kamer.
Bent u het er niet me eens: gaat u toch gewoon emigreren.
Allemaal een hakkie takkie meter die bij in vitro proeven prima resultaten geeft.
Onhandig in gebruik, lastig afleesbaar etc.etc.
Niks mee te schaften, hij is gekeurd en verder niet zeuren. Als apotheker moet je daar niets mee te maken willen hebben: weg met die handel. Werkt ook nog eens positief door op je marge.
ANH JANSEN 16-07-2015 22:31
Een element hierin zou zijn dat patiënten wordt medegedeeld dat ze om kwaliteitsredenen over zouden moeten stappen op een andere glucosemeter, terwijl in werkelijkheid de reden niet de kwaliteit zou zijn maar louter financieel.
Een ander element hierbij is dat degenen die het hulpmiddel verstrekken afwijken van de door de diabetes hulpverlener geadviseerde glucosemeter en een meter leveren waar meer marge op zit.

--Aanbestedingen door verzekeraars waarbij de verzekeraars de te leveren meters aanwijzen en de NZa stelt dat zorgaanbieders vervolgens deze aanbieden vanwege de marge?

Dan heeft de NZa echt niets begrepen van de markt die zij wordt geacht te reguleren.
ANH JANSEN 16-07-2015 22:28
http://www.nza.nl/1048076/1048155/Brief_aan_Diabetesvereniging_Nederland_van_1_juli_2015.pdf

Informatieverstrekking
Op grond van de Wmg en andere wetgeving hebben zowel
ziektekostenverzekeraars als zorgaanbieders de plicht om consumenten goed te informeren.
5 DVN geeft aan dat de informatieverstrekking van
zowel apothekers als zorgverzekeraars tekort schiet.

ANH JANSEN 16-07-2015 22:25
En hier het volgende discussiepunt:

http://www.nza.nl/zorgonderwerpen/dossiers/zorgverzekering/nieuws/NZa-zorgverzekeraar-mag-specifieke-glucosemeter-vergoeden/

Zorgverzekeraars mogen voor hun verzekerden een specifieke glucosemeter vergoeden. Dit stelt de NZa in reactie op een brief van Diabetesvereniging Nederland. Deze glucosemeters moeten uiteraard voldoen aan de kwaliteitseisen en toegelaten zijn door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ).
Meijer Apeldoorn 16-07-2015 14:27
Het probleem is dat het gehele EU pakket veel meer omvat dan alleen de toelichting.
Het komt niet zelden voor dat er naar aanléiding van een EU uitvoerig moet worden overlegd en medicatie aangepast. Het EU tarief is een gemiddelde! Als de loodgieter 35 euro voorrijkosten berekend en hij loopt 5 minuten later alweer de deur uit baal je ook.
Eu afrekenen per keer tegen kostprijs zal pas echt een storm van verontwaardiging geven.
Per saldo verdient de Zorgverzekering aan het weigeren van een EU.
Is dus gebaat bij slechte zorg.
What's new?
Meijer Apeldoorn 16-07-2015 14:22
Goed idee, de EU eraf en daarvoor in de plaats eenzelfde toeslag voor mensen die op dezelfde dag dat ze de medicijnen aanvragen ook op willen komen halen.
Gaan we niet slechter van worden. Als daardoor er voor de verandering wel op tijd wordt aangevraagd is het " verlies" beperkt doordat er een betere efficiency kan worden gehaald.
henricop 16-07-2015 08:21
Laten we wel wezen. Als je 6 euro ziet voor een waardeloos verhaaltje aan de balie wordt je boos. Ik kom het tegen dat iemand aan de balie te horen krijgt dat hij de tabletten 1 x daags moet innemen en tot ziens! Rinkeldekinkel 6 euro.
Als ik ZN kloon was zou ik bedrag fors verlagen en zeggen dat "we niet betalen voor slechte zorg" Dat wordt het verhaal van 2016. Reken maar dat er per apotheek een ton afgaat
ANH JANSEN 15-07-2015 23:52
De Minister heeft al bij herhaling gezegd dat zij er niet over piekert om de werkzaamheden en diensten van de apothekers uit het verplicht eigen risico te halen. Onbegrijpelijk dat de KNMP, NapCo en ASKA aan dat dode paard blijven trekken. Eigen risico dempt de schadelast zorg. Dempt de uitgaven. Dempt de begroting VWS.

Laat de KNMP ook inzetten op transparantie door de verzekeraars zelf; wat zijn nu die couvert prijzen? Wat zijn nu die bevroren prijzen? Wat zijn nu die prikkels richting artsen om niet voor te schrijven? Wat zijn die prikkels richting apothekers om niet af te leveren?
Waarom krijgt de verzekerde niet wat hij had moeten krijgen?
ANH JANSEN 15-07-2015 23:48
De KNMP was en is er voorstander van; de vervuiler betaalt principe. Maak je gebruik van diensten, dan moet je ook voor betalen. Zo werkt dat niet in de zorg en niet in een sociaal verzekeringsstelsel. Je vraagt er niet COPD/ASTMA/KANKER/Diabetes e.a. te krijgen. Zoals dat in de logistieke processen gaat, gaat het niet in de zorg.

De harde VVD kern bij de KNMP, NapCo en ASKA zitten fout. Spelen het spel van de Regering mee en krijgen nu het lid op de neus. Verzekeraars hebben een economische prikkel die haaks staat op die van de zorgaanbieders. Het blijft de KNMP ontgaan.
ANH JANSEN 15-07-2015 23:45
http://nos.nl/artikel/2047092-advieskosten-moeten-terug-in-prijs-medicijn.html

Reactie Chris Oomen; afschaffen en een gemiddeld tarief toestaan. 7.95 per ex wmg regel?

Toerekenen van hogere kosten aan zorg aan verzekerden die deze zorg nodig hebben staat haaks op principe van solidariteit; verzekeren is omslaan van kosten. Niemand vraagt om ziek te worden of te blijven. EU e.a. prestatie kosten apart berekenen legt de kosten bij de 'vervuiler'.

Moet iemand die een kunsthart moet krijgen ook hogere kosten betalen dan iemand die dat niet hoeft? Waarom dan wel bij de EU? En bij uitleg gebruik? En bij thuisbezoek?

Daar moet de KNMP,NapCo en ASKA op inzetten.
Meijer Apeldoorn 15-07-2015 21:53
Heb net patent aangevraagd op,een nieuwe apotheek installatie: een revolutionair sproeisysteem dat bij een druk op de knop de agressieve klant zeiknat spuit.
Heeft een tweeledig doel:
1. Kunnen ze een beetje afkoelen
2. Kunnen ze ervaren hoe leuk het is om tegenaangezeikt te worden.
Prachtig vak is dit toch. Het is maar goed dat apothekers en assistenten niet snel radicaliseren.
Meijer Apeldoorn 15-07-2015 21:48
Transparant? Een landelijk bekende Zorgverzekeraar vermeld bij de transparante uitgavenoverzichten het volgende: bij enkele geneesmiddelen wordt de naam genoemd met de prijs. Bij vele andere staat de vermelding: verrichting, de prijs is een fractie lager dan de declaratieprijs. Navraag door de patient levert de volgende verklaring: ivm geheimhouding wordt de naam van het geneesmiddel niet genoemd, ook staat er achter de declaratieregel dat dit middel niet ( geheel) wordt vergoed.
Zie hier de " transparantie " bij onder couvert aanbesteedde middelen. Nog steeds transparant zakkenvullen. En Schippertje vindt het waarschijnlijk allemaal prima.
Hasselman 15-07-2015 15:30
Vergeet het 'black-box'-tarief; komt niet meer terug wegens verplichte transparantie. Tegen transparantie kan eigenlijk niemand zijn, tegen niet-kostendekkende tarieven wel. De publieke deining om kwaliteit en BNG versus kosten zal blijven zolang de kwaliteit van BNG alleen al punt van discussie is.

Ook Chris Oomen moet een kostendekkend bedrag noemen voor zijn 'all in'-gedachte met toch weer een opslag. Dan nog blijven er collega's over die wel declareren maar niet leveren. Is altijd zo geweest. Net als voorheen in de discussie rondom verschil in de geneesmiddelkosten van EU versus TU. Ook daar publieke achterdocht!
ANH JANSEN 15-07-2015 12:19
Chris Oomen werd ook geïnterviewd; hele splitsing was idee van de apothekers, zij stonden er helemaal achter; betaling voor prestaties ipv lumpsum via regelvergoeding en marge op inkoop. Chris Oomen had ook een idee; voer gewoon het standaard wmg tarief weer in, 6 euro per regel, voor 80% van de recepten en voor de rest een kleine verhoging.
Chris Oomen snapt hoe het spel gespeeld moet worden.

GKN snapt het spel niet. Buiten eigen risico houden is geen oplossing. Verzekeraars zien het toch als schadelast en gaan even hard drukken op deze schadelast als de verzekerden zelf. Maakt geen enkel verschil!
capsule 15-07-2015 10:38
Prima timing van de KNMP.
Volop vakantietijd in Den Haag en de rest van NL.
Gaat niets mee gebeuren..

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.