Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


15 dec

Voorschrijfreden meest vastgelegd bij fluconazol

Met de Regeling Geneesmiddelenwet verplicht de overheid aan voorschrijvers om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Het blijkt dat van die middelen het antimycoticum fluconazol de meeste verstrekkingen met een voorschrijfreden heeft.(SFK)

23 in de regeling genoemde geneesmiddelen kunnen in verschillende doseringen bij meerdere indicaties worden voorgeschreven. Ze staan op de lijst omdat ze óf een smalle therapeutische breedte, óf mogelijk ernstige bijwerkingen hebben. Als de reden van voorschrijven op het recept staat, kan de apotheker verifiëren of de door de voorschrijver geadviseerde dosering van die middelen past bij de bedoelde toepassing. Voor het vastleggen van de reden van voorschrijven worden de zogenoemde ICPC1-coderingen gebruikt.

Omdat de SFK van een deel van de apotheken de reden van voorschrijven ontvangt, als die in het AIS bij de verstrekking is vastgelegd, is het mogelijk enig onderzoek te doen naar voorschrijfredenen. Cijfers van de SFK geven echter geen inzicht in de mate waarin voorschrijvers de reden van voorschrijven op het recept vermelden. Dat komt omdat onbekend is in welke mate de op een recept vermelde voorschrijfreden ook daadwerkelijk in het AIS bij een verstrekking wordt vastgelegd.

Huisartsen

Het blijkt dat aan 97% van alle verstrekkingen waarbij een reden van voorschrijven is vastgelegd, een recept van een huisarts ten grondslag ligt. Voor maar 3% is dat dus een recept van een medisch specialist of een andere voorschrijver. Dat percentage lijkt laag maar zegt om bovenvermelde reden niets over de mate waarin specialisten en andere voorschrijvers de reden van voorschrijven op het recept vermelden. De huisartsrecepten worden, in tegenstelling tot die van specialisten, voor het merendeel digitaal door de apotheken ontvangen. Wellicht verloopt in het AIS de registratie van de voorschrijfreden van digitale (huisarts)recepten daarom eenvoudiger dan van de voorschrijfreden op niet-digitale (specialisten)recepten.

De lijst van 23

Ongeveer vier van de vijf verstrekkingen met een vastgelegde reden van voorschrijven betreft een verstrekking van een middel van de lijst van 23. Van die verstrekkingen heeft het antimycoticum fluconazol er de meeste op zijn naam. Het gaat daarbij – 2017 tot dusver – om 17,3% van de verstrekkingen van de middelen van de lijst van 23 met een vastgelegde reden van voorschrijven.

Uit de geregistreerde ICPC1-codering blijkt dat een vaginale candida-infectie bij 45% van die fluconazol- verstrekkingen de reden van voorschrijven is. Tweede op de lijst is het middel colchicine dat in meer dan 87% wordt voorgeschreven met de code jicht. De toepassing bij pericardits (ontsteking van het hartzakje) betreft 2% van de voorschrijfredenen bij dit middel. Bij metronidazol gaat het bij bijna de helft van verstrekkingen met een voorschrijfreden om een bacteriële vaginale infectie.

Tabel fluconazol

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

henricop 18-12-2017 10:59
SFK stuk van 2 weken geleden over de aantallen recepten is domste product dat ooit gepubliceerd is. Stijf op nummer 1.

ZN-klonen kunnen nu gaan stiften.
Minus 500 apotheken is mogelijk.
Wegpoetsen en incasseren.
Wie opent het bal? Landelijk aanbesteden weeklevering is geen gele gedachte meer
ANH JANSEN 17-12-2017 20:26
Op basis van de cijfers van zijn Computermodel Norm Apotheek KNMP is Leon Tinke de onderhandelingen ingegaan. Mogelijk met meerdere scenarios indien VWS en ZN/ZN-leden het eerste model niet zouden accepteren. Zo wordt het spel gespeeld over de ruggen van pati�nten en apothekers.

GVS Herberekening? Jaarleveringen? Alles Central Compounding? 80% Central Filling? Voor de Model Apotheek geen enkel probleem. Op basis van oude NZa cijfers komt er een mooi bedrag uitrollen; 465 miljoen euro inleveren op een budget van 4.2miljard?

Makkie. Ten bewijze doen we de contributie voor de KNMP zelf omhoog. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Stiften. Daar houden we van.
ANH JANSEN 17-12-2017 20:19
Nou ja, Leon Tinke beheerde het computermodel van de Norm Apotheek van de KNMP. Op basis van dit computermodel onderhandelde de KNMP met VWS en ZN/ZN-leden over het budget en de verdeling. Jaarleveringen doorrekenen? Makkie.

De Norm Apotheek volgens Leon Tinke liet toch een fikse 'overwinst' zien? Extrapolatie van oude NZa cijfers?

En nu GKN zelf aan de knoppen van de Model Apotheek. Gaat dat helpen? Gaat hij data van Mediq invoeren? Benu? Eigen keten? 80% CF? Alles CC? Overhead? Schulden? Rente? Aflossingen?

En dan VWS en ZN/ZN-leden zien te overtuigen dat LT een vinkje verkeerd had aangevinkt? Ander beeld onder de streep?

Verschil van inzicht in cijfers?
ANH JANSEN 17-12-2017 20:08
Transparantie in voorschrijven komt niet van de grond. Off label gebruik is te groot. Geen evidence based dus geen vergoeding, dan maar doen alsof.

GKN en KNMP zullen transparant moeten zijn in reden van ontslag op staande voet van Leon Tinke. GKN is inmiddels een ketenbouwer van formaat. ASKA lid. Laat maar zien!

Hoeveel apotheken bezit GKN nu eigenlijk? En als mede investeerder? En als financieel belanghebbende?

KNMP HB voorzitter, KNMP Bureau voorzitter, ASKA prominent lid.

GKN zegt op te komen voor alle apothekers. Allemaal! En daarom is het handig als alle petten door eenzelfde persoon worden gedragen. Toch? Wat zou er mis mee kunnen zijn?
henricop 17-12-2017 18:00
De commissie Dynamo is het niet roddelt het rond, maar wat wel?
Rare situatie; Benu-Mediq is nu directeur en controleur tegelijk.
Iets te veel voor "edgar" Klein Nulent. Geen gevoel voor stiften.......
ANH JANSEN 16-12-2017 23:46
Het blindemannetje spelen zijn apothekers gewend. De KNMP denkt daarvan te kunnen profiteren door haar KNMP Bureau directeur in een weekend op staande voet te ontslaan, na een dienstverband van 27 jaar, met als enige uitleg een verschil van 'inzicht'.

Het wordt nog geslikt ook. Niemand vindt dat vreemd. Of vinden de leden het zo lekker wat er sinds 11 jaar gaande is?

Wie verneukt nu wie?

Wat heeft Leon Tinke gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Blijkbaar is er ook een flinke schikking getroffen om verder doorvragen te vermijden. Gaat dat schikkingsbedrag in de boeken worden vermeld?

Wederom een PR blunder van formaat.
Johan Kortekaas 15-12-2017 17:55
Het leukste van de opleiding vond ik farmacochemie.
Jan v BB&H an Alfons K. maakten binnen 24 uur 3 kilo amfetamine.
Zelf met Yok L. genoeg DDI voor het farmacologisch onderzoek aan de medische faculteit te Leiden.

Het synthetiseren van geneesmiddelen is vaak goed te doen.

Walter White&Jesse Pinkman gaven als beunhazen het goede voorbeeld.

Crystal meth. Breaking BAD
Johan Kortekaas 15-12-2017 13:25
Apothekers spelen al decennia farmaceutisch blindemannetje, als de reden van voorschrijven niet op het recept staat vermeld.

50% van de voorschriften is immers off-label.

Methotrexaat was de historische aanleiding voor dit medisch schaamlapje.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.