Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


16 jan

Kamerbrief met reactie over uitspraak transparantie prijzen (wees)geneesmiddelen

Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) schrijft een reactie over de uitspraak dat fabrikanten van (wees)geneesmiddelen transparanter moeten worden.

Minister Bruins (Medische Zorg en Sport) schrijft een reactie over de uitspraak dat fabrikanten van (wees)geneesmiddelen transparanter moeten worden.

ANH JANSEN 19-01-2018 09:35
Diezelfde prikkel ligt ook aan de basis van de substitutie eis van verzekeraars aan medici en apothekers. Die is per 2018 gestegen naar 98%, zonder rekening te houden met logistieke of medische noodzaak.

KNMP en Collectieven vinden het van professionaliteit getuigen als je daaraan voldoet.

Verzekerden hebben recht op alle geneesmiddelen genoemd in de positieve lijst. Verzekeraars kunnen wel voorwaarden stellen. Maar weigeren mag niet.

Hun recht wordt nu ontzegd, onthouden, verzwegen. Met steun van KNMP en Collectieven. Een schande.

Uitgaan van 80/20 regel doet wonderen voor arbeids en levensvreugde
ANH JANSEN 18-01-2018 23:16
Preferentie beleid strekt zich ook uit over contant af te rekenen middelen. Zolpidem, Zopiclon, oxazemap, temazepam, geen B2) Omeprazol en Pantoprazol (niet c.g.)

Apothekers moeten verzekerden van ZK en VGZ de veel duurdere middelen aanschrijven en contant laten betalen. Immers geen vergoeding.

Prijsverschil loopt in de 400 tot 1000 procent!

Valt niet onder eigen risico. En slechts bij een top aanvullende verzekering krijg je het terug. Maar dan betaal je 3x de hoofdprijs. Je betaalt altijd meer dan je terug krijgt.

Beste rekenaars zijn de verzekeraars. Voor zichzelf.

Dat is gevolg van de perverse intrinsieke economische prikkel in het zorgstelsel 2006.
ANH JANSEN 18-01-2018 23:12
Het eigen risico is wat anders dan de berekening van de risicoverevening ex ante voor de verzekeraars door het ZINL om zo een 'level playing field' voor verzekeraars te scheppen.

De berekening van de risicoverevening is zeer complex, maar maakt gebruik van een 28 zogenaamde Farmaceutische Kosten Groepen. Daarin zitten de gemiddelde kosten voor geneesmiddelen per groep verzekerden met een bepaalde aandoening.

De kosten van deze geneesmiddelen is op basis van de AIP Z-index KNMP! De bruto prijs. De kosten worden zo kunstmatig opgeschroefd.

Zie hier de zwendel. En alle verzekeraars profiteren daarvan! ZK en VGZ natuurlijk het meest. Die krijgen de korting.
henricop 18-01-2018 21:54
VGZ heeft geen eigen risico op de preferente geneesmiddelen. Onder druk van de politiek gedaan al jaren geleden.
Ze vangen wel de korting op de idiote prijzen van de generieke boeren. Zijn erger dan wij vroeger. Gek dat de KNMP daar nooit iets over zegt.
Ze mogenalleen de echt betaalde prijs opvoeren. Verdienen dus niet de woekerprijs volgens mij. Anders was het fraude toch?
Johan Kortekaas 18-01-2018 11:09
ANH JANSEN 17-01-2018 23:26
We wachten nog op de kamerbrief van de Minister naar aanleiding van de gebeurtenissen bij de KNMP; de directeur Leon Tinke is op staande voet ontslagen na 27 jaar dienstverband.

Reden? Men houdt de schaamlippen gesloten.

De KNMP wil dit schandaal onder het tapijt schuiven middels een schijnheilig afscheidssymposium. De Minister komt zelfs langs. Mogelijk de Koning. De Koningin blijft liever thuis.
De bobbel in het tapijt van Leon Tinke is te groot.

Gooi het in de openbaarheid! Doe aangifte! Volg de Koninklijke weg! En de betrokken medewerkster(s)? Ook afgekocht?

Wat een Soap. Transparantie graag! Wij betalen dit alles.
ANH JANSEN 17-01-2018 19:05
Het Frame zal dan moeten zijn dat via de risicoverevening via het inkomensafhankelijke zorgverzekeringsfonds de verzekeraars een compensatie krijgen voor de gemiddeld gemaakte zorgkosten per groep pati�nten. FKG is onderdeel van de berekening. Alle statistieken gaan echter uit van de KNMP Z-index AIP lijst. De couvert en preferente prijzen zijn alleen bekend bij de verzekeraars zelf en bij de NZa.

De FKG wordt zo omhoog gedrukt en flink ook. De schadelast geneesmiddelen wordt zo enorm overdreven. Deze kosten worden doorberekend in de Nominale Premie.

Zie hier de perverse prikkel in het systeemmodel.

Hoe trek ik de verplicht verzekerden leeg?
ANH JANSEN 17-01-2018 19:00
Wellicht dat SFK een mooie lijst kan publiceren? E.a. nu doornemend kom je tot flinke verrassingen tegen. Leg het maar uit aan de verplicht verzekerden. Volgens de KNMP en de Collectieven behoort dat tot de professionaliteit van de apotheker! Dat is zorgverlening, daar gaan we voor worden betaald.

Doxycycline ZilverenKruis: 2.95, LPG is 0,73. ZK koopt 400% te duur in? Duloxetine 30mg; 14 euro bij ZK en LPG is 1,69.
Duloxeting 60mg is 10.94 per 30 bij ZK en LPG per 84 is 9.07.

Een beetje lobby en belangenbehartiger moet nu toch wel weten hoe dit aan te pakken! Toch? NFZ? PACT? KNMP!
Carlo 17-01-2018 15:36
Het gehele preferente assortiment van VGZ mag wel onder de loep worden genomen. Om het makkelijk te houden: kijk eens naar de nieuw aangewezen medicatie per 1 februari. Structureel niet de laagste in de Z-index.
ANH JANSEN 17-01-2018 14:50
De enorme prijsstijging van Omecat en Pantoprazol Pensa middels de KNMP Z-index AIP prijslijst is de druppel die de roemruchte emmer doet overlopen. Dit is niet te verklaren aan verplicht verzekerden van deze grootste verzekeraar van het land. Vorig jaar 1.30 en nu 18 euro? Hoe kan dat?

Tja. Onze koepel geeft een prijslijst uit, krijgt daarvoor 25 cent per jaar per registratie en publiceert alles. Verplicht apothekers e.a. om deze lijst te volgen. CBS, CPB, Vektis e.d. gebruiken deze bruto prijslijst voor analyses en datamining. Ook ZiNL gebruikt hem voor de berekening van de FKG. Schijnwereld.

Kappen dus. Factuurprijs is de echte prijs. KISS principe.
ANH JANSEN 17-01-2018 14:47
Fabrikanten beschouwen informatie over prijsopbouw van hun geneesmiddelen als bedrijfsvertrouwelijke en concurrentie gevoelige informatie. Een zinvolle discussie over maatschappelijk aanvaardbare prijzen is daardoor moeilijk.

-De risicoverevening Farmaceutische Kostengroepen wordt aan verzekeraars vooraf uitgekeerd op basis van de historische schadelast. Een verzekeraar met 35% marktaandeel heeft nu de officiele prijs via Z-index AIP van omeprazol en pantoprazol met 25 x verhoogd. Krijgt de korting achteraf van de fabrikant. Couvert Model.

De FKG prijs wordt echter verhoogd met diezelfde 25x. De echte prijs is immers geheim.

Zo betalen wij allen 2x en incasseert de verzekeraar!
ANH JANSEN 17-01-2018 14:46
Ik zou graag de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de farmaceuten hebben - en ook zelf claimen te hebben - tot uiting zien komen in de prijsstelling van geneesmiddelen en de transparantie die ze bieden over de opbouw hiervan. Ik streef naar maximale transparantie.

-Willen Collectieven en KNMP nu bellen naar VWS, ZN en ZN-leden over de Omecat en Pantoprazol Pensa? Couvert? 25x duurder geworden? Verzekeraars ipv farmaceuten!
ANH JANSEN 17-01-2018 13:32
VGZ en KZ doen aan couvert preferentie beleid. Omecat en Pantoprazol Pensa vallen daaronder. Importeur schroeft de prijs op, groothandel en apotheken betalen de volle prijs, zo ook de verzekerden, maar de verzekeraar krijgt onderhands een korting. Geheim. Alleen de NZa weet de echte netto prijs.

SFK, Vektis, ZiNL e.a. weten van niets. Alle statistieken over kosten gaan via Z-index AIP KNMP prijslijst. Bruto.

Beide verzekeraars krijgen nu dubbel uitbetaald. 1x via de opgeschroefde FKG vergoeding en 1x via de importeur.

De andere verzekeraars liften overigens mee. Gemiddeld stijgt immers de FKG vergoeding.

Doelmatige zorginkoop. Toch?
ANH JANSEN 17-01-2018 13:25
Laat de Minister en zijn Ambtenaren eens hun licht schijnen op de Omecat en Pantoprazol Pensa prijsstijgingen per 2018; die zijn in alle sterkten gegaan van rond de 1 euro per 90 naar 18 tot 23 euro per 90. Preferent middel bij een zeer grote verzekeraar. Je moet dit verkopen aan verplicht verzekerden van deze verzekeraar. EU? Dan contant afrekenen. Verplicht.

Anders krijg je een RvdM effect. Voldoet niet aan preferentie beleid, naheffing en sluiting apotheken. Paulus momentje.

Transparantie bij verzekeraars en Z-index KNMP zou nog beter zijn. Laten KNMP, Collectieven hier eens werk van maken.

Meldcode Koepelfalen? Ministerfalen?
Johan Kortekaas 17-01-2018 07:08
BB zegt te gaan zoeken naar een bredere aanpak dan de Benelux-Oostenrijk aanpak.

Bij BUMA thuis wisten ze ook dat tijdens de kabinetsformatie 2017 de SP-variant BUMA &de zeven dwergen kansloos was.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.