Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


16 sep

KNMP: begeleiding apotheker uit eigen risico

Apothekersorganisatie KNMP pleit voor het uit het eigen risico halen van de begeleiding door apothekers bij het medicijngebruik van patiënten.


Apotheker zichtbaar en herkenbaar in wijkgerichte zorg
 
Den Haag, 16 september 2014

Apothekersorganisatie KNMP pleit voor het uit het eigen risico halen van de begeleiding door apothekers bij het medicijngebruik van patiënten. Zeker nu het kabinet aankoerst op het verder verhogen van het eigen risico. Daardoor gaan met name chronische patiënten financieel meer bijdragen aan de gezondheidszorg, met als gevolg een groter risico op ‘zorgmijden’.
 
De afgelopen jaren zijn, mede door de inzet van apothekers om zinnige en zuinige zorg te leveren, grote financiële besparingen gerealiseerd. Desondanks merken apothekers steeds vaker dat met name patiënten die het al niet breed hebben en vaak ook nog chronisch ziek zijn, de zorg door de apotheker mijden vanwege de steeds hogere eigen bijdrage.
 
Patiënten vinden het onbegrijpelijk dat de huisartsenzorg niet in het eigen risico valt en de apothekerszorg wél. Dagelijks ervaren apothekers en hun assistenten dit onbegrip aan de balie van de apotheek.

   
     

 

Zorgverlenende rol apothekers

De KNMP vindt het positief dat het kabinet zwaar inzet op de zorgverlenende rol van apothekers als onderdeel van de versterking van de zorg dicht in de buurt van de patiënt.

Ook steunt de KNMP het kabinet in het streven naar nauwere samenwerking op lokaal niveau tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en apothekers. De KNMP werkt hier volop aan mee en apothekers investeren hier in.

Helaas kosten de uitleg over en uitvoering van talloze verschillende kleinere en grotere overheids- en zorgverzekeringsregels veel tijd. Dat gaat ten koste van de aandacht en de apotheekzorg voor patiënten. De verschillende regels zijn ook steeds moeilijker uit te leggen. Bovendien lopen hierdoor de wachttijden in de apotheek op.

Uit onderzoek van de KNMP blijkt dat bijna 93% van de apothekers te weinig tijd en ruimte heeft om aandacht te schenken aan bijvoorbeeld innovatie, medicatiebeoordelingen van patiënten of uitbreiding van de samenwerking met andere zorgverleners.

De KNMP vindt het dan ook essentieel dat de administratieve rompslomp in de apotheek drastisch omlaag gaat.

   
ANH JANSEN 17-09-2014 16:22
Scholing: Populatiegerichte eerstelijnszorg voor de apotheker
De KNMP organiseert op dinsdag 28 en woensdag 29 oktober opnieuw de voor onze leden op maat gemaakte 2-daagse scholing ‘Populatiegerichte eerstelijnszorg voor de apotheker’, verzorgd door het Jan van Es Instituut. Na deze scholing weet u wat populatiebekostiging voor u kan betekenen en kunt u hierover het gesprek aangaan met andere zorgverleners in uw regio. Meer informatie en inschrijven >

--Waarom pleit de KNMP wel voor eigen risico opschonen en blijft zij ijveren voor de populatie bekostiging? Na invoeren van populatie bekostiging geldt het eigen risico voor alle zorg in de keten!

De KNMP waggelt achter de feiten aan.
ANH JANSEN 16-09-2014 17:58
De taal van VWS is een andere dan die van de KNMP.

De ruimte van de KNMP is een andere dan de ruimte van VWS.

Een ruimte van 150 miljoen euro op de geneesmiddelen is in de taal van VWS een bezuiniging van 150miljoen. Minder geld dus voor de extramurale farmacie en zeker niet meer!

Heel pleidooi van de KNMP is tegen dovenmansoren gericht.

Op dat basalt kan geen graan ontkiemen.

Theo Langejan als voorzitter kan dat wel. Binnendoor. ABC'tje. Andere kanalen, andere bronnen.
schuiringa 16-09-2014 16:20
Gewoon afleveren en informatie verschaffen in 1 tarief.

Sommige klanten begrijpen iets snel, anderen zijn traag.

Rijp en groen door elkaar. Eén tarief en wij professionals zorgen goed voor onze klanten.

Daar heeft voor de rest niemand iets mee te maken. Zeker de zorgverzekeraars niet die de zorg alleen maar leegzuigen.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.