Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


16 dec

Plan voor nieuwe zorgpolis (inperking vrije artsenkeuze) sneuvelt in Eerste Kamer

Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan.(Telegraaf)

Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan.(Telegraaf)

Marieke 19-12-2014 13:01

De regenten zijn bang geworden voor het electoraat.
Ze hebben liever even geen "feest van de democratie".

Prettige feestdagen.
Marieke 19-12-2014 12:39
"Hoewel de rechter al heeft uitgemaakt dat deze hele werkwijze dehumaan en daarom onrechtmatig is, stuurt Marleen Barth in haar rol van bazin van de geestelijke gezondheidszorg brieven aan de minister en de NZA met de boodschap onverkort vast te houden aan het schenden van de privacy en het ter zijde stellen van het beroepsgeheim zodat bureaucratische processen onbelemmerd hun beslag kunnen krijgen. Ik stem dus niet op deze wolvin in schaapskleren." Aldus Heertje.

Dan wordt het dus tijd voor een Noodverordening in de vorm van een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur. Zal er in dit land een rechter te vinden zijn die dit serieus neemt?
capsule 19-12-2014 09:50
"Barth was een persoonlijke vondst van de vorige voorzitter.
Wellicht moet Barth hetzelfde lot ondergaan als hij.
Af door de zijdeur".

Och, ze heeft zonder de KNMP nog genoeg te doen, zie:

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/02/marleen_barth_soap.html
Meijer Apeldoorn 18-12-2014 22:47
Hoe inwisselbaar principes en standpunten zijn zullen we zien als Pechtholt na de volgende tweede kamer verkiezingen een kabinet samen mag stellen.
Meijer Apeldoorn 18-12-2014 22:45
Begrijp me goed. De D66 opmerking was " lichtelijk " sarcastisch bedoeld.
Als je gaat voor kwaliteit kun je alleen maar SP stemmen en hopen dat ze Agnes terug halen.
Bij D 66 geldt dat je ambitieus moet zijn en bereid moet zijn alles daarvoor opzij te zetten.
Zie van Boxtel, die woest werd toen bij Oomen zag bij de groep die protesteerde tegen het wetvoorstel. Dezelfde van Boxtel ging ook al eens uit zijn dak toen iemand netjes vroeg of er geen belangenverstrengeling zou kunnen ontstaan tussen zijn Senatorschap en zijn rol bij Menzis.
Heeft hij zich dus van stemming onthouden? Nee, dus. Loyaliteit aan de broodheer is een groot goed.
ANH JANSEN 18-12-2014 21:55
Volg eens Michiel Verkoulen, directeur bij ZorgvuldigAdvies en ex NZa'er. D66'er. Op sociale media en op BNR te beluisteren. En een fervent D66 lid. Zeer fanatiek.

Komt hun visie op zorg, gereguleerde marktwerking, distributie en zorg, overeen met wat de gewone burger wil?

Dacht niet dat je met D66 uit de put zult geraken, eerder nog dieper in de stront gedrukt.

Welke partij dan wel? Geen vrees ik. Hele problematiek zit dieper dan de politiek en komt voort uit de ambtelijke visie op de samenleving. Lees de stukken van Albert van der Horst van het CPB erop na. Dat soort mannen/vrouwen bepalen de gang van zaken in dit land en dragen zorg voor de continuïteit van het wanbeleid.
Meijer Apeldoorn 18-12-2014 21:43
Barth was een persoonlijke vondst van de vorige voorzitter.
Wellicht moet Barth hetzelfde lot ondergaan als hij.
Af door de zijdeur.
Neem maar een D66 - er. Die spugen blijkbaar niet in de pot waaruit ze eten.
henricop 18-12-2014 20:25
sterker nog: Marleen Barth kon de spanning niet aan tijdens het debat en heeft nooit iemand ingelicht over de stand van zaken in de PvdA fractie.
Aftreden dus. Niet geschikt.
capsule 18-12-2014 19:31
juni 2014: De zware lobby vanuit de KNMP resulteert in gegarandeerde keuzevrijheid voor patiënten in de eerstelijnszorg. Onder andere dankzij dit sterke pleidooi van de KNMP blijft de apotheker buiten het nieuwe inkoopbeleid van zorgverzekeraars.”
december 2014:
vice voorzitter KNMP Marleen Barth stemt in eerste kamer voor de inperking van de vrije artsenkeuze.
Voorzitter van de Fysiotherapueten Guusje ter Horst hield haar rug wel recht. Wanneer komt er een opvolger in de KNMP voor Marleen Barth?
schuiringa 18-12-2014 18:57
Nationaliseer de zorgverzekeraars en verdien 10 miljard per jaar Schipper
ANH JANSEN 18-12-2014 17:35
http://fd.nl/economie-politiek/1085519/kabinetscrisis-lijkt-afgewend

Alles gaat gewoon door. Verzekeraars beloven op kwaliteit te zullen gaan inkopen, mits het door de Minister toegekende budget het toelaat.

Kwaliteit is relatief. Wie gaat die kwaliteit bepalen? ZiNL? of de beroepsgroepen? Wie heeft het laatste woord?

A Klink zei het al eerder: in kader van innovatie mogen verzekeraars van standaarden en richtlijnen afwijken, mits de kwaliteit nog wel acceptabel is, maar de prijs in ieder geval lager!

Zorgplicht ligt bij verzekeraars.

Een PvdA senator hand is snel gevuld.

Gelukkig gaat de KNMP nu campagne voeren voor behoud van vrije keuze zorgaanbieder.......
ANH JANSEN 18-12-2014 12:18
ANH JANSEN 18-12-2014 12:15
Correct. Bij schrappen van art 13 kan een verzekeraar wel aan zijn verzekerden vertellen dat winkelen bij de buren niet wordt gehonoreerd; nul vergoeding. Bij de huidige budgetpolissen krijgen verzekerden nog 50 - 75% van de vergoeding terug. Maar de KNMP heeft het spelletje niet door en heeft ingestemd, in het technisch vooroverleg, met de wijziging. Het alternatief was volgens de Minister invoering van een bezuiniging middels de lage ziektelast, 1.5 miljard, en verhoging eigen risico, wellicht betaling bij afname zorg, en dat vond de KNMP niet zo goed voor zichzelf; teveel a contant en teveel administratie. En nu staat de KNMP met geheel lege zakken, inclusief de zak over haar hoofd.
peter 18-12-2014 09:58
@AHN JANSEN "Hoelang denkt de KNMP dat de vrijstelling voor de Eerste Lijn van kracht zou zijn geweest als wetsontwerp wel zou zijn geaccepteerd?"

VGZ heeft voor 2015 toch al een budgetpolis die alle niet MediQ en niet NFZ apotheken uitsluit.
Marieke 17-12-2014 22:52
Democratie in NL is een ordinair spelletje handjeklap tussen aristocraten.
henricop 17-12-2014 20:38
Het probleem is het iets te grote ego van de minister volgens mij.
Zonder ego was er weinig aan de hand. De meeste Nederlanders zijn voor artikel 13 en tegen het schrappen. Je zou dus zeggen dat de volksvertegenwoordiging de juiste beslissing genomen heeft. Maar ja dan staat er een ego in de weg.
Meijer Apeldoorn 17-12-2014 20:15
Het blijft een merkwaardige discussie.
Er wordt gedaan alsof 3 Pvda-ers het wetsontwerp om zeep hebben geholpen. Volgens mij was dat samen met 35 anderen. Met andere woorden een democratische meerderheid vindt het geen goede wet. Wat is daar mis mee? Schipper naast God ( rouvoet?) heeft er lak aan. De kadaverdiscipline van een regeerakkoord gaat boven de parlementaire en democratische vrijheid. Powerplay van de minister. Misplaatste arrogantie of is de minister echt zo slim en de rest van Nederland zo dom?
Weinig kritische vragen bij de schrijvende en filmende pers.
Zoals al gezegd: merkwaardige discussie.
ANH JANSEN 17-12-2014 16:27
Zullen we de Eerste Kamerleden het schrappen van JCK eens voorleggen? Kijken wat zij daarover denken?

De collega wordt nu nog meer gemist dan ooit tevoren.

Marleen Barth? Never on a tuesday?

ANH JANSEN 17-12-2014 16:25
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/12/Ultimatum-VVD-vandaag-oplossing-van-PvdA-of-Schippers-stapt-op-1668087W/

Zelf lezen.

Met een AMvBeetje is alles toch opgelost?

Hoelang denkt de KNMP dat de vrijstelling voor de Eerste Lijn van kracht zou zijn geweest als wetsontwerp wel zou zijn geaccepteerd?

Geneesmiddelenwet is door TK en EK geaccepteerd, en IGZ en KNMP en ZN maken een gedoogregeling om eronder uit te komen. EK en TK hebben het nakijken.

Welkom in de democratische monarchie Nederland.
Meijer Apeldoorn 16-12-2014 23:01
Kan nog veel makkelijker: de overhead van de ZN - ers terugbrengen tot Deens niveau.
Scheelt structureel 3,5 miljard pet jaar!
Gaat niet gebeuren natuurlijk. De gedelegeerde slopers moeten wel hun aandeel kunnen blijven ontvangen, anders is het " succes" van VWS niet langer gewaarborgd.
Inmiddels wordt er intensieve koehandel bedreven om het voorstel er toch door te kunnen jassen.
De vraag is laten Ter Horst en Duivesteijn cs zich alsnog naaien en geven ze daarmee mede gestalte aan de vervolmaking van de wurggreep van ZN op het gezondheidslandschap van Nederland?
Marieke 16-12-2014 22:46
1 miljard is maar 2,5 procent van totale zorgbudget en ook maar een voorlopigheid raming waarvan je je kan afvragen of die überhaupt reëel is. Het bekt in ieder geval wel lekker in de hilarische discussie.

Barth wordt weggezet als brokkenpiloot, Rouvoet is lekker aan het dreigen met verhoging van de premie, Kamp durft er niets over te zeggen omdat zijn baantje op de tocht staat.

En dat terwijl het allemaal zo makkelijk kan. Alle ziekenhuizen nationaliseren.
Meijer Apeldoorn 16-12-2014 22:21
Ik volg em effe niet. Afgezien van de AWBZ wordt de zorg niet uit de algemene middelen betaald, maar vrijwel volledig door ons belastingbetalers zelf. Enerzijds via de premie voor de polis en voor de rest via de heffing via ons aanslagbiljet.
Terugdringen van de kosten zou dus moeten leiden tot een teruggave van premiegelden.
Deze minister is " succesvol" dankzij het laten afknijpen van zorgverleners door ZN. Goedkoper en beter, de slogan van Klink wordt herhaald. Is uw auto met abs en airbags ook veel goedkoper dan 10 jaar geleden zonder? Het lijkt er sterk op dat patient en zorgverleners de rekening moeten betalen voor het " succes" van de minister. ZN vaart er wel bij.
ANH JANSEN 16-12-2014 22:09
Een zeer goede bezuiniging zou het hervormen van de poli-apotheken tot ApotheekServicePunten zijn: waarom zeer hoge tarieven betalen voor werk dat een extramurale openbare apotheek beter kan doen? Het ASP doet zuiver de papieren afhandeling: opname en ontslag synchroniseren, de roemruchte korte lijnen benutten, zorgen dat het ontslagrecept compleet en foutloos is en dat goed afstemmen met de afleverende apotheek in de wijk van de patient.

Bezuiniging die deze hervorming zal opleveren? 65 poli apotheken die verlies draaien? 5 miljoen ieder?

325 miljoen euro? En de zorg wordt goedkoper, beter en doelmatiger. Al die assistenten kunnen direct terug.

Nog 675 miljoen te gaan.
ANH JANSEN 16-12-2014 21:37
Correct. Guusje Ter Horst, voorzitter fysiotherapeuten, stemde tegen, Marleen Bart, vice voorzitter KNMP stemde voor. Dan heb je wat uit te leggen.

Lage Ziektelast dreigt er inderdaad aan te komen. Bezuiniging van 1.5 miljard euro is al eerder berekend. CvZ kon het nog tegenhouden, maar of ZiNL sterk genoeg is? Marcel Canoy, AAA econoom, heeft nu zitting in het ZiNL pakket beheer. ZiNL heeft nu 3 petten op.

En als die bezuiniging door gaat zijn de rapen pas echt gaar. Maar de verzekerden, wij allen dus, behouden wel de vrije keuze van zorgverlener!
henricop 16-12-2014 20:43
Water stroomt naar het laagste punt. Driemaal raden waar de 1 miljard vandaan gaat komen: de geneesmiddelen en de apotheek. Die doen altijd mee de KNMP!! Marleen Barth heeft wat te repareren nu haar fractieleden haar hebben genaaid: WGP voorstel PvdA, GVS herberekening, geneesmiddelen lage ziektelast uit het pakket en daar is het miljard.
Nog wat snijden in de zorgverzekering en klaar is Schippers.




ANH JANSEN 16-12-2014 20:38
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/07/16/onderhandelingsresultaten-schippers-met-ziekenhuizen-medisch-specialisten-zelfstandige-behandelcentra-ggz-en-huisartsen.html?ns_campaign=nieuwsberichten-ministerie-van-volksgezondheid%2C-welzijn-en-sport&ns_channel=att

En hier zijn de akkoorden waar ZN directeur A Rouvoet naar verwijst. WNT is niet langer van toepassing voor verzekeraars vindt hij. A Rouvoet dreigt met verhoging van kosten in de zorg door verhogen van alle inkomens van bestuurders en werknemers van verzekeraars? Hij acht zich niet langer gebonden aan de afspraken? Deksel gaat van de pan? Sterke oproep van A R voor invoering NHS model.
ANH JANSEN 16-12-2014 20:26
http://www.skipr.nl/actueel/id20801-senaat-torpedeert-inperking-artsenkeuze.html

Het optreden van de senaat zorgt ook voor onduidelijkheid voor individuele verzekerden. Vooralsnog is niet duidelijk wat de status is van de zogeheten budgetpolissen die de zorgverzekeraars al hebben afgesloten.

Wijziging art 13 zou eerst in 2016 van kracht worden. De EK leden snappen er niets van. Idem Skipr journalist.

Hinderpaal criterium blijft in 2015 nog gewoon staan. Met budgetpolis kan je gaan naar niet gecontracteerde zorgaanbieder, maar dan krijg 75% vergoed. Dat was, is en blijft de status van de huidige budgetpolissen.

Maar Guusje Terhorst deed wat M Barth naliet te doen.
ANH JANSEN 16-12-2014 19:56
http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=2432519&audioId=2432518

Andre Rouvoet ZN voorzitter schiet alvast wat voor de vuist weg uit de losse pols voor de boeg van de zorgaanbieders: schrappen van art 13 was onderdeel van een Zorgakkoord, afgesloten met alle koepels en patiëntenverenigingen(?, NPCF alleen?), en moet ZN zich hier nu nog wel aan houden? Eerste lijn buitenschot blijven of niet?

Andre Rouvoet is van de art 31 Gemeente. Dat is wat anders dan de art 13. Wil graag vrijgemaakt blijven. Geen andere hinderpaal dan de Vader aller Hinderpalen!

De eerste druk op de KNMP e.a. koepels is zich al aan het vormen.

Dat 1 miljard komt er dus wel.
ANH JANSEN 16-12-2014 19:27
Bedenk dat de kosten van ziekenhuizen zonder onderbouwing zijn; 26 miljard euro en 3 miljard Orde is ontstaan uit budgettair neutrale overgang van de tijd voor 2006, vergoeding op basis van aantal bedden en ligdagen, na die van na 2006; gereguleerde marktwerking. Sindsdien met allerlei Convenanten en Akkoorden op Hoofdlijnen de budgetten laten oplopen, zonder enig besef of wetenschap over de kostprijs van een behandeling e.d.

In die sector hoopte de Minister met schrappen art 13 met name die 1 miljard weg te halen. Volume handel; x aantal heupen voor y prijs? Wie biedt?

Heeft allemaal niets met kwaliteit te maken.
ANH JANSEN 16-12-2014 19:10
http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/12/Eerste-Kamer-verwerpt-artikel-13-1667286W/

Marleen Barth, vice voorzitter van de KNMP en fractie voorzitter EK van de PvdA heeft alles in het werk gesteld om het wetsontwerp toch er doorheen te krijgen. Tevergeefs.

Zij zag de bui al aankomen: dat 1 miljard zal en moet er komen. De druk op de Eerste Lijn zal nu alleen maar toenemen. Prijs van het doosje is prijs van de zorg toch?

1 miljard is ingeboekt. Staat in RA. Versnelt overhevelen dan maar? Baxter naar 2 euro? wmg naar 5.40? ER naar 555 euro?

De Bovenbazen van VWS zijn al bezig. Marleen weet ervan.
capsule 16-12-2014 18:48
Als het plan van Schippers zou worden ingevoerd zou dat 1 miljard opleveren.
Kan iemand mij vertellen waar ik kan vinden hoe die 1 miljard door Schippers wordt onderbouwd?
capsule 16-12-2014 18:16
Heeft Guusje ter Horst ook niet zo gestemd om haar eigen partij een lesje te leren? 10 december:PvdA-coryfee Guusje ter Horst keert volgend jaar niet terug in de Eerste Kamer. Ze heeft zich van de kandidatenlijst laten halen uit onvrede met haar lage plek op de conceptlijst.
Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst stond aanvankelijk op plaats tien. Op grond van de huidige peilingen is dat geen verkiesbare plaats. Volgens NRC baalt Ter Horst stevig. De partijprominent zou hebben gezegd dat 'andere partijen hechten aan politici met een staat van dienst, maar bij de PvdA worden een oud-voorzitter en een oud-minister gewipt'. 'Onbegrijpelijk'.

Marieke 16-12-2014 17:14

De liberale Minister krijgt een lesje liberaal denken door socialisten. Hoe hilarisch.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.