Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 jul

Apotheek De Fonteijn wil zo snel mogelijk weer open

De apotheek De Fonteijn in Culemborg is in gesprek met  de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een verbeterplan om de deuren van de apotheek zo snel mogelijk weer open te krijgen. (Imad el Kaka, woordvoerder namens Apotheek De Fonteijn)

De apotheek De Fonteijn in Culemborg is in gesprek met  de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een verbeterplan om de deuren van de apotheek zo snel mogelijk weer open te krijgen. Een belangrijk onderdeel van het plan is de aanpak om de wachttijden te verminderen. Die wachttijden waren de afgelopen maanden als gevolg van een ingrijpende reorganisatie/fusie en het uitvoeren van het preferentiebeleid  ernstig uit de hand gelopen.

 

Verbeterplan

Gistermiddag is het verbeterplan van de apotheek met IGZ  besproken. Dit gesprek is constructief verlopen. Het doel is om de wachttijden te verminderen. De Fonteijn gaat dit realiseren door meer medicijnen te laten bezorgen en meer gebruik te maken van de kluisjes waar patiënten hun medicijnen kunnen ophalen. De apotheek is momenteel bezig met het wegwerken van achterstanden. Woensdag vindt vervolgens een vervolggesprek plaats  tussen IGZ en de Fonteijn. Als de achterstanden voldoende zijn weggewerkt, is de verwachting dat deze week de apotheek weer open gaat.

Fusie

Apotheek de Fonteijn is een fusie tussen De Stadsapotheek en Apotheek Terweijde en opende medio mei. Er waren klachten, met name over lange wachtrijen. De inzet van extra personeel heeft helaas niet afdoende geholpen. Dat heeft tot grote spijt  van de apotheek geleid tot overlast voor de  patiënten en cliënten en zelfs tot sluiting van de apotheek door de inspectie. De dienstdoende apotheker: 'We gaan onze uiterste best doen om alle twijfels over onze apotheek zo snel mogelijk weer weg te nemen en om onze patiënten en cliënten uitstekende farmaceutische zorg te bieden."

Meijer Apeldoorn 20-07-2012 22:54
Gelukkig heeft mijn apotheek wel 3 ingangen.
Kan dus twee keer gesloten worden zonder dat er problemen ontstaan.
Wat een land.
ANH JANSEN 20-07-2012 00:14
De Fonteijn nog dicht, geen chaos bij Parijsch

19-07-2012 14:19
1 reacties

CULEMBORG - De wachttijden bij apotheek Parijsch lijken vooralsnog mee te vallen. Hoewel de rijen duidelijk langer zijn door de toeloop van extra patiënten van MC de Fonteijn is er geen sprake van een chaos. 's Morgens is het redelijk rustig maar vanaf 12.00 uur wordt het duidelijk drukker. Op Twitter en bij de lezersreacties op de site van deze krant worden meldingen gemaakt van wachttijden van circa 30 minuten.
In de apotheek staat een speciale mand waarin patiënten van de Fonteijn voor 10.00 uur hun herhalingsrecepten kunnen deponeren. Deze kunnen dan twee dagen later na 15.00 uur ook in Parijsch worden afgehaald.
Apotheek de Fonteijn was donderdagmorgen om 09.00 uur nog gesloten. De kluisjes zijn wel normaal in bedrijf. Aan de gevel hangt een mapje met aanvraagformulieren voor deze kluisjes.
,,De drukte in Parijsch is behapbaar'', zo reageert voorlichter El Kaka namens beide apotheken. De Fonteijn blijft nog gesloten. Gisteren is er weer een gesprek met de inspectie geweest. Naar aanleiding van dit gesprek mag het gebruik van de kluisjes en het uitschrijven van herhaalrecepten wel 'geïntensiveerd' worden, aldus El Kaka.

--site info Culemborgse Courant.

Gedoogland Nederland is volle glorie: een gesloten apotheek wordt op onderdelen geïntensiveerd opdat de handel door kan blijven gaan: meer kluisjes, meer bezorgers en zien of het ook zonder balie kan!

En de KNMP werkt er volop aan mee. NAN vergetend. KNMP reglementen vergetend. KNMP register reglementen vergetend.

En 24 augustus wel de leden verzoekend mee te praten met de politici in de Rode Hoed, vrijdagmiddag.Drukste dag in een benchmark apotheek, met balie. Conform Geneesmiddelenwet, conform NAN, conform KNMP reglementen.

Waarom zou je nog lid zijn van die KNMP?
AnissaV 18-07-2012 13:10
Precedent?: bij een volgend inspectie bezoek waarbij allerlei pietluttige eisen worden gesteld "sluit me dan als je kan'?
NAN norm bij deze door IGZ vakkundig door het toilet gespoeld?
Rest wel de vraag: waren betreffende apothekers wel of geen 'openbaar apotheker specialist?


adiyaman 18-07-2012 09:51
Zojuist gesproken met de verantwoordelijke inspecteur. Alleen de voordeur van de apotheek zou gesloten zijn. De achterdeur van de apotheek zou nog wel open zijn, dat wil zeggen dat herhaalmedicatie en "baxtermedicatie" wel verstrekt wordt. Er is inderdaad sprake van een bevel dat is gegeven door de IGZ voor sluiting. Dat is wel uniek dat de voordeur is gesloten, maar niet de achterdeur.
ANH JANSEN 17-07-2012 21:43
http://www.culemborgsecourant.nl/lokaal/apotheek_hoopt_deze_week_weer_open_te_gaan_28134792.html

Spoedrecepten (bijvoorbeeld via het spreekuur van de huisarts) dienen te worden afgehaald bij een andere apotheek. Apotheek Parijsch is als enige andere apotheek in Culemborg het meest voor de hand liggend. Volgens El Kaka is dit goed geregeld. ,,Ik heb maandag aan het eind van de dag contact gehad. Volgens de apotheker is het druk geweest, maar wel behapbaar. Er zijn geen problemen geweest.''

Erik Zieltjes, een apotheker uit Kerkdriel, is sceptisch. Hij liet een reactie achter op de website van de Culemborgse Courant naar aanleiding van enkele telefoontjes en e-mails die hij van Culemborgse inwoners heeft gehad. ,,Niet overdreven veel, maar gezien de afstand is het sowieso opmerkelijk dat ze bij ons informeren omdat ze niet weten waar ze anders terecht moeten. Om eerlijk te zijn weet ik dat ook niet. De inspectie is reactief, grijpt pas in als het misgaat. De problemen waren twee maanden geleden al bekend. Toen had je nog iets bij kunnen sturen. Nu wordt een drastische maatregel genomen, maar er is geen regie. Apotheek Parijsch kan dit nooit in zijn eentje opvangen. Het zou regionaal opgelost moeten worden.''

--Dat is collegiaal. Oplossen in regionaal verband en zo snel mogelijk collega Fonteijn uit de brand helpen.
adiyaman 17-07-2012 21:13
De inspecteur IGZ kan een bevel tot sluiting geven.
Volgens alle informatie is dat hier ook het geval.
Het bevel tot sluiting gaat in op een bepaalde datum en geldt voor een bepaalde periode en kan door de minister van VWS worden verlengd. De apotheek mag pas weer open als de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de praktijk weer verantwoorde zorg kan leveren. Ook geneesmiddelenhandel kan niet bij een sluiting zoals hierboven vastgesteld, tenzij er een noodtoestand is uitgevaardigd door de Minister.


henricop 17-07-2012 20:21
Zorgplicht is makkelijker gezegd dan gedaan!
Wat .kun je doen, als zorgverzekeraar?
Wanneer meldt de IGZ zo'n sluiting?
Ze deden het alleen in een ver verleden!
Waarom wel hier en niet in Arnhem Zuid. De IGZ beschrijving tart dar alles wat farm zorg is, maar geen sluiting. Wel in Culemborg.
Hebben zorgverzekeraars de door mij geadviseerde SRV wagen klaar staan.

Ik zie maar 1 oplossing: bij een foute apotheek wordt op kosten van die apotheek voor 6 maanden een beherend apotheker benoemd op kosten van de apotheek.door de IGZ. Die kan ook personeel aannemen om ellende op te lossen, ook op kosten apotheek. Na 6 maanden is er een
Go of no go voor de apotheek oude stijl. Is de enige manier.
Medsen zou meer problemen hebben zingt het rond! En ook BENU. En steeds is gezondheidscentra.
Gelukkig voor hen is ook de IGZ op vakantie!
adiyaman 17-07-2012 20:03
Voorkatern van PW d.d. 13-7-2012 gaat over wachttijdmeting alsof de farmacie anno 2012 alleen maar wachttijd en dus logistiek is. Deze editie van het PW verspreid onder apothekers en huisartsen in Nederland bevat bovendien een maar liefst drie pagina's tellende advertorial over een bezorgapotheek die na faillissement is overgenomen door het lijkt wel welhaast de KNMP. Zeker overgenomen via de afdeling Ons kent Ons van de KNMP.

Wie trekt hier aan de noodrem?
adiyaman 17-07-2012 19:25
De KNMP heeft met deze woordvoering letterlijk en figuurlijk strond aan de knikker. Heer Kaka deelde vandaag persoonlijk mede in dienst te zijn van de KNMP en onder andere de woordvoering doet. Zie ook in de media:
http://www.culemborgsecourant.nl/lokaal/apotheek_hoopt_deze_week_weer_open_te_gaan_28134792.html

Of de KNMP, of deze gesloten apotheek of de IGZ denkt boven de wet te kunnen staan door op bovenstaande wijze geneesmiddelen te verstrekken. Zolang de noodtoestand door de Minister niet is afgekondigd mag een gesloten apotheek op geen enkele wijze geneesmiddelen verstrekken of ter hand stellen.
ANH JANSEN 17-07-2012 19:11
Natuurlijk weer een blamage voor de KNMP; aan de heilge NAN wordt even niet aan gedaan.

Zolang de contributie wordt voldaan is alles geoorloofd lijkt het wel.

Opvallend is wel de stilte bij de verzekeraars. Die hebben als enigen de wettelijke zorgplicht en houden zich koest; is dit een experiment? Willen ze zien hoelang verzekerden bereid zijn te wachten op hun medicijnen en hoever te reizen voor de acute zorg? Wettelijke grens is reistijd van 45 minuten.

De Fonteijn heeft ongetwijfeld met verzekeraars contracten afgesloten. Daaraan wordt evident niet aan voldaan. Een gesloten apotheek is toch een gesloten apotheek. Daar valt niets aan te veranderen. Geneesmiddelen kent het begrip apotheek en waaraan een geopende apotheek moet voldoen om te kunnen en mogen opereren als openbare apotheek; toegankelijkheid voor het publiek is er 1 van.

De problemen van deze fusie apotheek met alles nieuw waren voorzienbaar en hadden voorkomen kunnen en moeten worden. Op de Culemborgse Courant staan tips van burgers die van het gezonde verstand getuigen. Er is nog hoop in dit land.

Het imago van de apotheker en van de apotheek wordt er hierdoor niet beter op. Dat had de KNMP zich wel moeten bedenken.
adiyaman 17-07-2012 18:06
Dit is hetzelfde persbericht dat is opgesteld door de KNMP. Kaka is in dienst voor de KNMP. Heeft de KNMP deze apotheek opgekocht of heeft zij financieel belang via de afdeling Ons kent Ons?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.