Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 jul

"Medische Noodzaak" op recept voldoende; geen extra formulieren nodig

Bent u bekend met het feit dat sinds enige tijd zorgverzekeraars toch van artsen eisen dat er extra formulieren ingevuld worden om de medische noodzaak voor het voorschrijven van een bepaald geneesmiddel aan te tonen? Kunt u uw antwoord toelichten? Nee, daar ben ik niet mee bekend. Het vermelden van medische noodzaak op het recept is voldoende. Het is echter niet zo dat, indien een arts medische noodzaak vermeld voor bijvoorbeeld een zelfzorggeneesmiddel, dit automatisch tot het verzekerde pakket behoort. (Vraag 12)

Bent u bekend met het feit dat sinds enige tijd zorgverzekeraars toch van artsen eisen dat er extra formulieren ingevuld worden om de medische noodzaak voor het voorschrijven van een bepaald geneesmiddel aan te tonen? Kunt u uw antwoord toelichten? Nee, daar ben ik niet mee bekend. Het vermelden van medische noodzaak op het recept is voldoende. Het is echter niet zo dat, indien een arts medische noodzaak vermeld voor bijvoorbeeld een zelfzorggeneesmiddel, dit automatisch tot het verzekerde pakket behoort. (Vraag 12)

ANH JANSEN 20-07-2015 13:06
Medische Noodzaak en Medisch Geheim liggen in elkaars verlengde. MN verklaring op recept voldoende, zegt de Minister, maar ondertussen zaagt ze het Medisch Geheim in stukken; wat is dan nog de zin van de MN verklaring?

E Schippers is van de VVD. Waar staat de VVD voor?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4104250/2015/07/20/Zware-kritiek-op-inperking-medisch-beroepsgeheim.dhtml

'Dit concept wetsvoorstel vind ik ronduit totalitair."

En dit stelt Martin Buijsen. De man kan het weten. Hij heeft er voor doorgeleerd. Maar hoelang kan deze man dit nog zeggen in het openbaar?

De Eed afleggen is voldoende? Voor wat?
Meijer Apeldoorn 19-07-2015 07:07
Inderdaad onzin. Bij onterechte afwijzingen en/ of terugvorderingen gewoon een advocaat inschakelen als ze niet voor rede vatbaar zijn.
Heeft altijd succes. Immers een onterechte declaratie is fout, een onterechte afwijzing ook.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat.
Met bangepoeperts vegen ze de vloer aan.
ANH JANSEN 18-07-2015 23:01
http://www.lextabak.nl/2015/07/17/achmea-rust-of-slaapt-u-tijdens-de-sterffase-dan-geen-professionals-aan-uw-bed/

In mijn zoektocht naar de achterliggende redenen waarom 24 uurs diensten bij terminale zorg fors afnemen, werd ik gewezen op een passage in het inkoopbeleid van Achmea. “Alleen daadwerkelijk geleverde zorg kan gedeclareerd worden, de uren binnen de 24 uur waarin niets gedaan wordt omdat de cliënt rust of slaapt zijn niet declarabel.”

-Zo gaat Achmea om met huisartsen en wijkverpleging. Daar zit een gedachtengoed achter. Een filosofie. Een economische prikkel. Daar kan geen advocaat tegenop.

ANH JANSEN 18-07-2015 22:39
Onzin. De onderschrijding van het BKZ farmacie is inmiddels opgelopen tot 1,4 miljard euro. Dat geld hebben de verzekeraars de facto van de koepelorganisaties, onze onderhandelaars en belangenbehartigers, hebben weten af te troggelen. De grootste klap werd gegeven per 2008; preferentie beleid in combinatie met Convenant transitie honorering middels marge naar prestatie; budgettair neutraal. Niet dus. 2 jaar later werd 800 miljoen euro door Jan Smits en Marga van Weelden ingeleverd aan VWS/ZN/ZN-leden.

Daarna door trics en trucs zoals boven beschreven.

Realiteit.

Het zijn de KNMP/NapCo en ASKA die zich in de hoek laten zetten. Gaat hen om 0,25 per regel meer! Waar is Mediq nu?
Meijer Apeldoorn 18-07-2015 21:43
2,50 per regel extra? Doe mij zo' n contract.
Uiteraard dienen medische noodzaak regels buiten beschouwing te blijven. Als je zo dom bent om alles voor zoete koek te slikken, is dat je eigen probleem.
Voor dit soort zaken zijn prima advocaten te krijgen. Met bangmakerij schiet je niks op.

ANH JANSEN 18-07-2015 12:48
In het WTG/CTG model moest de Overheid de prijzen en vergoedingen vaststellen. Deed dat op basis van kosten/baten onderzoeken. Die moesten van rechtswege positief uitpakken voor de norm apotheek. De norm praktijk.

Nu zijn het de verzekeraars die met de natte vinger in de lucht de prijzen vaststellen en verklaren dat er voldoende marge in zit om rond te komen en zorg te leveren conform de standaard van de eigen beroepsgroep. Zonder onderzoek naar kosten/baten.

Dat is het verschil en daarom is het onverklaarbaar dat KNMP, NapCo en ASKA blijven strijden voor de natte vinger.
ANH JANSEN 18-07-2015 12:36
De NZa heeft dan ook recent verklaard dat verzekeraars zelf de diabetestest meter mogen aanwijzen die hun verzekerden moeten gebruiken, aanwijzen tegen welke prijs de groothandelaren deze moeten inkopen en aan de winnaars van de aanbestedingen tegen welke prijs zij deze moeten verkopen. Waar blijft de marge dan? Wat is de vergoeding voor al het werk? En zo ook met de Incontinentie, de voeding, de verbandmiddelen en de eigen bereidingen.

Vrije prijzen? Was voorzienbaar dat dat in het NL systeemmodel niet kan werken. De NZa heeft dat bevestigd.
ANH JANSEN 18-07-2015 10:56
Jammer allemaal. Bij de beoordeling van de substitutie graad houden verzekeraars geen rekening met de Medische Noodzaak verstrekkingen; je geeft de verzekerden van deze verzekeraars wat zij volgens hun verzekeraar mogen hebben, maar je wordt later genadeloos afgestraft: je bent geen plus apotheek, je krijgt geen 2.50 per regel extra, terug naar Af. Ganzenbordspel wordt gespeeld met Ganzen! Dat zijn wij. Apothekers.

Antwoord van de Minister is weer een klassieke Kluitje in het Riet.

Verzekeraars mogen zelf bepalen welke regels zij instellen om de rechtmatigheid en doelmatigheid van de besteding van hun gelden te kunnen bewijzen.
Meijer Apeldoorn 18-07-2015 07:51
Antwoorden van de Minister op kamervragen zijn rechtsgeldig.
Met dit gegeven kunnen apothekers zich met succes verweren/ verzetten tegen , door Zorgverzekeraars, onterecht opgelegde, extra voorwaarden en of formulieren.
MN :medische noodzaak op het recept is voldoende!
Einde discussie.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.