Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


17 sep

XVI Volksgezondheid, Welzijn en Sport Rijksbegroting 2015

Hieronder is het (grote) document van de Begroting VWS 2015 te downloaden. Voor Farmaceutische Zorg is € 4.716,5 Mj begroot.

Hieronder is het (grote) document van de Begroting VWS 2015 te downloaden. Voor Farmaceutische Zorg is € 4.716,5 Mj begroot.

ANH JANSEN 18-09-2014 15:45
Bijdrage van apothekers aan de bezuinigingen kan dan ook het best bestaan uit het weigeren van contracten met allerlei BKZ overschrijdende clausules en de verzekeraars wijzen op hun maatschappelijke plicht geen rare contracten aan te bieden; 150 reviews a 250 euro per stuk? Hoe haalt die verzekeraar het in deze tijd in zijn hoofd om dat aan te bieden?

De Minister zegt het zelf. Verzekeraars zijn nog wel privaat en mogen zelf hun contracten vaststellen en hun premie hoogte bepalen. Dus waarom deze begroting?

Dat is het vreemde aan de begroting van VWS.

En bedenk dat het BMI ook van kracht is voor apotheken.

De KNMP trekt aan een ander dood paard.
ANH JANSEN 18-09-2014 15:28
http://www.knmp.nl/nieuws/algemeen/algemeen-nieuws-2014/knmp-begeleiding-apotheker-uit-eigen-risico

De KNMP pleit voor het uit het eigen risico halen van de begeleiding door apothekers bij het medicijngebruik van patiënten. Zeker nu het kabinet aankoerst op het verder verhogen van het eigen risico. Daardoor gaan met name chronische patiënten financieel meer bijdragen aan de gezondheidszorg, met als gevolg een groter risico op ‘zorgmijden’.

--Verkeerde actie. Bezuiniging is al ingeboekt. BKZ geldt voor eigen risico, eigen bijdragen en Zvw premies. Wel of niet in eigen risico laat die 150 (en meer!!) miljoen bezuiniging op de inkomsten van apotheken niet verdwijnen.
ANH JANSEN 18-09-2014 15:23
http://www.sfk.nl/nieuws-publicaties/PW/2014/daling-geneesmiddelenuitgaven

Tot slot had de overheid ook een toename van de tarieven verwacht. In werkelijkheid ligt de vergoeding voor de dienstverlening door de openbareapotheken – ondanks (jaarlijkse) kostenstijgingen en inflatieontwikkeling – nog steeds onder het niveau van 2011. Omdat ook de nieuwe niet-verstrekkingsgerichte zorgprestaties maar in zeer beperkte mate zijn gecontracteerd, hebben zorgverzekeraars aan de apotheken daarmee aanzienlijk minder ruimte voor innovatie geboden dan waarmee de overheid in de premieafdracht naar verzekeraars rekening heeft gehouden.

--De Overheid heeft blijkbaar de moed opgegeven.....
Meijer Apeldoorn 18-09-2014 11:29
Populatiebekostiging is op het niveau van de lokale apotheker, toch de hoeksteen van de KNMP, zou ik zeggen , totale en absolute statistische onzin.
IS de KNMP er soms op uit de zelfstandige apotheker het loodje te laten leggen?
Zo ja? Hoe noemt men zo' n organisatie dan?
Populatiebekostiging is alleen makkelijk voor de macro rekenaars van VWS en Zorgverzekeraars.
Welke andere zelfstandige ondernemer in Nederland krijgt een vast bedrag per klant opgelegd zonder dat hij/ zij aan risicobeperking kan of mag doen?
Nu alvast voor de dure patienten een sterfhuis bv opzetten, die vervolgens na het geplande faillisement nergens meer terecht kunnen? Hoe asociaal kunnen we het maken.
ANH JANSEN 17-09-2014 20:20
Lees de begroting nog maar een keer en zie hoe VWS en ZN/ZN-leden te werk gaan: die 'ruimte', financieel door vrijval van budget door ex patent middelen, is al op voorhand vergeven aan ZN/ZN-leden; taakstelling 725 miljoen euro, overheveling oncolytica, extra taakstelling hulpmiddelen, extra taakstelling efficiency en tegengaan spillage.

Verhoging van tarieven zit er dus niet in.

En bedenk dat de nieuwe geneesmiddelen moeten worden bekostigd uit hetzelfde budget! Niks budgettair neutraal voor apotheekhoudenden!

Connected Care kreeg niet voor niets geen contactdoos aangereikt voor haar zorgprojecten.

Laagste prijs van het doosje is de prijs van de extramurale zorg.
Meijer Apeldoorn 17-09-2014 18:13
Buiten wtg en dus ook de hulpmiddelen zijn al jaren bleeders.
Wie een gezonde bedrijfsvoering wil zal ze zo snel mogelijk moeten laten vallen.
Voor de rest durf ik best te tekenen voor budgettair neutraal voor het huidige pakket.
Wat minder aan materiaal wordt uitgegeven komt dan bij de tarieven.
is gouden deal. Kijk maar eens wat er uit patent gaat lopen.
ANH JANSEN 17-09-2014 16:18
Scholing: Populatiegerichte eerstelijnszorg voor de apotheker
De KNMP organiseert op dinsdag 28 en woensdag 29 oktober opnieuw de voor onze leden op maat gemaakte 2-daagse scholing ‘Populatiegerichte eerstelijnszorg voor de apotheker’, verzorgd door het Jan van Es Instituut. Na deze scholing weet u wat populatiebekostiging voor u kan betekenen en kunt u hierover het gesprek aangaan met andere zorgverleners in uw regio. Meer informatie en inschrijven >

--De KNMP gaat gestaag door met uitrol populatie bekostiging. Alles in de Keten? Gemiddelde prijs per bewoner per jaar? All in?

Waarom gaan de koepels niet keihard tegen dit wanbeleid van VWS in? Waarom blijven zij meelopen?
ANH JANSEN 17-09-2014 16:16
In de extramurale farmacie gaan we richting Zero Marginal Costs. Jeremy Rifkin. Mosadex gebruikt de apotheken al als 'gratis' afhaalcentrum voor CZ verzekerden. Niets is gratis in deze wereld, dus contracteerbeleid CZ en Mosadex heeft een einde. En dan?

Gezien de begroting gaan andere verzekeraars het model van CZ voor de hulpmiddelen overnemen. Gratis afhalen bij de apotheek? Wie betaalt dan de 'ruimte' van die apotheek? Wie betaalt dan de medewerkers van die apotheek?

Connected Care kon geen contactje vinden en de begroting van VWS spelt nogmaals uit hoe dat komt: materiaalkosten gaan boven zorgkosten. Prijs van doosje is prijs van de zorg.

Zero Marginal Costs!
ANH JANSEN 17-09-2014 16:12
De Minister blijft volhouden dat de verzekeraars geheel vrij zijn in hun doen en laten. Pakket wordt samengesteld door de Overheid, prijsstelling is zaak van verzekeraars, zorgaanbieders en verzekerden in welke vorm dan ook.

Begroting gaat echter de andere kant uit. Er wordt flink gegraaid in de kassa's van de verzekeraars, van de zorgaanbieders en van de burgers. Tot op de cent vooraf doorgerekend.

Wordt de nominale premie gelijk de prijsstelling door VWS?

Zekerheid is er wel over contracteerbeleid van verzekeraar richting extramurale farmacie: totale kosten gelijk impliceert daling van zorg tarieven. Materiaalkosten verdringen dan de zorgtarieven.
entrepeneur 17-09-2014 13:02
Bij de hulpmiddelen ook al geen hosanna. The only way is down?
entrepeneur 17-09-2014 13:00
Gedeeltelijk komt dat doordat de eerder gerapporteerde onderschrijding uit 2012 een structureel karakter heeft, terwijl de VWS-raming nog rekening hield met enige groei en nominale bijstelling ten opzichte van 2012. Bovendien vielen de uitgaven in 2013 lager uit dan in 2012. Dit kwam omdat de vergoedingen voor geneesmiddelen lager waren door een lagere volumegroei in combinatie met een nog verdere daling van de gemiddelde geneesmiddelenprijzen onder druk van patentverlies en het door zorgverzekeraars gevoerde preferentiebeleid. Daarnaast groeide het aantal uitgiftes minder dan verwacht. De onderschrijding 2013 wordt structureel verondersteld.
entrepeneur 17-09-2014 13:00
Geneesmiddelen (€ 611 miljoen) Het geneesmiddelenbeleid gaat uit van een eenduidige en consistente visie, die in lijn is met de uitgangspunten en verantwoordelijkheidsver-deling in het zorgstelsel. Door een samenhangend geheel van eerdere maatregelen (waaronder het afsluiten van convenanten met het veld, het geven van ruimte tot het voeren van preferentiebeleid en vrij onderhan-delbare tarieven voor apotheekhoudende), het uit patent lopen van geneesmiddelen en het inkoopbeleid van zorgverzekeraars zijn de zorguitgaven beduidend lager dan geraamd. Voor 2013 zijn de voorlopige uitgaven € 611 miljoen lager dan bij de ontwerpbegroting 2014 geraamd.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.