Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


19 jan

160 miljoen tabletten moeten uit stripverpakking gedrukt

Apotheken verstrekten in 2016 meer dan een miljard tabletten in weekdoseersytemen. Voor ongeveer 15% daarvan zijn geen losse tabletten in een pot beschikbaar. Apotheken of de bedrijven die medicatierollen voor weekleveringen maken, moeten de tabletten zelf uit een stripverpakking drukken. (SFK)

Voor mensen die niet meer zelf voor hun geneesmiddelgebruik kunnen zorgen, verstrekken apotheken de geneesmiddelen in medicatierollen, ook wel baxterrollen genoemd. Het gaat daarbij vooral om mensen die in verpleeg- of verzorgingshuizen verblijven, maar ook mensen die al dan niet met mantelverzorging nog zelfstandig thuis wonen. In de medicatierollen zijn de geneesmiddelen die op hetzelfde moment moeten worden ingenomen bij elkaar verpakt in één zakje dat voorzien is van de datum en het tijdstip van inname.
De SFK beschikt over gegevens van de geneesmiddelen in de medicatie-rollen voor de mensen die thuis wonen of ‘zelfstandig’ in een verzorgingshuis. Van hen valt de farmaceutische zorg onder de Zorgverzekeringswet. Mensen in een verpleeghuis vallen onder de Wet langdurige zorg. De SFK beschikt voor een deel – onbekend hoe groot dat is – van hen over hun medicatiegegevens. Deze gegevens zijn in de cijfers betrokken

Vullen baxtermachine

Van de ruim 1,1 miljard tabletten, dragees en capsules – verder met tabletten aangeduid – die in 2016 via medicatierollen zijn verstrekt, is voor het overgrote deel een verpakking met losse tabletten beschikbaar. Daarvan bestaan voor ongeveer 160 miljoen tabletten alleen maar stripverpakkingen. Dat betekent dat deze tabletten eerst uit de strip moeten worden gedrukt voordat een baxter-machine kan worden gevuld. Dit brengt niet alleen extra handelingen met zich mee, maar ook onnodig afval in vergelijking met het vullen uit een pot. Het uit de strip drukken van tabletten kan overigens ook machinaal gebeuren. Afhankelijk van de schaalgrootte waarop wordt gebaxterd, kan zo’n machine lonend zijn.

Perindopril (erbumine)

Van de tabletten die alleen in strips beschikbaar zijn, kwam perindopril 4 mg in 2016 met 6,1 miljoen tabletten het vaakst in medicatierollen terecht. Ter vergelijking: bij metformine 500 mg, dat wel los verpakt verkrijgbaar is, gaat het om 43 miljoen tabletten. Het is daarmee het meest in medicatierollen verstrekte geneesmiddel. Perindopril 4 mg, dat dus niet los verkrijgbaar is, komt ongeveer op plaats 40. Overigens betreft het uitsluitend de tertiar-butylamine-variant, ook wel erbumine genoemd. Van de arganine- en tosilaat-varianten zijn wel verpakkingen met losse tabletten beschikbaar. Van levothyroxine natrium 25 mcg, ook niet los verpakt beschikbaar, gingen in 2016 5,7 miljoen tabletten in een medicatierol naar de gebruikers, gevolgd door sotalol 40 mg met 4,4 miljoen tabletten.
Het is de vraag of het ook commercieel interessant is om voor geneesmiddelen die nu niet los in een pot beschikbaar zijn, dergelijke verpakkingen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Bovendien moeten houdbaarheidsonderzoeken uitwijzen of dat ook mogelijk is.

Tabel: Meeste in medicatierollen verstrekte geneesmiddelen niet los in pot beschikbaar (2016)

 geneesmiddel  (voorschrijfniveau)toepassingaantal  
1 perindopril tablet 4mg (erbumine) hoge bloeddruk 6,1 milj.
2 levothyroxine tablet 25ug (natrium) schildklier hormoon 5,7 milj.
3 sotalol tablet  40mg hartritmestoornissen 4,4 milj.
4 nifedipine tablet met gereguleerde afgifte 30mg o.a. angina pectoris 4,3 milj.
5 perindopril tablet 2mg (erbumine) hoge bloeddruk 4,3 milj.
6 digoxine tablet 0,125mg hartfalen 4,2 milj.
7 isosorbidemononitraat capsule met gereguleerde afgifte  50mg angina pectoris 3,8 milj.
8 digoxine tablet 62,5ug hartfalen 3,4 milj.
9 isosorbidemononitraat capsule met gereguleerde afgifte  25mg angina pectoris 3,3 milj.
10 methylfenidaat tablet 10mg ADHD 3,3 milj.

 Hoge-bloeddrukmiddel perindopril 4 mg niet los in pot verkrijgbaar

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

henricop 22-01-2017 21:26
Misschien een 1000 stukspotten formularium maken?
VGZ wil preferente middelen in de Baxter dus 100 % strippen. Nu zullen dankzij dit artikel de anderen volgen!
ANH JANSEN 21-01-2017 11:19
SFK bericht slaat nergens op. Als de intentie daarvan is om aan te geven hoe hard we moeten werken en hoeveel pillen we al niet moeten uitdrukken om te laten zien dat de beloning wel heel schraal is, gaat dit niet werken.

In de onderhandelingen met VWS en ZN moet je toch een andere toon aanslaan. Niet met de platte pet in de hand, op de stoep bij de achterdeur, zielig de Calimero rol blijven spelen.

Zo deden de Asch-Karmannen dat. Waar zijn die gebleven? GKN ziet hen als rolmodel; ooit ook een eerzaam beroep!

Er moet bij de Alexanderstraat wat worden uitgedrukt.
ANH JANSEN 21-01-2017 11:16
Niet vergeten dat voorheen de thuiszorg dit allemaal handmatig deed. Zonder enige controle. Is bewust overgedragen aan de openbare apotheken. Wij zouden dit beter kunnen en ook beter doen!

Prestatie bekostiging. Nieuwe tarieven. En die gaan in Nederland neerwaarts. Daar kan je op wachten. Met steun van de KNMP en de Collectieven (niet zo vreemd gezien de bemanning van die Collectieven); het is crisis en we moeten doelmatig zijn en het kan er toch af? Top van de KNMP en van de Collectieven is geheel vervreemd van de werkvloer en van de dagelijkse praktijk. Hebben geen benul van de complexiteit en de moeilijkheidsgraad en de arbeidsintensiviteit van het proces.

En dan dit SFK bericht?
ANH JANSEN 21-01-2017 11:02
LPG contracten gezien? KNMP-Z-index gezien? Laagste prijs in de taxe zijn steeds vaker de 1000 stuks verpakkingen, bedoeld voor de Baxteraars. Verzekeraars vergoeden echter die 1000 stuks ook voor extramurale pati�nten. Uitponden dan maar? Kosten? Of de 90 strips verpakking geven en 1000 stuks aanschrijven? Je moet aanschrijven wat je aflevert. Economisch delict speelt hier niet? Lagere prijs vergoed krijgen van een andere verpakking dan degene die je aflevert?

LPG en KNMP gaan niet samen.

Alleen verkrijgbare verpakkingen voor extramuraal gebruik in de Taxe! Of beter nog, per verzekeraar een taxe en die moet zorgen dat de spullen verkrijgbaar zijn!
Hasselman 20-01-2017 16:56
Liefs niet alles alleen potten van 1000 stuks leveren maar gelijk de vaten zoals ze uit India komen! Alleen dan kan in NL op efficiente wijze 'central high volume dispensing' worden geintroduceerd. NL is er 'rijp' voor!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.