Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


19 mei

Medicijnen worden niet zo bedoeld, wel zo gebruikt

Artsen schrijven medicijnen vaak anders voor dan hoe het middel is geregistreerd. Of die ‘off label’-praktijk veilig en effectief is, wordt slecht bijgehouden. (NRC Handelsblad)

Artsen schrijven medicijnen vaak anders voor dan hoe het middel is geregistreerd. Of die ‘off label’-praktijk veilig en effectief is, wordt slecht bijgehouden. (NRC Handelsblad)

Hasselman 23-05-2017 15:01
3. als er geen richtlijnen/protocollen zijn, moet de behandelende arts in overleg met de apotheker over het off-label voorschrift voordat deze aflevert. Het is dus geen kunnen maar moeten! Zonder indicatie op het voorschrift zal de apotheker het zelden doorhebben wanneer er van 'moeten' sprake is,
Zie hier wat de KNMG meldt: https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/off-label-voorschrijven.htm. Off-labelacties starten voor alle deelnemers bij de arts. Zo klaar als een klontje! Falen off-labelgebruiksregels een IGZ-actie? Zullen we wat voorschriften overhandigen?
CK 22-05-2017 12:21
Avastin wordt off-label vergoed voor WMD, Lucentis met geregistreerde indicatie niet. Off-label gebruik wordt sterk afgeraden, tenzij goedkoper natuurlijk. Maar da's logisch.
Johan Kortekaas 19-05-2017 22:55
1. 50% Van de medicijnen wordt off-label gebruikt

2. Omdat in de meerderheid van de gevallen de indicatie niet hoeft te worden vermeld, ontsnapt veel off-label gebruik aan de aandacht van de afleveraar, de apotheker

3.Als er geen richtlijnen/protocollen zijn kan de individuele arts met de individuele apotheker overleggen.

Artikel 68 Geneesmiddelenwet, het amendement was van kamerlid Edith S.

Zo is het dus in dit land geregeld.

Als de apotheker de indicatie zou moeten kennen wordt zij een echte behandelaar en moet zij middels een abonnementstarief worden betaald.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.