Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


20 apr

BENU zet stap in verbeteren medicatieveiligheid

BENU Apotheken, onderdeel van Brocacef Groep, heeft in samenwerking met Boomerweb een applicatie voor elektronische toedienregistratie (ETDR) ontwikkeld. Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app worden de papieren toedienlijsten vervangen door een digitale lijst.

BENU Apotheken, onderdeel van Brocacef Groep, heeft in samenwerking met Boomerweb een applicatie voor elektronische toedienregistratie (ETDR) ontwikkeld. Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app worden de papieren toedienlijsten vervangen door een digitale lijst. Hierdoor kan het toedienen van medicatie gecontroleerd en afgetekend worden. Boomerweb is een pilot van twee maanden gestart samen met thuiszorgorganisatie Sensire en BENU Apotheek Eibergen. BENU is ervan overtuigd dat deze nieuwe ontwikkeling de medicatieveiligheid bij klanten thuis zal verbeteren.

De applicatie is geschikt voor alle medicatie; voor medicatie in het zakje, losse medicatie en ‘zo nodig’ medicatie. Met de ETDR app heeft de thuiszorgprofessional altijd een actuele toedienlijst bij de hand. Dit maakt digitaal aftekenen en het bewaken van de juiste toedienmomenten mogelijk. Naast de essentiële informatie over elk toedienmoment en bijsluiterinformatie per medicijn kan de zorgprofessional ook een dubbele controle aanvragen bij risicovolle medicatie. De ETDR app geeft aan welk medicijn risicovol is en - dankzij de ingebouwde bekwaamheidscheck - wie de controle in dit geval zou moeten uitvoeren.

Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire: “Door de applicatie hebben wij meer inzicht in de kwaliteit van het toedienen en zijn de mogelijkheden voor sturing verbeterd. Een dubbele controle bij risicovolle geneesmiddelen kan nu bovendien veel makkelijker plaatsvinden via onze zorgcentrale. Hierdoor voldoen wij aan de eisen van IGZ en de veilige principes in de medicatieketen.”

Naast de thuiszorg heeft ook de apotheker een belangrijke rol in de medicatieketen. Samen met Boomerweb bouwt Brocacef Groep de farmaceutische zorgrol op een efficiënte wijze verder uit. Er wordt tijd bespaard in de apotheek, omdat de papieren toedienlijsten niet meer worden uitgeprint en toegestuurd. Ook is er sneller en effectiever contact met de zorgprofessionals en zijn medicatiewijzigingen up-to-date. Door de applicatie kan de apotheker nog beter adviseren aan de zorginstelling. De apotheker wordt zichtbaarder in de farmaceutische zorg rond de klant.

Na de evaluatie van de pilot in Eibergen zal Sensire de ETDR app in haar hele werkgebied gaan gebruiken. Boomerweb start op dat moment de landelijke uitrol bij alle geïnteresseerde zorginstellingen en apotheken.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.