Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


20 apr

De Martini Formularium app

Afgelopen maand heeft de apotheek van het Martini Ziekenhuis Groningen de Martini Formularium-app gelanceerd. In deze app worden richtlijnen voor het voorschrijven van medicatie eenvoudig vindbaar gemaakt voor artsen en andere zorgverleners. De richtlijnen worden in samenspraak met de medisch specialisten continu bijgewerkt door de ziekenhuisapothekers op basis van relevante literatuur. Daarmee wordt een optimale farmacotherapeutische behandeling van patienten ondersteund.

Afgelopen maand heeft de apotheek van het Martini Ziekenhuis Groningen de Martini Formularium-app gelanceerd. In deze app worden richtlijnen voor het voorschrijven van medicatie eenvoudig vindbaar gemaakt voor artsen en andere zorgverleners. De richtlijnen worden in samenspraak met de medisch specialisten continu bijgewerkt door de ziekenhuisapothekers op basis van relevante literatuur. Daarmee wordt een optimale farmacotherapeutische behandeling van patienten ondersteund.

 

Het geneesmiddelenformularium is van toepassing op de farmacotherapie bij volwassenen. Het antibioticabeleid, inclusief de dosisaanpassing van antibiotica bij patienten met een nierfunctiestoornis is ook in het formularium verwerkt.

 

De app is het digitale vervolg op de vijfde editie van het Martini Geneesmiddelenformularium in boekvorm, dat eerder door de ziekenhuisapotheek werd gepubliceerd. Het formularium is indicatiegericht, wat betekent dat gebruikers relevante richtlijnen per ziektebeeld via eenvoudige zoeksleutels kunnen terugvinden.

 

De meerwaarde van de app zijn de toegankelijkheid en de mogelijkheid om de inhoud continu actueel te houden, iets wat met een boekje niet goed mogelijk is. De gebruikers kunnen direct vanuit de app feedback geven op de inhoud, zodat de actualiteit en compleetheid van de inhoud extra wordt gewaarborgd. Bovendien is de inhoud specifiek voor de eigen instelling, waarbij rekening kan worden gehouden met lokale afspraken en voorkeursmiddelen.

 

Het Formularium bestaat uit een mobiele app onder de naam Martini Formularium. De app is gratis te downloaden via de PlayStore (voor android) of de AppStore (voor iOS). In het Martini Ziekenhuis is het formularium daarnaast op PC-werkstations te raadplegen.

 

Na een succesvolle pilot kan de ontwikkelomgeving nu ook beschikbaar worden gesteld aan andere zorgorganisaties dan het Martini Ziekenhuis. Deze kunnen een app in hun eigen huisstijl maken en daarbij kiezen om de richtlijnen van het Martini Ziekenhuis te gebruiken, of (al of niet op basis hiervan) eigen richtlijnen op te stellen en te onderhouden.

 

De app is ontwikkeld in samenwerking met Reconcept, een IT-bedrijf dat zich specialiseert in de zorg.

Meer informatie en een demo zijn te vinden op www.formulariumapp.nl  of via Krijn Dekens, ziekenhuisapotheker Martini Ziekenhuis (k.dekens@mzh.nl)

ANH JANSEN 20-04-2018 16:05
Eric Janson is de nieuw directeur van de KNMP. Het Bureau.

Komt van Zorgadviseurs.nl. Is daar partner.

Bezoek de website van Zorgadviseurs.nl en je weet genoeg.

Kent apothekers nog uit zijn studie jaren.

Zorg 3.0. Daar gaat hij voor. Zorg 3.0.

ANH JANSEN 20-04-2018 15:59
Het is zoals A Klink het namens VGZ en de overige verzekeraars tijdens de Rondetafelconferentie Akkoorden op Hoofdlijnen vertelde: de ziekenhuizen kunnen en mogen niet drastisch krimpen, ook al zou dat wel moeten. Ziekenhuizen hebben te maken met vastgoedkosten, personeelskosten en de medici moeten hun golf abonnementen kunnen blijven betalen;
Zo niet bij apotheken en apothekers.

Martini ziekenhuis gaat professioneel om met de strategie van KNMP en collectieven. Extramuraal.

Intramuraal wordt extramuraal.

Daarom komt Martini met een unimuraal formularium.

Noem het een anticiperend voorschot. Kwestie van aanvliegen en opjagen. Gaaat voor zorg 4.0.

apor 20-04-2018 14:14
vreemd.
In Groningen is er toch al jaren het Groninger Formularium?
Waarom nog weer een aparte voor het Martini Ziekenhuis maken?
ANH JANSEN 20-04-2018 13:24
Deze kunnen een app in hun eigen huisstijl maken en daarbij kiezen om de richtlijnen van het Martini Ziekenhuis te gebruiken, of (al of niet op basis hiervan) eigen richtlijnen op te stellen en te onderhouden."

Martini Ziekenhuis neemt een voorschot op wat komen gaat; invoeren van het Afrikaans Distributie model voor geneesmiddelen (inclusief zorg).

Intramuraal is anders dan extramuraal. Preferentie en lpg en gvs gelden voor intramuraal. Daar denken VWS en ZN/ZN-leden anders over. Voorstellen voor 2019 ev. laten dat zien.

KNMP en Collectieven werken aan de inhoud. Dan de centen. In die volgorde.

Daar moeten we professioneel mee omgaan. Neem een voorschot.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.