Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 jun

Lichte groei eerstejaars aan farmaceutische opleidingen

Het aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de farmaceutische opleidingen steeg in 2016 tot 647. Dat is het hoogste aantal ooit. In datzelfde jaar studeerden in Utrecht en Groningen 221 apothekers af, vier minder dan in 2015.

Eind 2016 stonden volgens opgave van de universiteiten 647 personen als eerstejaarsstudent ingeschreven aan de bacheloropleidingen binnen de farmaceutische wetenschappen in Utrecht (227), Groningen (134) en Leiden (286), vijftien meer dan het jaar daarvoor. Hoewel het aantal eerstejaarsstudenten in de afgelopen tien jaar nog niet eerder zo hoog is geweest, is hun groei lang niet meer zo spectaculair als in 2015. Toen nam het aantal eerstejaarsstudenten met 97 toe ten opzichte van 2014, waarvan de grootste stijging met 66 eerstejaars zat bij de Leidse opleiding.
In 2016 nam het aantal eerstejaarsstudenten Farmacie in Utrecht met twee af ten opzichte van 2015. Het aantal eerstejaars in Groningen steeg met zes en in Leiden met elf. Leiden is hiermee voor het tweede jaar op rij de populairste universiteit onder beginnende studenten aan een (bio)-farmaceutische opleiding.

Utrecht krimpt, Leiden groeit

In totaal stonden er volgens opgave van de universiteiten aan het begin van dit jaar 2929 studenten ingeschreven aan de drie opleidingen binnen de farmaceutische wetenschappen in Nederland, zestien meer dan een jaar eerder. Het aantal studenten aan de opleiding in Utrecht is in 2016 met 164 fors gedaald, naar 1248. Het aantal studenten in Groningen is ook afgenomen, van 680 naar 670. Daartegenover staat, net als in voorgaande jaren, een sterke groei van het aantal studenten dat kiest voor de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden. In totaal volgden 1011 studenten deze opleiding in 2016. Dat waren er 190 meer dan een jaar eerder, een toename van 23%.

Niet allemaal apotheker

Alleen een master Farmacie leidt op tot apotheker. Daartoe geeft niet alleen de bachelor Farmacie (Utrecht en Groningen) toegang, maar ook – voor maximaal 25 studenten per jaar – de bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen met een minor farmacie in Leiden. Naast deze bacheloropleidingen kunnen eerstejaarsstudenten in alle drie steden ook kiezen voor de bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen. Daarmee kunnen zij de master Bio-Farmaceutische Wetenschappen of een andere master binnen de Life Sciences volgen, maar niet de master Farmacie.
Slechts een deel van de studenten binnen de farmaceutische wetenschappen komt dus in aanmerking om apotheker te worden. Van de 2929 personen die aan een van de drie opleidingen farmaceutische wetenschappen studeren, is zo’n 40% bezig met een opleiding die niet leidt tot een apothekersdiploma.
Het aantal kandidaten dat in 2016 wel de farmaceutische opleidingen in Utrecht en Groningen met een apothekersdiploma verliet, bedroeg 221. Dat zijn er vier minder dan een jaar eerder.

Grafiek: Eerstejaarsstudenten in (bio)farmaceutische wetenschappen en afgestudeerde apothekers per jaar.
Eerstejaarsstudenten in (bio)farmaceutische wetenschappen en afgestudeerde apothekers per jaar

 Aantal eerstejaars aan farmaceutische opleidingen piekt in 2016

 

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Johan Kortekaas 25-06-2017 11:42
Klassieker van Hugo Hurts van een jaar of zes geleden tegen zorgwerkers die meer aan medicatiebewaking moeste doen:

'U gaat allemaal failliet maar u houdt allemaal werk'
ANH JANSEN 23-06-2017 18:07
En inderdaad. Gespreksverslag van een zorgmakelaar met een grote verzekeraar mogen ontvangen en ja wel, conform verwachting, de verzekeraar geeft er nog maar eens een flinke klap op!

Argumentatie slaat nergens op, maar de KNMP heeft volgens de zorgmakelaar weer eens zeer na�ef onderhandelt. De KNMP (en de Collectieven) laten het liggen. De zorgmakelaar kan alleen maar ademloos aanhoren.

In ieder geval worden wij niet voor zorg betaald en zullen dat ook niet worden. Logisch gezien de economische prikkel voor de verzekeraars en de inrichting van de ex ante verevening.
ANH JANSEN 23-06-2017 14:25
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2017/06/22/kamerbrief-over-capaciteitsplan-2016

Het Capaciteitsorgaan waakt over Nederland. Gereguleerde Marktwerking in een planeconomie; de laatste ter wereld.

Wij werken met vier jaren plannen.

Voor de opleiding van de volgens de KNMP gewenste extra zorg apothekers is geen budget. En helemaal niet als die ooit op de geleide markt komen.

Daar wordt aan gewerkt. 2018 overgangsjaar, maar dan komt de klap.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.