Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 jul

Uitspraak Europese Hof inzake apotheekbereiding

Het Hof van Justitie EU, de hoogste rechter in de Europese Unie, heeft bepaald dat uitsluitend apothekers geneesmiddelen mogen bereiden voor hun eigen patiënten. Het Hof deed deze uitspraak op 16 juli in een zaak aangespannen door de Zweedse fabrikant Abcur. (hieronder: KNMP). De volledige uitspraak vindt u hier
Het Hof van Justitie EU, de hoogste rechter in de Europese Unie, heeft bepaald dat uitsluitend apothekers geneesmiddelen mogen bereiden voor hun eigen patiënten. Het Hof deed deze uitspraak op 16 juli in een zaak aangespannen door de Zweedse fabrikant Abcur. (hieronder: KNMP). De volledige uitspraak vindt u hier
ANH JANSEN 27-07-2015 17:22
En natuurlijk ben ik altijd bereid om nogmaals naar Den Haag af te reizen om e.a. toe te lichten. Is al eerder gebeurd, maar tevergeefs. Inmiddels is de teller opgelopen tot 1,4 miljard onderschrijding van het toegestane budget extramurale budget en de teller blijft doorlopen; het nul tarief BNG komt eraan. En de eis van de IGZ om wel de KNMP richtlijn toe te passen ten aanzien MR's gaat de apothekers nog meer geld kosten: wel de kosten maken, maar geen baten.

Uiterst merkwaardig dat de IGZ niet de Geneesmiddelenwet wenst te doen handhaven, maar wel de KNMP richtlijnen en standaarden! Roept dat geen vragen op bij de KNMP? En NapCo? En ASKA? Wat is er tegen handhaving van de Wet?
ANH JANSEN 27-07-2015 16:59
In het geval dat de Koepel wel de Wet en Regelgeving zegt te gaan handhaven en erop zal toezien dat toezichthouders en overheden er niet toe hoeven te worden gedwongen door de Rechter om eigen Wetgeving na te leven, zal dit vonnis wel degelijk grote gevolgen hebben. De zorg voor de burgers zal op een veel hoger peil komen, de toegankelijkheid zal enorm worden verbeterd en de prijzen zullen niet eens hoeven te stijgen; reken eens het prijspeil van de Fagrons na!

De EU is er niet voor niets. De Geneesmiddelenwet is er niet voor niets. Met gedogen begeeft een land zich op een hellend vlak. Daarom zouden we sinds Enschede en Volendam niet meer gedogen.
ANH JANSEN 27-07-2015 16:55
Beste meneer van der Meer. Het maakt nogal wat uit of iemand van de buursuper een inbreng geeft op dit onderwerp of iemand van binnen de KNMP organisatie. U geeft exact de reden aan waarom u denkt dat het wel zal meevallen; de KNMP zal niet vragen om handhaving van de Geneesmiddelenwet en ook geen voorstel doen om de rechtsgang in gang te zetten om dit laatste vonnis ook voor Nederland van toepassing te laten zijn. Nederland is een polderland. JCK heeft al voor de Rechter gestaan waarbij de Rechter vroeg: 'waar is uw koepel?" De koepel gaf ook toen niet thuis.

Juist de koepel is in Nederland de enige partij die de Wet kan doen handhaven.
Bas van der Meer 27-07-2015 11:30
Beste meneer Jansen, het is jammer dat u zo slecht leest. Op linkedin geef ik aan waarom ik denk dat de uitspraak slechts minimale directe gevolgen zal hebben voor de Nederlandse situatie.

U reageert echter als ik schrijf dat ik het goed vind dat dat het geen gevolgen zou moeten hebben. Maar daar zeg ik helemaal niets over.

U verwart de boodschapper met de inhoud van het nieuws. Op zo'n manier is er geen discussie met u te voeren.

Ik ben nog altijd razend benieuwd om te horen WAAROM u denkt dat deze uitspraak WEL gevolgen zal hebben. Het simpelweg poneren "dat deze uitspraak verregaande gevolgen zal hebben" vind ik te kort door de bocht.
ANH JANSEN 24-07-2015 16:40
De discussie op Linkedin wordt bemoeilijkt door het optreden van de censor. Lang niet alle berichten worden geplaatst. In de niet geplaatste berichten wordt er niet gescholden of iets dergelijks, maar wel inhoudelijk gereageerd en geageerd. Dat de openbare apothekers sinds 2007 in de regen zitten mag toch wel duidelijk zijn.

Dat schiet aldaar niet op. Positieve inbreng wordt geleverd, maar wijkt af van de ja en meeknikkers. Een goede organisatie maakt zeer zeker gebruik van mensen met een andere visie.

We komen nu van de regen in de drup.

Laat Bas van der Meer, Z-index, maar op farmaactueel een inbreng doen. Hier is de censor minder gevoelig voor de lange arm van wie dan ook.
ANH JANSEN 23-07-2015 13:20
Het is werkelijk van de zotte dat de KNMP die rol afwijst en blijft pleiten voor de 'inhoud' van het vak. Op het fundament kan de inhoud veel beter en efficienter worden toegepast dan wat de KNMP nu voorstelt. Zie de discussie over MR, eigen risico, andere partijen die de 'inhoud' van de farmacie ook mogen leveren.
Lijkt er heel sterk op dat de KNMP een vergunning voor het drijven van een bakkerij heeft gekregen van de Overheid, maar blijft pleiten voor het drijven van een Vishandel.
Ongelooflijk dat de KNMP (en NapCo en ASKA) dit laten gebeuren. Maar dit is allemaal al voorspelt en toegelicht en uitgelegd, ook ten kantore van de KNMP, door o.m. ondergetekende. En dat sinds 2007!
ANH JANSEN 23-07-2015 13:19
Andere EU landen hebben immers afgezien van invoering van Central Compounding juist omdat deze landen de EU richtlijn wensten te handhaven. En natuurlijk omdat die landen de belangen van de burgers met betrekking tot de farmaceutische zorg in handen was gegeven van apothekersorganisaties die wel zelfstandig konden opkomen voor de belangen van burgers en beroepsbeoefenaren.
Het fundament van het beroep apotheker is de bereiding van geneesmiddelen en de ter hand stelling van geneesmiddelen in welke vorm dan ook. Die taken zijn wettelijk voorbehouden aan de apotheker en de apotheek.
ANH JANSEN 23-07-2015 13:18
Dat onder druk van partijen VWS/IGZ de EU richtlijn niet wenst te handhaven en zelfs ruimer uitlegt dan is toegestaan is uniek in de EU. Alleen Griekenland overtreft Nederland hierin. Niets om trots op te zijn. Alles is inderdaad al bekend en wel voor 2007; toen is de Geneesmiddelenwet ingevoerd en daar staat alles nog eens netjes opgesomd.
Dat sindsdien VWS, IGZ en KNMP met NZa en ZN/ZN-leden hun kuil verder hebben uitgediept is geheel deze partijen te verwijten. Enige juridisch en maatschappelijk juiste oplossing is invoeren van de Richtlijn zonder Rechterlijke dwang. Voer een overgangstermijn in en demp deze kuil.
ANH JANSEN 23-07-2015 11:46
Tja. Paniek zal groot zijn. De nieuwbouw van de UMC centrale apotheek aan de A15 kost alleen al een 20 miljoen euro. Mag 'eigenlijk' niet. Zei ook Josee Hansen, voormalig IGZ inspecteur. "eigenlijk' zijn wij dom bezig. "eigenlijk'is het van de zotte om dit toe te staan en te gedogen.

Was sinds 2007 al bekend. De KNMP is meegegaan met de wens van ZN, VWS en IGZ om een kuil te graven en er in te springen.

Met 'assume a ladder' kom je er niet uit.

Je zult nu hom of kuit moeten schieten KNMP, NapCo, ASKA.
Wettelijk enig voorbehouden handeling van de apotheek en de apotheker is de eigen bereiding. Daarop volgt de ter hand stelling.
Wat doe je dan als belangenbehartigers?
ANH JANSEN 23-07-2015 11:38
De richtlijn, dit vonnis van de hoogste Rechter binnen de EU, de ter hand stelling; dat zijn de fundamenten voor de apotheker en de apotheek. Dat is allemaal voorbehouden aan de apotheker en aan de apotheek. Alle andere taken kunnen ook door anderen worden uitgevoerd. Is niet voorbehouden aan de apotheker of de apotheek. Wil de KNMP een fijnmazig netwerk van apotheken in de lucht doen houden, dan zal de KNMP dit vonnis moeten aangrijpen om de positie van de apotheek en de apotheker te bestendigen. Dat is de fundamentele inhoud. De fundamentele positie.

Vandaar uit vloeit automatisch het 2015 en 20/20 werk van de apotheker. Zo moeilijk is dit toch niet? Kom op NapCo!
ANH JANSEN 23-07-2015 11:34
IGZ rapport over de grootbereiders is nu ook niet zo positief. Nog steeds zijn er grootbereiders die het niet zo nauw nemen met de GMP-Z en GMP-I. VAL? Sinds wanneer is die bezocht?
De hele keten van bereidende apotheken die aanleveren aan de Grootbereiders? Is dat allemaal wel eens onderzocht?

De EU is daar klip en klaar in; mag niet! Geest, letter en context van de richtlijn moeten Overheden naleven. De KNMP heeft daar geen zin in. Onbegrijpelijk. Werkelijk onbegrijpelijk.

En NapCo? Waar blijft hun 'onafhankelijke' opinie? Inrichting nieuwe Service Apotheken is zonder bereidingsruimte. Heeft het grote zwijgen van NapCo daar mee te maken?
ANH JANSEN 23-07-2015 11:29
De discussie op Linkedin is afgekapt. Z-index heeft het laatste woord. Z-index = KNMP. De KNMP zal niets doen om het vak apotheker in stand te houden. Apothekers die zelf bereiden is vragen om problemen. Dat stelt Z-index. Beter Central Compounding op industriële schaal? Ad hoc bereidingen zijn juist nimmer industrieel te bereiden! De KNMP snapt het niet.
Ook DMB maakt ad hoc op ad hoc basis. Besteed het uit aan onderliggende bereidingsapotheken.

Druk op KNMP is natuurlijk groot. Van ASKA, van NapCo (service apotheken bereiden ook niet meer zelf!) van VWS, van ZN.

Bij de KNMP moet de apotheker niet wezen. Het grote zwijgen is alweer begonnen. Op naar het Bosmannen Arrest?
henricop 23-07-2015 10:47
Neen dat gaat niet werken theo! Er moet eerst een patient zijn en dan pas mag er een bereiding gemaakt worden. Dus het is einde maken van voorraadbereidingen. Dat is net het kunstje van Fagron.
Als dat stopt en er zijn aleen ad hoc bereidingen, dan zla geen ZN kloon honderden euros per bereiding vergoeden.
Theo1 22-07-2015 23:37
Soort van GDS constructie. Dus extra contracten e.d. en problem solved.
Theo1 22-07-2015 23:30
De oplossing om onder deze juridische kwestie uit te komen is heel simpel. Je stuurt het recept mee met de aanvraag voor de doorgeleverde bereiding met goedkeuring van de patiënt. Bereidingsapotheek wordt dan de directe apotheek. Via LSP wordt de status uitgewisseld. Het enige verschil is extra bureaucratie, doorsturen van recepten met getekende goedkeuring van de patiënt. Bereiding bij uw industriële grootbereider, afleveren en vergoeding met machtiging via uw lokale apotheek. Gedoogbeleid legaliseren met een bureaucratische maatregel. Zal niet voor het eerst zijn.
henricop 22-07-2015 21:29
Het is ook zo dat een bereidig. Pas gemaakt kan worden als er een patient is waarvoor het nodig is, Dus ook voorradbereidingen zijn passe. Lijkt zeer gunstig voor de apotheek, maar ook voor alle formuliergeneuzel van LNA en KNMP. Exit. De apotheker wordt de baas.
henricop 22-07-2015 21:27
Nu kan iedereen naar de rechter om de IGZ aan te klagen. Einde doorleveren, he, he! Hup knmp nu kun je iets doen!
ANH JANSEN 22-07-2015 17:46
Op linkedin is nu een discussie gaande. Z-index heeft een opzienbarende inbreng. Z-index is KNMP.

Wiens belangen behartigt de KNMP nu eigenlijk? En waarom is de KNMP tegen het handhaven van NL en EU wet en regelgeving?

Gaan we met de pet rond on met zijn allen een zaak aan te spannen om dat gedaan te krijgen? Bosmannen arrest?

Omdat de KNMP weigert te handhaven?

Economisch belang van Z-index is evident: zij krijgen betaald per registratie in de Z-index en de 6.000 DB vallen dan weg. Tel uit je verlies. De winst vergeten ze eventjes.
ANH JANSEN 22-07-2015 16:47
Vonnis verwijst naar de richtlijn zelf en de nadien uitgesproken verduidelijkingen. Nadruk ligt bij dit vonnis op de stelling dat Overheden zich moeten houden aan de letter, de geest en de context van de oorspronkelijke richtlijn.

En daarmee zal de gedoogregeling van VWS, IGZ, ZN, ZN-leden, NZa en KNMP van tafel moeten. Volstrekt illegaal.
Josee Hansen zei het al eerder te Dordrecht: 'Eigenlijk is het van de zotte dat wij dit gedogen...."

Een overgangsregeling zal er moeten komen om uit dit zelf gegraven graf te klauteren.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.