Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 sep

Martini Ziekenhuis Groningen en Menzis tekenen 4 jaars contract

Het Martini Ziekenhuis en Menzis delen de verantwoordelijkheid voor de zorg aan inwoners van Groningen. Vanuit deze verantwoordelijkheid hebben beide partijen het afgelopen jaar gewerkt aan de inhoudelijke en financiële  invulling van een langjarige, intensieve samenwerking; een partnership. Zij ondertekenen vandaag een contract voor vier jaar, met als belangrijke ambitie om de zorg voor mensen nu en in de toekomst dichtbij, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden.

Er zijn vergaande afspraken gemaakt om de kwaliteit verder te verbeteren,  zorg dichterbij te organiseren en de kosten te verminderen. Om dit de komende jaren goed te volgen hebben de samenwerkingspartners  een monitor ingericht op kwaliteit, doelmatigheid en kosten.

Uniek


Het is in Nederland  voor het eerst, dat er een contract van dergelijke omvang en detail gerealiseerd wordt tussen een  verzekeraar en  een ziekenhuis. Het zal dan ook als voorbeeld voor toekomstige samenwerkingsafspraken tussen Menzis en  andere ziekenhuizen dienen.

 

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: "Ik ben heel trots op de totstandkoming van dit contract. Het is ongekend gedetailleerd uitgewerkt, niet alleen op financieel gebied maar ook op kwaliteit van zorg. Menzis wordt hiermee echt een samenwerkingspartner voor een langere periode voor ons. Het gaat om inhoud, doelmatigheid, kwaliteit en prijs. De afspraken zijn transparant en actueel: het is tijd dat we ons (ziekenhuis en medische staf) daadwerkelijk als partners in de zorg laten zien."

 

Zorg dichtbij
In het contract is vastgelegd dat het Martini Ziekenhuis samen met Menzis  de zorg samen nog doelmatiger  organiseert. De juiste zorg op de juiste plaats (huisarts of ziekenhuis) tegen een hoge kwaliteit en zo laag mogelijke kosten.  Hiervoor is, in samenspraak met de Groninger huisartsen, een lijst van projecten en initiatieven samengesteld.

  

Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis: "Ik ben ook erg trots op deze afspraak met het Martini Ziekenhuis. Een afspraak als deze hebben wij nog niet eerder gemaakt. We maken nu een directe koppeling tussen kwaliteit en de financien. De inwoners van de hele provincie Groningen profiteren van deze afspraken!"

 

De gesprekken startten in december 2015. De ziekenhuisorganisatie, medische staf en Menzis hebben de eerste fase van dit traject  nu afgerond wat geresulteerd heeft in dit meerjarig partnership.

 

Ontwikkeling
Het Martini Ziekenhuis  en Menzis hebben een kwaliteitsagenda opgesteld. Daarin worden afspraken gemaakt over de kwaliteitsontwikkeling van het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft een duidelijk profiel  met speerpunten waarop het ziekenhuis kan doorgroeien. Menzis ondersteunt die groei.

Voor elk speerpunt geldt dat er een gezamenlijke ontwikkelagenda gemaakt wordt, gericht op continue verbetering van de kwaliteit.

 

Passende financiering
In tegenstelling tot de groei van de speerpunten, is er voor de basiszorg die het Martini Ziekenhuis levert, afgesproken dat daar jaarlijkse afspraken over worden gemaakt.

 

Omdat het ziekenhuis 24 uur per dag een Spoedeisende Hulp, Operatiecentrum en Intensive Care beschikbaar moet hebben, ongeacht het aantal spoedpatiënten, is acute zorg als specifiek deelgebied benoemd. Vanwege dit karakter is de financieringsvorm daarop aangepast.

 

Ten behoeve van de vergoeding van dure geneesmiddelen, zoals medicijnen voor patiënten met reuma of kanker, is afgesproken dat de patiënt altijd het geneesmiddel kan krijgen dat voor hem of haar het meest geschikt is. Er zijn strikte afspraken gemaakt over efficiënt gebruik en kosten hiervan.

schuiringa 22-09-2016 20:53
Nu een contract voor 4 jaar met de apotheken.
schuiringa 22-09-2016 20:52
Rust in de tent.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.