Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 okt

Uitzending gemist TROS Radar: Preferentiebeleid

Leon Tinke en Paul Lebbink reageren in Tros Radar op het preferentiebeleid en het prijsbeleid van zorgverzekeraars. Ziehier de uitzending via Internet. Het item begint na 13 minuten 55 seconden.

Leon Tinke en Paul Lebbink reageren in Tros Radar op het preferentiebeleid en het prijsbeleid van zorgverzekeraars. Ziehier de uitzending via Internet. Het item begint na 13 minuten 55 seconden.

henricop 23-10-2012 23:03
Er is helemaal geen bevriezing van de premie!
Het eigen risico voor u en mij stijgt met 150 euro naar 350 euro!
Ik meen gelezen te hebben dat dit een effectieve premiestijging is van 80 euro per Nederlander.
Ergo de premie stijgt met ruim 6%.

Maar dat vergeet heel Nederland inclusief de journalisten!
Meijer Apeldoorn 23-10-2012 20:46
DSW en Menzis laten zien dat het preferentiebeleid vruchten afwerpt?
Dan tuin je toch lelijk in de PR valstrik van deze partijen.
De werkelijke reden van de verlaging/bevriezing van de premies is al wel door DSW, terzijde, genoemd: de winsten dreigen maatschappelijk/ dus politiek onaanvaardbare proporties aan te nemen!! Dat is het verhaal en daar zijn ze bang voor. Immers de overwinsten zijn de laatste jaren opgegaan aan het maximeren van de overhead en het oppotten van onnodige reserves.
Dat is nu wel zo ongeveer gedaan en dreigen de 100-den miljoenen aan winsten open en bloot op tafel te komen liggen. DSW heeft feilloos aangevoeld dat de publieke verontwaardiging hierover wel eens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.
Nu alleen nog de overwinsten van de afgelopen 5 jaren teruggeven.
Meijer Apeldoorn 23-10-2012 20:34
De pointe van het Radar verhaal is dat de klant/patient last heeft van de preferentie en dat het hele systeem volstrekt ondoorzichtig is voor zowel patient/ klant als apotheek.
Of preferentie wel of niet legaal is, is hier niet aan de orde.
De consument en dus de kiezer is hier aan het woord.
Dat heeft politieke impact en dus is het belangrijk.
De tweede kamer neemt een wetsvoorstel aan om de salarissen van CEO van Zorgverzekeraars aan banden te leggen. Juridisch aanvechtbaar, ze leggen zich er wel bij neer omdat de politiek het wil.



ANH JANSEN 23-10-2012 14:21
Verzekeraars staan geheel in hun recht. Preferentie beleid is al sinds 2003 een wettelijk toegekend recht. Ook alle verschillende uitvoeringen van het preferentie beleid zijn toegestaan. Er zijn in het verleden al meerdere kamervragen over gesteld en ook de NZa heeft diverse marktscans en monitors gewijd aan het preferentie beleid: alles is toegestaan in kader van marktwerking en concurrentie om de kosten te beheersen en de bereikte voordelen aan de verzekerden door te geven in de vorm van minder stijging van de premie of verhoging van de kwaliteit.

DSW en Menzis laten zien dat het preferentie beleid vruchten afwerpt.

Wat wil de KNMP nog meer? Hele uitzending bloedde dan ook dood. Presentatrice gaf de bondige samenvatting: het is allemaal niet zo transparant.

Ze had de Marktmeester, de NZa, moeten uitnodigen om het nog eens aan het volk uit te leggen.

1% Medische Noodzaak? Pfizer tegen Pfizer? Niet ons probleem. Prijsverschillen? Niet ons probleem. De KNMP was en is en blijft er voorstander van; dat is het systeemmodel!

Hoe komen die prijsverschillen naar voren? Door de Z-index! KNMP is de uitgever daarvan en wat kan de KNMP dan ook doen om het tij te keren? Intrekken dus!

Dan is het gedaan met de claw back, de couvert, de bevriezing, de LPG en noem maar op. Prijsbeleid is dan duidelijk: prijslijst Menzis, prijslijst VGZ, prijslijst Achmea, prijslijst overigen?

En we worden dan betaald voor de zorg. Dat willen we toch zo graag? 1 prestatie! Zijn we terug bij af.

Menu kaart model van Sebastiaan Wegman is alternatief dat de KNMP zal moeten verkopen.
Meijer Apeldoorn 22-10-2012 23:49
Collega Jansen mist de impact van dit programma.
Ik raadt iedereen aan de uitzending op te nemen en af te spelen op de apotheek tv.
Leuk kost voor wachtenden. Scheelt wellicht een aantal vervelende confrontaties per week.
Je assistentes zullen je dankbaar zijn.
Tros Radar constateerde dat de invloed van Zorgverzekeraars wellicht te veel was doorgeslagen?
Diezelfde zorgverzekeraars gaven bovendien niet thuis.
PR matig nogal dom.
Al met al dus een goede uitzending voor de gemiddelde consument en een potentiele bom onder de preferentie.
ANH JANSEN 22-10-2012 23:01
Ondertussen op een veel belangrijker terrein;

http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/distributeur-daagt-bereider-voor-rechter

Wanneer is een bereiding nog een apotheek bereiding conform de Geneesmiddelenwet en wanneer een Doorgeleverde Bereiding volgens de Gedoogregeling tussen IGZ en KNMP?

En wanneer is het een officieel te registreren geneesmiddel conform de Geneesmiddelenwet?

20.000 tabletten per maand is geen apotheek bereiding zegt deze Rechter. Adverteren in het PW is wat anders dan een folder bij de voorschrijvende medici? Wat voor post krijgen die medici nog meer? Donald Ducks met Pradaxa info?

Dit wordt een belangrijke casus.

Laat de KNMP nu eens de juiste persoon steunen!

Handhaving eisen van de Geneesmiddelenwet en het doen stopzetten van de Gedoogregeling is toch in het belang van de apotheekhoudenden, de burgers en de KNMP zelf?

Rol van CZ in dit dossier is onduidelijk. Prijs van eigen bereiding is veel lager dan het specialite. Wat is daar nu op tegen? Laat Paul Harder de stukken maar zien; afgifte in vitro e.d. Moet toch niet zo moeilijk zijn?

Dit is werkelijk een belangrijke zaak.
ANH JANSEN 22-10-2012 22:44
Met deze Radar uitzending komen van de regen in de drup.

Paul Lebbink wil als klassieke apotheker andermans problemen oplossen; pfizer komt met pfizer generiek en pfizer origineel en met verschillende prijzen; wiens probleem is dat nu? Niet van de apothekers.

Over de prijzen van geneesmiddelen gaan we helemaal niet! Dat is recht van verzekeraars, verstrekt door de politiek. Inherent aan het systeemmodel waar de KNMP zelf voorstander van is.

Dus moet je daarover niet eens beginnen!

En de Medische Noodzaak verklaring! Paul Lebbink is van mening dat deze in 1% van de gevallen zou moeten opgaan. Komt uit zijn eigen dikke duim. Geen onderbouwing werd bijgeleverd. In de praktijk verstrekken voorschrijvende medici in 20 - 25% van de gevallen een Medische Noodzaak Verklaring. En met deze verklaring moet Paul Lebbink afleveren!

Vermoedelijk heeft Paul Lebbink het IDEA model contract afgesloten. En dat is dan zijn eigen prive probleem. Daar moet je niet over gaan zitten jammeren op de TV.

En zo niet, dan is die Medische Noodzaak Verklaring nog steeds niet ons probleem. 80/20 regel gaat altijd op. Op FTO 4 niveau is veel op te vangen. Ook dan echter heb je altijd medici die om hun moverende redenen afwijken. Jammer dat de AISsen de Medische Noodzaak Verklaring niet meesturen met de declaratie. Dat is wat voor de ZVZV? Jaap Dik wellicht als ICT expert? Wanneer zijn de prestaties te declareren? Waarom prestatie bekostiging afdwingen en vergeten hoe ze te declareren?

Dat zijn onze problemen. Niet de preferentie.

Maar ja. Daar denkt Paul Lebbink weer niet aan.

Neen. Gemiste kans.

Gebrek aan transparantie is het probleem. En dat was nu juist wettelijk vastgelegd dat die door verzekeraars zou moeten worden geleverd. Zonder transparantie geen marktwerking. Dan kunnen verzekerden niet kiezen en daar ging het toch om?

Meijer Apeldoorn 22-10-2012 22:41
Goede uitzeding, begrijpelijk overzicht van de prijzen ellende.
ZN en Achmea wilden niet komen, zelfs niet aan de telefoon.
Enige minpunt: Lebbink zegt al het mogelijke te gaan doen ,tot importeren en zelf maken aan toe, om de gaten die eventueel gaan vallen in het groothandelsassortiment op te vullen.
De SP gaat voorstellen de prijs van generiek te fixeren op 15% van het referentie specialite en daarna de keus vrij te laten.
ANH JANSEN 22-10-2012 22:29
ZN en ZN-leden zien het geheel anders. Hier de reactie van ZN voorzitter Andre Rouvout. De oudste twee tweets gaan over de KNMP en het interne probleem bij de KNMP.

Tweets
8m André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

@biancadenouter Neem van mij aan dat er voor #ZN en voor mij als voorzitter meer dan genoeg te doen is, maar contractering is zaak vd ZV's.

Gesprek weergeven
12m André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

Btw: #SP-Kamerlid @henkvgerven herhaalde tegen beter weten in onwaarheden over 'miljarden winst die door zorgverzekeraars worden opgepot'.

Openen
17m André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

...is echter geen zaak vd brancheorganisatie maar vd individuele ZV's en apothekers, daarom geen aanleiding voor #ZN om aan te schuiven. 2/2

Openen
19m André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

Reactie op #trosradar: enkele vd genoemde knelpunten waren al gesignaleerd en daarover zijn #ZN en #KNMP al in gesprek. De contractering 1/2

@arnoudboer :-)
Gesprek weergeven
4u André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

@arnoudboer Ik houd me maar vast aan wat de officiële vertegenwoordigers van de apothekers mij melden. #KNMP
Gesprek weergeven
4u André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

@arnoudboer Dan is er kennelijk vooral een intern #KNMP-probleem...
Gesprek weergeven
4u André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

@arnoudboer En dankzij het preferentiebeleid is er al wel 1,2 miljard (premiegeld!) bespaard met behoud van kwaliteit van geneesmiddelen.

Gesprek weergeven
4u André Rouvoet André Rouvoet ‏@andre_rouvoet

@arnoudboer Tja, het #KNMP-bestuur verzekerde mij recent dat het preferentiebeleid voor hen geen issue meer is..

-----

En zo wordt je vakkundig van tafel geveegd.

ANH JANSEN 22-10-2012 19:21
Verzekeraars vergoeden alles. Geen speld tussen te krijgen. Uitzending zal voorspelbaar verloop krijgen. Apothekers in het defensief en roepen over 'marges' en teruggelopen inkomsten. Verzekeraars zullen erop wijzen dat hen geen blaam treft; overheid heeft preferentie mogelijk gemaakt, heeft stijging van kosten enorm afgeremd en verzekeraars vergoeden alles.

IDEA pakjes model? Preferentie model? Couvert Model? LPG model? Wat is nu het probleem?

Achmea is nu gekomen met een navordering wegens niet nakomen van preferentie. 85% is de score van substitutie op preferente middelen. Achmea stelt nu het verschil af te trekken van de declaratie en je mag een rechtszaak beginnen om het terug te vorderen. Gaat om 4.500 euro. Achmea zegt zelf dat je voor de Rechter sterk staat als je kan aantonen, voor ieder recept, dat er sprake is van Medische Noodzaak. Logistieke Noodzaak is zwakker verweer.

Achmea doet aan gelegaliseerde roof. Procedeer maar om je geld te krijgen. Maak maar een kosten-baten analyse.

Verzekeraars vergoeden alles, het is aan de zorgaanbieder om het aan te tonen. Omgekeerde bewijslast.

Zonder een zeer goede rechtsbijstandverzekering moet je in de Nederlandse Zorg niet gaan opereren.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.