Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 nov

Wat houdt de ziekenhuisdirecteur van vandaag bezig?

Afgelopen week presenteerde Dr. Bas Leerink, voorzitter RvB van het Medisch Spectrum Twente, over de issues die spelen in ziekenhuizen, tijdens een bijeenkomst van het Interactief Farmaceutisch Relatiemanagement (IFR).

 

Dr. Bas Leerink, van huis uit Klinisch Chemicus,  is ruim 8 jaar directeur zorg en lid raad van bestuur van Menzis geweest en heeft de andere kant van de onderhandelingen met ziekenhuizen op die wijze meegemaakt. Nu is hij zelf 1,5 jaar lang Voorzitter van de Raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST) te Enschede. Als hij Minister van VWS zou zijn, zou hij alle prijs- en prestatieregulering door de overheid afschaffen en het veld alle onderhandelingen laten regelen.

MST

Het MST is een van de grotere niet-academische ziekenhuizen. Ook in MST is er sprake van krimp in het aantal opnamen, en polibezoeken, terwijl het aantal medewerkers in opleiding stijgt. Een verklaring geeft Leerink later in het verhaal. Leerink is trots op zijn afdeling Reumatologie, waar bij de patiënt vóór het polibezoek de Qualty of Life wordt gemeten en de patiënt inzicht krijgt in de uitkomst van de behandeling. Dit systeem wordt uitgerold naar andere afdelingen en in Santeonverband. In gesprekken met Menzis worden deze uitkomstgegevens gekoppeld aan geld. Met trots laat Leerink zien dat het nieuw te bouwen ziekenhuis al staat, en over een jaar open gaat.

Samenwerking

Santeon is het samenwerkingsverband tussen 6l grote topklinische ziekenhuizen, zoals Antonius Nieuwegein en Martini Groningen. Het meten en verbeteren van de uitkomsten van zorg zijn speerpunten in dit samenwerkingsverband

Ontwikkelingen in ziekenhuizen

Algemene ziekenhuizen maken een ontwikkeling door. Wat ziekenhuizen vroeger deden, zal voor een deel 1e lijnszorg worden, en voor deel door focusklinieken worden uitgevoerd, zodat ziekenhuizen straks nog maar 75% van de zorg van nu, uitvoeren. Echter, in een vergelijking van de DOT’s en de opbrengst daarvan, blijkt dat het MST nu meer de complexere DOT’s uitvoert met navenant hogere kosten. De eenvoudigere zorg verdwijnt naar focusklinieken en de 1e lijn. Dat verklaart waarom de opnamen en polibezoeken teruglopen, maar de opbrengsten stijgen. Ook de cultuur binnen ziekenhuizen verandert langzamerhand. Medewerkers van ziekenhuizen beseffen dat ze nu, naast asanbieders ook verkopers van zorg zijn

Kostenstijging

Leerink ziet dat in ziekenhuizen de kostprijs stijgt door de toenemende kwaliteit- en veiligheidseisen uit richtlijnen en visitatierapporten. Deze kostenstijgingen hebben vaak geen aantoonbare relatie met betere uitkomsten van zorg. Dit druist soms in tegen de gewenste efficiency. Als voorbeeld noemt Leerink een Intensive care, die wellicht toekan met minder personeel, maar de richtlijnen verhinderen dat. Outsourcen doet het ziekenhuis waar mogelijk. Zoals laboratoria en microbiologie, maar het moet “wel kloppen”. Voor een ziekenhuisapotheek bijvoorbeeld is geen markt, niet te outsourcen dus, maar wellicht te verzelfstandigen.

Inkoop geneesmiddelen Achmea

De Santeon ziekenhuizen hebben besloten niet mee te doen met de Achmea inkoop geneesmiddelen. Leerink ziet de inkoop van geneesmiddelen door zorgverzekeraars niet als een gewenste ontwikkeling. Op een vraag verklaart Leerink dat de declaratie van weesgeneesmiddelen nu ook voor niet-academische ziekenhuizen mogelijk is.

FarmaActueel®

20 nov 2014 BvS

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.