Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


22 nov

De veranderingen in de huisartszorg per 2015.

Afgelopen week presenteerde Paulus Lips, huisarts en bestuurslid LHV veranderingen in de huisartszorg per 2015 tijdens een bijeenkomst van het Interactief farmaceutisch Relatiemanagement (IFR).

 

Onderhandelingen met zorgverzekeraars.

Lips heeft een groepspraktijk met 4 huisartsen en 6000 patiënten in de Jordaan. Parttime is hij bestuurslid van de LHV. Hij vindt dat Minister Schippers goed bezig is, met name in de verschuiving van 2e naar 1e lijn. Lips heeft meer moeite met de opstelling van de verzekeraars: ze zijn onbereikbaar voor overleg waardoor je alleen maar ‘kan tekenen bij het kruisje’. Bovendien contracteren ze telkens voor 1 jaar, te kort om beleid te maken, maar er zijn tekenen dat meerjaarscontracten straks mogelijk zijn. Huisartsen mogen niet collectief onderhandelen, maar wel samen qualitatieve afspraken maken. Huisartsen maken voor de onderhandelingen vaak gebruik van een zorggroep, die namens hen onderhandelt, maar dan is het primaat ook afgegeven aan die zorggroep.

Werkzaamheden van de huisarts

Lips beschrijft de brede werkzaamheden, maar stelt daarbij het woord vertrouwen centraal. De slogan “met 3% van het budget, behandelt de huisarts 97% van de klachten, is niet ver van de waarheid. In werkelijkheid gaat het bij huisartsen om 6% van het Cure budget, waarmee zij 90-95% van de hen gestelde zorgvragen oplossen.

Inkomsten 2014 en samenwerking

Het inschrijftarief en het consulttarief omvatten 75% van de inkomsten én van de werkbelasting. De rest komt uit de M&I modules, de Avond-, Nacht- en Zondagdiensten (ANZ), etcetera. Samenwerking wordt georganiseerd op twee niveau’s: Lokaal, regionaal. Ketenzorg zou het toverwoord zijn voor deze samenwerking en de oplossing voor alle problemen. Bij Diabeteszorg blijkt ketenzorg duurder, maar ook beter te zijn, dan voorheen. Maar bij COPD is dat positieve effect niet zo duidelijk, maar daar is ketenzorg wel duurder.

Huisartsen en 2015

Er zijn nu ca. 11.000 praktiserende huisartsen, waarvan 50% vrouw. In de opleiding is nu 80% vrouw. Dat heeft gevolgen voor de invulling van het vak. Nu werken nog 2.500 als solo. De nieuwe financiering is een gevolg van het regeerakkoord om de bekostiging eenvoudiger te maken, om te baseren op qualiteit en outcome, en op innovatie. De LHV is tevreden met deze indeling in drie segmenten; het geeft ruimte aan groei en ontwikkeling. Vanuit het eerste segment (S1) wordt de basiszorg gefinancierd en bestaat uit een inschrijvings- en een consulttarief, met een maximum dat de NZa vast stelt.  Afgesproken dat dit gemengde tarief in ieder geval tot 2018 blijft. De segmenten twee en drie financieren respectievelijk ketenzorg en kwaliteit en innovatie. Deze tarieven zijn vrij onderhandelbaar met de zorgverzekeraar. Huisartsen krijgen een vergoeding voor het Doelmatig Voorschijven, gemonitord door het IVM. Er is al veel doelmatig voorschrijven. Kansen liggen nog bij het single naar multisource brengen van geneesmiddelen, met name bij COPD.

FarmaActueel®

20 nov 2014 BvS

entrepeneur 24-11-2014 15:25
Voor de luie lezers:

Kuur afmaken

Er zit een hard bultje op mijn been. Het zit er al meer dan twee weken, en het wil niet weggaan. Als mijn dochter op bezoek komt, maakt zij zich zorgen: „Dat lijkt op een tekenbeet.” Ze stuurt mij naar de huisarts om zekerheid te krijgen.

Deze bekijkt de plek en stelt mij gerust. Voor de zekerheid schrijft zij toch een receptje uit voor twee pilletjes antibiotica.

Ik ga naar de apotheek en krijg de twee tabletjes overhandigd met het advies: „Wilt u de kuur wel afmaken?”

Later op de nota zie ik € 6,50 staan. Advies medicijngebruik.
entrepeneur 24-11-2014 15:23
http://www.nrc.nl/ik/2014/11/24/kuur-afmaken/ zal er nu ook iemand bij KNMP schaamrood op de kaken krijgen omdat ze meegewerkt hebben aan deze onzin?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.