Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


23 jul

Nader onderzoek nodig naar overname onderdelen Mediq door Brocacef

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat de voorgenomen overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq (hierna: ‘Mediq’) door Brocacef nader onderzocht moet worden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat de voorgenomen overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq (hierna: ‘Mediq’) door Brocacef nader onderzocht moet worden.

ANH JANSEN 29-07-2015 18:35
Er zijn inmiddels 1,4 miljard harde bewijzen dat de lijn van de 'inhoud' en loslaten van de voorbehouden taken een doodlopende weg is. Standpunt herzien is geen schande zodra er sprake is van voortschrijdend inzicht en kennis van de context waarin wij ons bevinden.

Nul tarief BNG komt er dan ook aan. Machtigingen voor bereidingen. Aanbestedingen per hoofd. Concessie model.

Gefeliciteerd met de overwinning.

En bij herhaling van zetten is er sprake van remise. Ook goed. Kunnen we opnieuw beginnen met nieuwe stukken. Terugval optie van Hans Hoogervorst.
Meijer Apeldoorn 29-07-2015 16:01
Bij herhaling van zetten verlies je de partij.
Ik ga hier niet aan meedoen. Mijn standpunt moge duidelijk zijn.
ANH JANSEN 29-07-2015 12:36
Zvw, WMG, Geneesmiddelwet; de zorg is functioneel omschreven. Het is aan verzekeraars om de zorg waarop verplicht verzekerden contractueel recht hebben in te kopen; niet wie dit levert is bepalend, maar wat deze zorg inhoudt. Daarbij is de prijs bepalend. De kwaliteit is immers niet bekend. BKZ bepaalt totaal volume. Per segment opgesplitst. De dappere 'black knight' apothekers kunnen roepen wat ze willen, maar met de spelregels van Zvw, WMG en Geneesmiddelenwet gaan die ten onder; tenzij je de Wet handhaaft! Met steun van de EU!
ANH JANSEN 29-07-2015 12:32
Verzekeraars hebben zodoende een dubbele prikkel om de uitkeringen aan zorgaanbieders tot een minimum te beperken. Zij schuilen daarbij achter wet en regelgeving en zoeken daarin naar de gaten; dat is ook gebeurd bij de autoschadeverzekeraars en is nu versneld aan de hand bij de zorgverzekeraars. Met steun van VWS en de Minister; BKZ wordt bepaald door VWS en ZN/ZN-leden. MBI en MBH dienen ter borging van het Staatsbelang. Individueel belang van burgers en zeker van apothekers is daaraan ondergeschikt.

Wet en Regelgeving beschermen apothekers deels tegen de willekeur van verzekeraars en VWS middels voorbehouden werkzaamheden! Dus die moet je koesteren!

ANH JANSEN 29-07-2015 12:25
Die Fte's moeten nog steeds worden betaald en wel door de verzekeraars. Mogelijk klein deel uit particulier contant. Met wijziging wetgeving zal ook die kleine bron opdrogen; art 13 wordt alsnog geschrapt via de AMvB achterdeur.

En wat die Fte's dan gaan doen is aan de verzekeraars. Je kan richtlijnen en standaarden verzinnen tot je een ons weegt, maar de verzekeraar zal vragen om harde data over de toegevoegde waarde van de werkzaamheden. De verzekeraar betaalt uit de ingelegde en afgedwongen premie gelden; het verschil tussen raming en daadwerkelijke schadelast is de winst voor verzekeraars. Per 2016 mogen zij die zelfs uitkeren. Wat voor prikkel is dat?
Meijer Apeldoorn 28-07-2015 22:43
Wellicht de magistrale bereiding de deur uitdoen en de vrijgekomen FTe's voor andere doelen inzetten?
ANH JANSEN 27-07-2015 15:24
Net de terugkoppeling indicatoren set ontvangen KNMP: op alles uitstekend tot zeer goed. Prima zou je zeggen. Objectieve metingen. Maar dan de terugkoppeling van de verzekeraars; CZ; Alles goed, behalve de CQ-index. Die valt tegen. BNG? Nooit gehad. Nooit een gesprek gehad. CZ zegt dus; van A naar B. Je bent een slechte apotheek!

Menzis; substitutie graad vlak onder de eis. Dus slechte apotheek. Verder alles prima. Laagste aantal WMG regels per verzekerde. Laagste bedrag per wmg regel. Minste aantal Baxters per 1000 verzekerden. FTO 4 met zeer actieve terugkoppeling. Maar neen. Als een echte autoschadeverzekeraar passen de zorgverzekeraars de tric en trucs toe om de schade te drukken.
ANH JANSEN 27-07-2015 14:29
https://www.youtube.com/watch?v=dhRUe-gz690

The Black Knight.

1,4 miljard euro weggegeven aan budget extramurale farmacie? Peanuts. Dat is niets. Wisselgeld. Tipgeld. Kom maar op voor meer. Lafaards. Kom op. Pak het echte geld als je de durft.

Vraag eens naar het gedrag van autoschadeverzekeraars en vergelijk dit met zorgverzekeraars. Zoek de verschillen. Die zijn er niet. Vraag dan eens naar de ervaringen van autohandelaren en zie wat je te wachten staat.

Dan moet je als apotheker niet de "Black Knight' willen uithangen.
Meijer Apeldoorn 26-07-2015 22:51
Door bibberend in een loopgraaf te gaan zitten en zo nu en dan een schot over de rand te lossen, win je geen oorlog.
Graag wat meer eigenwaarde en geloof in eigen kunnen.
Meijer Apeldoorn 26-07-2015 22:49
Wat een naïviteit : omdat de magistrale bereiding een voorbehouden taak is , is de Zorgverzekeraar wel gedwongen om de rest ook te contracteren? Wat een onzin. Kan zo uit de losse hand meerdere scenario' s bedenken om dat te omzeilen. Een lekke reddingsboei!
Uit deze discussie krijg ik de indruk dat de rest van het vak blijkbaar inhoudelijk zo weinig voorstelt dat dat gemakkelijk door anderen, beter en goedkoper kan worden uitgevoerd en dat de magistrale bereiding deze ontwikkeling kan tegenhouden.
Persoonlijk denkt dat de rest van het vak inhoudelijk wel degelijk wat voorstelt en dat anderen eerst maar eens moeten bewijzen dat ze het beter en goedkoper kunnen.
Hasselman 26-07-2015 17:00
Zolang BNG geklikt zit aan prestatie ter hand stellen is er nog niets te vrezen. Voor de lange duur is het beter om te gaan voor meer zorgprestaties als voorbehouden handeling door apothekers. Aanpassing wet BIG moet dus het doel zijn voor de apotheker en zijn beroepsgeledingen.
ANH JANSEN 26-07-2015 13:51
Met een nul tarief voor de BNG haal je ook de wind uit de zeilen van de huisartsen. Die dalen ook met 10% in inkomen. Gaan op zoek naar andere verdienmodellen; de MRs? De therapie trouw projecten? De farmacotherapeutische substitutie? Per PPI 1 PPI? Statine naar 1 statine? Idem cortico neusspray? idem om het even wat? Zo zomaar kunnen gebeuren.

Is allemaal niet voorbehouden aan de apothekers. Iedereen die die diensten aanbiedt zoals een apotheker die aanbood mag het van de verzekeraars doen. Tegen een tarief. Tegen een lumpsum

Behalve de ter hand stelling en de Ad Hoc bereidingen!

Wat is nu zo moeilijk aan om de Wet te doen handhaven? IGZ eist wel naleving richtlijn KNMP!
ANH JANSEN 26-07-2015 13:47
BNG is niet voorbehouden aan apothekers. Artsen krijgen nu 10% korting op hun inkomen van vorig jaar. Zet druk op hen om zich ook te bemoeien met de BNG. Wij krijgen nu en meer boze patiënten aan de balie, per email, per sms, per telefoon en per brief over de BNG, maar ook meer patiënten die beweren de uitleg al via de huisarts te hebben gekregen.

Chris Oomen weet van de hoed en de rand en die man stelt voor om die hele BNG maar te schrappen. Wel de prestatie verrichten door wie dan ook, maar te betalen via een nul tarief. Kleine verhoging van basistarief is voldoende. Chris Oomen kent de cijfers via zijn eigen apotheken. NZa doet niets. VWS vindt het prima. Nul tarief voor BNG!

ANH JANSEN 26-07-2015 13:43
Correct Henricop. Heel correct. Zo zie ik en een aantal anderen het ook. Jammer dat de KNMP, NapCo en ASKA er niet aan willen geloven om welke redenen dan ook.

De BNG is een nog groter debacle geworden dan al is voorspeld bij aanvang. Ook hier wilde de KNMP et al er niet aan geloven. En zie de brokken nu. Als je gaat rondvertellen dat patiënten heel boos worden over 6 euro extra kosten moet je niet verrast zijn dat er nu meer mensen boos worden op die apothekers: zij horen nu ook van die 6 euro. Je moet zo'n verhaal wel goed spinnen!

henricop 26-07-2015 11:36
Bedenk ook dat huisartsen dit weten en lobbyen om het EU gesprek over te nemen omdat apotheken falen! In zorggroepen wordt erom gevraagd. SOVA loopt daarin voorop.

Dus is terughalen magistrale bereiding in apotheek van levensbelang! En niemand kan bewijzen dat Fagron betere kwaliteit biedt dan een apotheek. Zoek de IGZ verslagen maar na.,er wordt naar procedures gekeken en meer ismhet niet.
Magistrale bereiding terug nar apotheek voor kinderen en kwetsbare ouderen en verder niet.
henricop 26-07-2015 11:31
Je verdient je geld niet met de magistrale receptuur, maar het is inderdaad van heel groot belang voor het voortbestaan van apotheken!
Het is de basis van ons norminkomen geweest. Reken maar dat er 15 cent per receptregel afgaat als er geen magistrale bereiding meer gedaan werd door apotheken.
Het is van belang voor de spreiding. Je kunt in huidig tijdgewricht gewoon toe met 3-5 apotheken per provincie met uitdeelposten bij de huisartsen! Is SOVA model apotheekhoudend huisartsen, ook binnen gewone plaatsen toepasbaar en toegepast. (Voorheen probeerde DCA dit ook)
Het is een voorbehouden taak. Bedenk dat zelfs het EU gesprek door de huisarts gedaan mag worden
ANH JANSEN 26-07-2015 00:18
Daarom doet Benu er zeer verstandig aan om als een haas een Rechtzaak aan te spannen tegen de NL Overheid om het EU vonnis wel door te voeren. Contra intuïtief wellicht, maar zo werkt schaken; je moet vooruit denken en je verplaatsen in de tegenstander.

Vergelijk het maar met de discussie over de ANZ diensten en tarieven. De KNMP bleef vasthouden aan oude gedachtengoed dat geheel achterhaald was door de invoering van vrije prijzen en tarieven. Eigenlijk moeten ANZ apotheken geheel zelfstandig zijn, met eigen apothekers en assistenten. Verzekeraars wentelen graag risico's af en teveel collegae accepteren dat.
Zo ook de KNMP. En NapCo en ASKA. Zeer kortzichtig. Zeer conservatief.
ANH JANSEN 26-07-2015 00:13
Medicatie Review, MFB, Therapie trouw, en noem maar op zijn niet aan apothekers voorbehouden. Er is geen wettelijke bescherming voor. Iedereen die deze diensten aan verzekeraars aanbiedt die voldoet aan de door de verzekeraars gestelde contractvoorwaarden mag deze diensten uitvoeren.

Het fundament voor de openbare apotheek zijn de wettelijk voorbehouden taken! Op dat fundament kan de apotheek een financiële voorsprong opbouwen om te kunnen bieden tegen BIGgers die diensten aanbieden zoals een apotheker pleegt aan te bieden. De zorg is functioneel omschreven! Het gaat niet om wie het doet, maar om wat! Uitgezonderd de wettelijk voorbehouden taken!

Wordt het nu duidelijk?
ANH JANSEN 26-07-2015 00:09
Je wilt het niet begrijpen of je begrijpt het echt niet. Het gaat helemaal niet om het aantal wmg regels magistrale receptuur. Dat doet er helemaal niet toe. Het gaat erom dat in de contractering in de wereld van vrije prijzen en tarieven de ad hoc bereidingen een wettelijk voorbehouden taak is van de apotheker/apotheek. De verzekeraars kunnen dan niet om je heen! Zij zijn dan wel zo dat zij zullen proberen ook de andere taken die iedereen die werkt zoals een apotheker pleegt te werken toch bij de apotheek/apotheker die bereidt te contracteren; anders worden de kosten voor die ad hoc bereiden wel heel erg hoog. Idem het spel met de ter hand stelling. Als enige voorbehouden voor apothekers!
Meijer Apeldoorn 25-07-2015 23:51
Ook al is het 2 tot 5 % van de weg regels....
Nee collega Jansen het is 0,5% van de wmg regels. Als je 2 tot 5 % magistralen hebt, schort er iets ernstig aan de bedrijfsvoering. En 0,5% als fundament?
Het vak is geevolueerd en andere taken zijn in plaats gekomen van de magistrale bereiding.
Blijven volharden in de visie dat de magistrale bereiding een hoeksteen is van de huidige beroepsuitoefening is een visie die ik en ik denk velen met mij niet kunnen delen.
ANH JANSEN 24-07-2015 16:29
In ieder land wordt voor Maat werk teruggevallen op de bereidende apotheken. Japan, USA e.a. landen. Een specialite gaat uit van het gemiddelde van het gemiddelde van de gemiddelde aandoening die x keer per 10.000 levensjaren voorkomt. Ziekten zijn niet in een raamwerk te vangen. Er moet worden uitgeweken naar Maat werk om optimale zorg te kunnen verlenen. Zeker in de top 10 rijkste landen ter wereld.

De belangenbehartigers van de burgers en van de beroepsgroep moeten zich hier sterk voor maken; rug recht houden. Er is geld genoeg in dit land. Geld voor zorg. Niet voor niets is de onderschrijding van het BKZ farmacie opgelopen tot 1,4 miljard euro! Investeer dat in Maatwerk!
henricop 24-07-2015 13:58
We kunnen heel goed zonder bereidingenin osn land. Kan in andere landen ook.
Ik kan alleen kinderen als uitzondering bedenken. De hele dermatologie is vergelijkbaar met homeopathie en kan stoppen. Pijnbestrijding kan met injecties en slimmere spuitpompjes zonder de cassetteonzin. Ergo het kan regionaal specialisme worden, die tijdelijk patienten van eigen apotheek overnemen en de apotheek worden.
De taak is zeer belangrijk voor ons inkomen. Oms norminkomen is zo hoog of laag geworden vanwege de bereidingen. Anders zouden we fors lager inkomen hebben! Dat vergeet de KNMP vooral.
ANH JANSEN 24-07-2015 11:15
Correct. Probleem bij de bereidingen zit hem bij de ziekenhuisapotheken. Velen hebben geen bereidingsruimten meer of werken samen in een semi industriële ziekenhuisapotheek.

Maar dat de eigen bereidingen, de ad hoc bereidingen, dienen als uitgangspunt van de spreiding van apotheken mag nu toch wel duidelijk zijn? Voor iedere ad hoc bereiding een machtiging zoals de verzekeraars en de Minister het zouden willen zien is niet conform EU regelgeving. Ad hoc op de wijze zoals de Geneesmiddelenwet en de EU dit willen is een rem op zichzelf!

Ik snap niet dat de KNMP, Napco en ASKA dit niet snappen en de Minister en de Verzekeraars wel.
henricop 24-07-2015 09:07
Exit voorraadbereiding dus. En kwaliteit doet ook niet meer ter zake omdatbhet slechts voor 1 persoon is. Moet goed zijn maar hoeft geen fabriekskwaliteit te zijn.
Eigenlijk past de EU uitspraak het beste bij het ZN beleid van de doorgeleverde bereidingen, zoveel mogelijk terugdringen!
henricop 24-07-2015 09:05
Het ACM presbericht is interessant, omdat de ACM nu anders lijkt te kijken dan bij Brocacef Loydds fusie in 2009. Toen keek men alleen waar er teveel apotheken van de combinatie waren en zijn er in Roermond en Breda 2? Apotheken doorverkocht. Nu spreekt de ACM ook over de franchisers en daarmee wordt de overname bijkans onmogelijk. En lijkt men te kijken naar alle plaatsen waar Mediq en Benu nu alleen zitten. Dat is andere koek!

De bereidingen staan daar los van. Ik denk dat VWS IGZ tot de orde zal roepen omdat de Geneesmiddelenwet deugt, maar de gedoogregeling IGZ niet en ook alle LNA verhalen kunnen op de schop. Eerst een patient, dan afwegen of bereiding nodig is en dan pas maken.
ANH JANSEN 24-07-2015 00:24
Medicatie Review? Medicatie begeleiding? Apotheker op schoot van de arts? Apotheker zonder drop? Je hoeft geen apotheker te zijn om medicatie reviews te doen! Op schoot van de arts kan ieder ander zitten die werkt zoals een apotheker pleegde te werken.

Strategisch is het juist van belang om die eigen bereiding conform EU wet en regelgeving en conform de eigen NL Geneesmiddelenwet te claimen en te koesteren! Ook al is het 2 - 5% van je wmg regels. Op dat fundament kan een schitterend kasteel worden gebouwd. Dat kan je van het gebakken lucht kasteel van de KNMP niet zeggen.

Benu weet nu wat te doen. En NapCo? Actie svp
ANH JANSEN 24-07-2015 00:19
Schaken is een hobby. Dit is schaken met apotheken en apotheek werk en met wettelijk toegekende taken; beschermde taken. Eigen bereidingen en de ter hand stelling.

Daarnaast moeten verzekeraars in dit land zorgen voor inkoop van zorg, inclusief de beschermde taken. Reistijd en levertijd is dan van belang. Waarom wordt de fusie tussen Mediq en Benu aangepakt en op welke gronden? Reistijd? Beschikbaarheid van concurrenten?

Fundamenten kan je niet verplaatsen! De verzekeraar moet binnen x km, y minuten, een bereidende apotheek contracteren. Moet een apotheek contracteren voor de ter hand stelling.

Voor de KNMP inhoud kan de verzekeraar overal terecht!
Meijer Apeldoorn 23-07-2015 23:47
Wat een geneuzel over magistrale bereidingen. Magistrale bereidingen stammen uit de tijd dat er gewoon niks anders was. Wie rijdt er nu nog op een fiets met houten banden?
Misplaatste nostalgie over minder dan 0,5% van de voorschriften. Van alle magistrale bereidingen is nog maar een zeer klein aandeel werkelijk relevant. Je moet toch wel een ernstige beroepsdeformatie hebben om ervoor te pleiten een assistente 1 of twee maal per jaar zetpillen of een andere zeldzame bereiding te laten doen. Centrale bereiding met goede kwaliteitsbewaking is gewoon superieur. Wie nog steeds denkt dat de magistrale bereiding anno 2015 een hoeksteen van dit vak is, moet ander werk gaan zoeken.
ANH JANSEN 23-07-2015 19:51
Mediq/Benu kan de gang naar de Rechter ook zetten. Inrichten van een receptuurruimte per apotheek is te doen voor een keten met 550 apotheken. De NL Overheid moet de EU richtlijnen volgen en uitspraken van EU rechters respecteren. Zo niet, dan is de NL Overheid geen haar beter dan de Griekse. Met alle gevolgen van dien.

Eis handhaving EU richtlijnen en zie waar de ACM/NZa/IGZ dan op uitkomen.

Jammer dat de KNMP/Z-index is afgedaald tot het uitvoeren van VWS instructies. Met belangenbehartiging voor de burgers, laat staan voor de apothekers, heeft de KNMP niets meer van doen. Zeer kortzichtig.

ANH JANSEN 23-07-2015 19:45
Laat PACT/Pluripact de gang naar de Rechter maar eens zetten. Bas van der Meer van Z-index stelt dit in wezen voor; een Nederlandse belanghebbende met schade moet zich wenden tot de NL Rechter en die moet de nieuwe EU uitspraak overnemen. WinWinWin situatie zoals Pluripact die nimmer meer zal krijgen; schot voor open doel. Inkoppertje.

En anders E&G. Laat de email maar komen. Wij lappen bij.

Dit systeemmodel Zorgstelsel 2006 is op juridische leest geschoeid en moet met juridische wapens worden bestreden.

Sinds Volendam en Enschede zouden we niet meer gedogen.....
henricop 23-07-2015 19:07
En wat zou Nefarma gezegd hebben? Combinatie bepaalt de parallelhandel voor 60 tot 70% en daarmee dwingt ze Nefarma tot kortingen, die Nefarmaleden liever in de zak houden.
En tot slot de Zn leden, die komen netjes aan het woord.
ACM zal hard oordelen, het groothandellandschap verandert drastisch, wellicht wordt het verboden namens franchisers te onderhandelen en moet deel parallelimporthandel verkocht worden.
DZF heeft voor Brocacef een hele hoge prijs!
henricop 23-07-2015 18:28
Overname Mediq gaat gewoon niet door. Of als er 100 apotheken verkocht worden.
Dat wordt een dure grap. Ik denk dat ook Mediq zijn advocaten moet vervangen. Amerikaanse eigenaar Advent is blijgemaakt met dode mus.

Grootste gevaar was dat Alliance en Plurifarm zouden leeglopen richting Benu Mediq en dat macht nog groter wordt. Kijk maar eens hoe bang die twee zijn in de markt.
ANH JANSEN 23-07-2015 17:00
http://www.knmp.nl/nieuws/igz-start-toezicht-richtlijn-medicatiebeoordeling

Naast de ACM komt ook de IGZ in actie; ook de Mediq/Benu apotheken zullen aan de eisen moeten voldoen. 60 MR in 2016 en 100 in 2017. En dat voor een Norm apotheek.

Probleem voor IGZ en KNMP is wat de Norm apotheek nu eigenlijk is; bereidende apotheek? voorraadhoudend? Ingeschreven patiënten kan niet de norm zijn. Verzekeraars kopen immers selectief in en inschrijving is geen garantie voor klandizie.

Wat is de Norm apotheek? Laat de KNMP hier eens over nadenken.
ANH JANSEN 23-07-2015 16:55
Pak de landkaart van Nederland en zoek de vestigingsplaatsen van de Mediq/Benu apotheken op. En sla uw slag. Benu mag geen apotheken sluiten. Concentratie om marktbehoud is niet toegestaan. Dan dreigt immers verkoopmacht.

Wat moet Benu/Mediq doen? Gewoon naar de EU Rechter stappen en eisen dat Nederland de jongste uitspraak van de EU Rechter gaat naleven.

Je ziet het als je het doorhebt.

Benu zal wel zijn advocaat moeten vervangen. Die man/vrouw deugt van geen kanten. Ingreep van ACM was immers voorzien en voorspelbaar.
ANH JANSEN 23-07-2015 16:52
Geen verrassing. Inkoopmacht wordt gezien als minder schadelijk dan verkoopmacht. Oligopolie van verzekeraars is dan ook geen probleem. Alle voordelen worden immers doorgegeven aan de verzekerden. Zeggen de toezichthouders, waarbij de Minister het laatste woord heeft.

Vandaar deze voorspelbare ingreep door de ACM. Regionaal en lokaal hebben MediqBenu meer dan 35% marktaandeel. Sluiting zal niet helpen. Verplichte verkoop! Koopjes dus! Maar al deze apotheken hebben geen recepteerruimte! Verlaging van de prijs dus! Sla u slag!

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.