Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


23 jul

Geneesmiddelengebruik groeit vooral door vergrijzing

Het geneesmiddelengebruik nam in 2014 met 2,9% toe. Vergrijzing en bevolkingsgroei zijn de belangrijkste oorzaken van deze stijging. 65-plussers namen 45% van het aandeel van de omzet van de openbare apotheek voor hun rekening. Op het hoogtepunt van de vergrijzing zal dat 61% bedragen.(SFK)

Het geneesmiddelengebruik nam in 2014 met 2,9% toe. Vergrijzing en bevolkingsgroei zijn de belangrijkste oorzaken van deze stijging. 65-plussers namen 45% van het aandeel van de omzet van de openbare apotheek voor hun rekening. Op het hoogtepunt van de vergrijzing zal dat 61% bedragen. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (ddd) nam het geneesmiddelengebruik in 2014 met 2,9% toe. Op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing was een stijging met 2,0% voorzien. Het jaar daarvoor bleef de toename van het geneesmiddelengebruik opvallend genoeg nog flink achter bij de demografische ontwikkeling. Ondanks de sterkere groei, is de toename van het geneesmiddelengebruik in 2014 nog ruim een procentpunt lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. 

Hoogtepunt vergrijzing

Vergrijzing en bevolkingsgroei bepalen in hoge mate de jaarlijkse stijging in het gebruik van geneesmiddelen, vooral omdat ouderen veel meer geneesmiddelen chronisch gebruiken. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (cbs) blijkt dat de Nederlandse bevolking in 2014 met 0,4% is toegenomen. Op 1 januari 2015 telde Nederland 16,9 miljoen inwoners. Hiervan zijn 3,0 miljoen personen 65 jaar of ouder. Dat is 17,8% van de totale bevolking. Het aandeel 65-plussers is daarmee in een jaar tijd met 2,5% toegenomen. De invloed van de vergrijzing laat zich gelden in de apotheken omdat openbare apotheken aan de gemiddelde 65-plusser ruim driemaal zo veel geneesmiddelen verstrekken als aan de gemiddelde Nederlander. Bij personen van 75 jaar of ouder loopt dit zelfs op tot ruim 5 keer het niveau van de gemiddelde Nederlander. De komende decennia zullen hierdoor de totale geneesmiddelenuitgaven jaarlijks met een kleine 2% toenemen. Volgens de bevolkingsprognose van het cbs bereikt de vergrijzing rond 2040 zijn hoogtepunt met een aandeel 65-plussers van 26,4%.

Navenant hogere uitgaven

Het hogere geneesmiddelengebruik door ouderen vertaalt zich in navenant hogere uitgaven. In 2014 bedroegen de gemiddelde geneesmiddeluitgaven via de openbare apotheek per persoon 253 euro, terwijl die voor 65-plussers bijna tweeënhalf keer zo hoog zijn als dat gemiddelde, namelijk 604 euro. Daarmee komt het aandeel in de omzet van de openbare apotheek dat bestemd is voor 65-plussers uit op 45%. Bij ongewijzigd gebruik en gelijkblijvende geneesmiddelkosten leidt de demografische ontwikkeling van de bevolking ertoe dat over tien jaar 65-plussers meer dan de helft van de apotheekomzet genereren. Rond 2040 neemt het aandeel van de apotheekomzet dat bestemd is voor deze groep senioren naar verwachting toe tot 61%. Hoewel het aandeel van de 65-plussers in de bevolking volgens prognose van het cbs in dat jaar een maximum bereikt, blijft door de leeftijdssamenstelling van de groep hun aandeel in geneesmiddelenkosten nog enige jaren stijgen tot een maximum rond 2050.

Figuur 1: Aandeel 65-plussers van bevolking en aandeel van apotheekomzet bestemd voor hen (2014-2050).

Aandeel 65+ van bevolking en aandeel van apotheekomzet bestemd voor hen (2014-2050).
Vanaf 2025 genereren 65-plussers meer dan helft van apotheekomzet

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

ANH JANSEN 26-07-2015 22:26
Wat zullen de krantenkoppen zijn naar aanleiding van het KPMG Plexus persbericht?

SFK heeft in ieder het volgende bereikt:

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/4106446/2015/07/23/Gebruik-geneesmiddelen-weer-toegenomen.dhtml

Het gebruik van geneesmiddelen is vorig jaar met 2,9 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor.

In 2014 werd er per persoon gemiddeld 253 euro uitgegeven in apotheken. Die kosten waren voor 65-plussers bijna tweeënhalf keer zo hoog zijn als dat gemiddelde: namelijk 604 euro.

-Dat gaat dus niet werken voor de apothekers en apotheken.
ANH JANSEN 26-07-2015 22:21
Denk toch dat KPMG Plexus wat heeft gemist in dit rapport.

Maar de beleidsambtenaren op VWS e.a. zullen daar over heen lezen; sterfte nul in dat USA ziekenhuis. Wat een prestatie. Dat is nog eens focussen op de behoeften van de patiënten.

What Works is de titel van het rapport van KPMG. Dit om de neuzen richting populatie bekostiging te krijgen; de heilige graal van de consultancy en adviesbureaux.

What Works. Sterfte in een Geisinger Health ziekenhuis naar nul. Dat werkt zeker. Maar hoe zit het met de sterfte in het zorghotel? Het verpleeghuis? Thuis?

ANH JANSEN 26-07-2015 22:17
De KNMP zal eens les moeten nemen bij KPMG Plexus. Hoe breng je statistieken tot leven.

http://www.kpmg.com/global/en/issuesandinsights/articlespublications/paths-to-population-health/pages/paths-to-population-health-pdf.aspx#.VbHz6P1pT4A.twitter

What Works- Path to population health.
Health care providers must reshape themselves by focusing on the needs of patiënts in a coordinated way.

ProvenCare; the Geisinger Health System.

ProvenCare has had dramatic results on the community:
• 100percent lower in-hospital mortality (which decreased
from 1.5 percent to zero);

-Fantastisch toch? Je gaat niet dood in het ziekenhuis! Sterfte nul! Wat wil een patiënt nog meer?
ANH JANSEN 24-07-2015 00:46
Het is alsof de KNMP een vergunning tot Banketbakker heeft gekregen en liever wil doorgaan als Vishandel. Wat is er immers nog over van de Banketbakkerijen? Allemaal zo ambachtelijk. Zo ouderwets. Brood en banket bakken deden ze ook al in de middeleeuwen. De KNMP wil innovatie. De KNMP wil inhoud.

Neen, dan liever vis. Dat is veel leuker. Wie weet tref je wel de kaviaar pot. Kwestie van goed vissen en de juiste stekkies weten te vinden. Dat is concurrentie. Toch?

Een vis op het droge houdt het niet lang vol. Een goed gebakken brood gaat langer mee.

Een scheet van welke Minister dan ook en het luchtkasteel van de KNMP is vervlogen. De EU houdt van banket en broodbakkers!
ANH JANSEN 24-07-2015 00:36
Leon Tinke heeft toch net gezegd dat de leden van de KNMP 3 miljoen teveel betaalde gelden terug krijgen?

De KNMP is onafhankelijk geworden van de openbare apothekers. Dat heeft Leon Tinke al enige jaren terug verklaard. De KNMP kan doen en laten wat ze wil. Zonder daarbij de openbare apothekers in de ogen te hoeven kijken.

En dat is te merken. De enige voorbehouden taken van apotheken, wettelijk erkend en beschermd; de eigen bereidingen en de ter hand stelling, worden door de KNMP uit het raam gegooid. Niet nodig. De KNMP kan zonder. De KNMP gaat voor de 'inhoud'. Een 'inhoud' die ieder andere BIG geregistreerde zorgaanbieder kan doen!
Meijer Apeldoorn 23-07-2015 23:59
Is er op de Alexanderstraat nu echt niemand vrij te maken voor een maatschappelijk/ politieke interpretatie en analyse van deze data. Deze Worden volgens mij nog steeds gratis en voor niks door ons aangeleverd.
Mogen we daar dan misschien een klein beetje voor terugverwachten?
Meijer Apeldoorn 23-07-2015 23:53
Als je alleen al voor de vergrijzing een groei van 2,9 % nodig hebt en je verklaart de farmacie budgettair neutraal heb je binnen 10 jaar een tekort gecreerd van 30%. Troost voor Schippers cs: zitten dan al lang in een andere goed betaalde baan.
Ook voor politici geldt: na ons de zondvloed.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.