Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


24 mei

Cholesterolverlagende statines zijn zinloos voor vrijwel gezonde ouderen

Veel tamelijk gezonde mensen slikken statines, om hun kans op hartziekten te verlagen. Bij ouderen lijkt dat zinloos of gevaarlijk.(NRC Handelsblad)

Veel tamelijk gezonde mensen slikken statines, om hun kans op hartziekten te verlagen. Bij ouderen lijkt dat zinloos of gevaarlijk.(NRC Handelsblad)

Johan Kortekaas 25-05-2017 18:53
https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/cardiovasculair-risicomanagement

Tja, zo gauw je waarden noemt wordt het excel-geneeskunst.

Anamnese is belangrijk, zit de betreffende persoon lekker in zijn vel. Cholesterol verlagen induceert ook depressieve klachten. Afwegen.

LDL mag volgens NHG beter niet boven de 2,5 komen. Probeer dat getal dan eerst een aantal maanden omlaag te krijgen als het daarboven is met extra bewegen/dieet.

Statine is wat mij betreft in bovengenoemde casus een laatste optie. Kan toch wel noodzakelijk zijn.
schuiringa 25-05-2017 15:53
Johan: Wat is volgens jou een zinnig cholesterolgehalte voor een gezonde oudere, die normaal beweegt, verantwoord eet en niet teveel drinkt ? .
CK 24-05-2017 13:09
Cholesterolverlagers zijn perfect uitgemolken door de industrie, en studies zijn opgerekt tot in den treure totdat bleek dat er geen effect te zien was (o.a. IMPROVE-IT). Precies na de laatste patentaflopen start de discussie over goed/slecht cholesterol, hoe laag is laag genoeg, etc. Statines: van hero tot binnenkort zero.
Johan Kortekaas 24-05-2017 09:27
1.Geven bijwerkingen.
2. Kosten geld.
3. Dit soort gegevens maakt dat de polypil registreren steeds lastiger zal worden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.