Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


25 jul

Groei geneesmiddelengebruik blijft achter

Het geneesmiddelengebruik nam in 2013 minder toe dan op basis van bevolkingsgroei en vergrijzing mocht worden verwacht. Zijn ouderen gezonder of speelt de verhoging van het eigen risico daarbij een rol? (SFK)

De toename van de vraag naar farmaceutische zorg bleef in 2013, net als in 2012, aanzienlijk achter bij de groeicijfers van zo’n 4 à 5% per jaar, die tot dan toe gebruikelijk waren. Uitgedrukt in  standaarddagdoseringen (DDD) bleef de stijging van het geneesmiddelengebruik in 2013 steken bij 1,1%. Op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing was een plus van 1,9% voorzien. De groei van de bevolking en de toename van het aantal ouderen bepalen in hoge mate de jaarlijkse stijging in het gebruik van geneesmiddelen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse bevolking in 2013 met 0,3% is toegenomen. Op 1 januari 2014 telde Nederland 16,82 miljoen inwoners. Van hen zijn 2,92 miljoen personen 65 jaar of  ouder. Dat is 17,4% van de totale bevolking. Het aandeel 65-plussers is daarmee in een jaar tijd met 3,1% toegenomen. De invloed van de vergrijzing laat zich gelden omdat 65-plussers driemaal
zoveel, overwegend chronische, geneesmiddelen gebruiken (1.510 DDD’s) als de gemiddelde Nederlander. Naarmate de leeftijd vordert, loopt deze verhouding verder op.
Toch leidt deze  bevolkingsgroei en toename van het aandeel 65-plussers niet tot de verwachte groeicijfers van het geneesmiddelengebruik. Een verklaring hiervoor kan zijn dat nieuwe 65-plussers gemiddeld gezonder zijn dan zij die eerder de pensioengerechtigde leeftijd bereikten.

Eigen risico

Een andere mogelijke verklaring is de stapsgewijze verhoging van het eigen risico voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Tussen 2009 en 2013 is dit gestegen van € 155 tot € 350. Daarbij was de laatste stap van € 130 in 2013 relatief groot. Vooral door deze stap maakten veel meer mensen dan daarvoor hun eigen risico niet vol, als naast de geneesmiddelenkosten geen andere zorgkosten ten laste van het eigen risico kwamen. Dit leidt tot toenemend kostenbewust handelen ten aanzien van het geneesmiddelgebruik, misschien zelfs tot zorgmijdend gedrag.

Levensverwachting

Volgens het CBS zal het aantal ouderen in ons land in 2020 toegenomen zijn tot 3,39 miljoen, 20% van de totale bevolking. Rond 2040 bereikt de vergrijzing zijn hoogtepunt met een aandeel 65-plussers van 26,5%. Niet alleen neemt het aantal ouderen toe, ook de levensverwachting stijgt. In de afgelopen tien jaar nam die levensverwachting bij geboorte met 2,7 jaar toe. Voor 65-plussers verwacht het CBS de komende jaren een verdere toename van de levensverwachting.
Gebaseerd op het huidige geneesmiddelengebruik en de huidige kosten, leiden bevolkingsgroei en gewijzigde samenstelling van de bevolking ertoe dat de totale geneesmiddelenuitgaven tot 2020 jaarlijks met een kleine 2% zullen toenemen.
Naast de levensverwachting, zal volgens de prognoses ook het aantal jaren in goed ervaren gezondheid toenemen. Dit zal een licht dempend effect hebben op de te verwachten zorgvraag.

Figuur 1: Gemiddeld geneesmiddelgebruik (in DDD’s) per inwoner naar leeftijd (2013, pakketgeneesmiddelen)

 Geneesmiddelengebruik per inwoner

75-plussers gebruiken 3,5 keer meer geneesmiddelen dan gemiddeld.

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

ANH JANSEN 31-07-2014 13:47
Menzis heeft de AZIVO apotheek al eerder verkocht. Waarom mag duidelijk zijn; beheerskosten van Menzis zelf wordt door Menzis zelf gezien als Overhead. Dan is een zelfstandige apotheek goedkoper; geen overhead, geen overwinst, maar wel distributie en zorg.

Mediq ziet het licht nu ook en zet haar NL apotheken in de verkoop.

De KNMP blijft ijveren voor een gelijk speelveld tussen verzekeraars en apothekers. Blijft ijveren voor verdere verlaging van tarieven. Eigen bereidingen gaan nu ook voor de bijl. Gelijk speelveld? Mediq weet nu wel beter.
Nu de KNMP nog.
ANH JANSEN 31-07-2014 13:43
Het licht ging 's avonds al uit bij Mediq aan de A2. Nu blijft het uit. Ook overdag. Iedere insider kan uitrekenen dat in de tarieven voor materiaal en zorgkosten er geen enkele ruimte zit voor overhead. De NZa heeft dat ook al eerder aangegeven en aan de verzekeraars voorgerekend middels de 'onderzoeken' naar inkomsten bij apotheekhoudenden; verzekeraars weten wat er te halen is. En bedenk dat inkomen van de apotheker wordt gezien als 'overwinst'. Zie de NZa rapporten.

En de KNMP was en is het daarmee eens!

Scheiding van zorg en distributie goederen is geen oplossing. Verzekeraars gaan geen scheiding forceren; vermenging levert immers lagere schadelast op. Dat merkt Mediq ook.
ANH JANSEN 29-07-2014 23:07
http://www.oecd.org/els/health-systems/health-data.htm

OECD Health Statistics 2014 (the new name of the online database OECD Health Data) was released on 30 June 2014, showing that health spending has started to rise again after stagnating or even falling in many OECD countries during the crisis. But the pace of growth remains well below pre-crisis rates, especially in Europe. Overall health spending accounted for 9.3% of GDP on average across OECD countries in 2012, little changed from 9.2% in 2011.

The OECD Health Database offers the most comprehensive source of comparable statistics on health and health systems across OECD countries.
ANH JANSEN 29-07-2014 23:04
http://www.vgz.nl/sitecollectiondocuments/blog/infographic_kwaliteitsverschillen_heupvervanging.pdf

Zo kopen zorgverzekeraars zorg in. Na 8 jaar zijn ze geen stap vooruit gegaan en blijven ze achter lopen bij de Zweden. VGZ neemt Zweden schaamteloos over als referentie land.

Zweden; single payer systeem. Nationaal Ziekenfonds. Alles open en bloot. Niemand wil de slechtste zijn en voila; 200% betere kwaliteit aan zorg dan de NL zorgverzekeraars weten te realiseren; marktwerking betere kwaliteit tegen lagere kosten?

VGZ prikt deze mythe bekwaam door.

Ab Klink zei het op Clingendael evaluatie zorgstelsel 2006: 'we moeten kappen met dit systeem; het kan niet werken'

ANH JANSEN 29-07-2014 22:58
http://www.vphuisartsen.nl/uitgelicht/nza-grijpt-ongenadig-alle-gereguleerde-tarieven-2015-fors-naar-beneden-bijgesteld/

De nieuwe voorzitter van de LHV, Ella Kalsbeek, heeft de eerste buit binnen; de bezuiniging van 200 miljoen is van tafel. LHV blij.

VPHuisartsen rekenen het na.

Wat bij de apothekers is gebeurd en nog steeds gebeurd gaat nu bij de huisartsen gebeuren.

En ZN-directeur Pieter H heeft de smaak te pakken: hij wil de wmg afschaffen, geen regels meer en alles vrij onderhandelbaar tussen verzekeraars en zorgaanbieders.

Er is volgens hem een gelijk speelveld. Eerlijk. De tijd van tekenen bij het kruisje is allang voorbij.

Het is nu tekenen met een kruisje.
Meijer Apeldoorn 29-07-2014 20:40
Wellicht kan de ex voorzitter de KNMP meeslepen in een faillisement.
Doorstart maken en alle ongezonde, niet rendabele afdelingen eruit snijden.
Dat leidt tot een contributie die past bij de huidige malaise.
Lean but mean moet het motto worden.
ANH JANSEN 28-07-2014 22:28
Medicijn domperidon alleen nog op recept

Het medicijn domperidon is voortaan alleen nog maar te krijgen op doktersrecept. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloten. Het middel was tot nu toe vrij in de apotheek te krijgen.

Het CBG kondigde eerder al aan dat het van plan was om het antibraakmiddel alleen nog op doktersrecept te laten verstrekken. Nu vanuit Europa is besloten dat de productinformatie van het medicijn wordt aangescherpt, is het besluit definitief.

Van UA naar UR. Gratis uitvragen is er niet meer bij. ZN/ZN-leden zullen wel gaan corrigeren voor stijging in ex-wmg regels. Per saldo erop achteruit dus.
ANH JANSEN 28-07-2014 18:51
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/33980/kst-33980-3

4.2.3 Uitbreiding van door zorgaanbieders aan ziektekostenverzekeraars beschikbaar te stellen persoonsgegevens

Geldt voor Restitutie en voor In Natura verzekerden. Verzekeraars mogen van de Minister, als dit Wetsontwerp wordt aangenomen, vol op de stoel van de arts zitten.

en off label gebruik is vanaf dat moment niet meer mogelijk.
ANH JANSEN 26-07-2014 15:42
http://www.oecd.org/els/health-systems/Health-at-a-Glance-2013.pdf

Zelf lezen. Prima materiaal om te lobbyen. KNMP en NapCo kunnen ZN en ZN-leden exact aanwijzen waar het grote geld over de balk wordt gegooid; oncologie, ziekenhuizen, ouderenzorg; uitkomsten zijn bedroevend. Levensverwachting 65 plussers blijft dalen, kankersterfte blijft hoger dan landen als zwitserland laten zien; dat is resultaat Akkoord op Hoofdlijnen. Nederland investeert liever in vastgoed dan in de zorg. Stenen behouden hun waarde is de gedachte bij de Hugo Hurtsen en Pieter Hasekampen van deze wereld.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.