Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


26 jan

Bruggink bijeenkomst n.a.v. het RVS Rapport Ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen: Beter, sneller, goedkoper

In november 2017 publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het rapport Ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen: Beter, sneller, goedkoper. RVS-medewerker Ottes gaf aan dat de stijging van de kosten van oncolytica meer dan exponentieel stijgen. Een discussie volgt op dit rapport.

Er zijn drie vertegenwoordigers van partijen uit de 2e Kamer aanwezig voor een reactie. Gert Reedijk (FvD) is een niet-kamerlid. Hij hekelt de bureaucratie in de zorg. Aukje de Vries (VVD) is trots op de Nederlandse zorg en zijn medewerkers. Zij wil niet anders dan de zorg dicht bij de mensen. En we kennen natuurlijk Pia Dijkstra van D’66. Zij wil de zorg focussen op de patiënt en staat voor toegankelijkheid van de zorg.

In november is het rapport “Ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen: Beter, sneller, goedkoper” van de RVS verschenen. Ottes (RVS) licht het rapport toe. De prijs per maand van oncolytica is de laatste jaren exponentieel gestegen. Daarnaast zijn de ontwikkelkosten hoog, zie maar aan Pfizer, die de ontwikkeling van een middel bij Alzheimer/Parkinson recent heeft gestopt. Een trend, die de onderzoekstructuur wil veranderen, wordt gevormd door Fair Medicine en My Tomorrows.

Dijkstra ziet dat de pers graag de dure geneesmiddelen wil geven, maar het is een doodlopende weg. Bij het zelf maken van Orkambi is vaak de controle van de kwaliteit lastig. Maar het misbruik van macht door de farmaceutische industrie moet worden aangepakt. Ook moet de kennisoverdracht van universiteiten naar farmaceutische bedrijven kritisch worden gevolgd.

De Vries ziet meer in het verkorten van toelaten tot het pakket en wil vooral niet de bedrijven in Nederland links laten liggen. De magistrale bereiding mag, mits tegen een zelfde kwaliteit.

Volgens Reedijk kan een dokter nu niet zeggen: “het middel is niet beschikbaar”. De bovenkant van de samenleving betaalt 3x zoveel aan premie, terwijl de onderkant 3x zoveel verbruikt. Hij windt zich op over het salaris van de CEO van Vertex (een kleine 1 miljoen, maar met bonussen oplopend tot 37 miljoen). Volgens Schellens kan Orkambi voor € 4.000,- per jaar per patiënt worden nagemaakt.

Reumatoloog Broers adviseert om de rug recht te houden, tegen de “zielige” verhalen in de pers. Ook de Vries deelt die mening. Schippers wilde de rol niet om een middel te onthouden. Volgens de FvD moet de politiek kiezen

Favié vraagt zich af of we niet beter eerst de vergoeding kunnen regelen en pas daarna de registratie. Met name ook de generieke groep van geneesmiddelen is dat veel makkelijker.

Antonisse wil dat het kosteneffectiviteitsmodel ook toepasbaar is op bijvoorbeeld een DaVinci-robot of een protonenbunker.

Een huisarts wil liever investeren in preventie. Roken is verantwoordelijk voor 70% van alle aandoeningen. Als we de rokers tot de helft zouden verlagen, zou er de komende 10 jaar geen probleem zijn in het budget.

Beter, sneller, goedkoper. De toekomst?

BvS FarmaActueel

Johan Kortekaas 27-01-2018 08:54
https://healthwatch.eu/nl/top-30-farmaceutische-fraude-veroordelingen-en-boetes/

Het is een gekoesterde mythe dat bij grootschalige productie de kwaliteit beter zou zijn.

GSK, Volkswagen, heparine

https://en.wikipedia.org/wiki/2008_Chinese_heparin_adulteration

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.