Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


26 jul

Verpakapotheek neemt zorginstellingen Apotheek Haagse Ziekenhuizen over

De afdeling zorginstellingen van Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) is per 1 juli 2017 onderdeel van Verpakapotheek in Warmond. Op 14 juli jl. ondertekenden Jent Zijlstra, directeur Verpakapotheek, en Arie Booij, directeur a.i. AHZ, het contract. De overname betreft de volledige medicatievoorziening en farmaceutisch dienstverlening in zeven zorginstellingen in de Haagse regio.

AHZ zette de afdeling zorginstellingen eind 2016 in de etalage. Verpakapotheek kwam als beste kandidaat voor de overname uit de bus vanwege een goede prijs-kwaliteit verhouding, de bereidheid om medewerkers over te nemen en vooral vanwege de gedeelde visie op farmaceutische zorg in instellingen. Verpakapotheek levert geneesmiddelen op naam verpakt met een foutmarge van nul binnen vier uur door heel Nederland. Dat is uniek in de branche. Jent Zijlstra: “Dankzij die korte levertijd kunnen we snel en accuraat inspelen op wijzigingen in de medicatie. Zorginstellingen hoeven de medicatiezakjes daardoor niet open te maken om er een pilletje uit te halen of bij te doen. Hiermee verminderen we het risico op medicatiefouten aanzienlijk.”

Jent Zijlstra belooft de zorginstellingen een geruisloze overname. “De apothekers en medewerkers van AHZ komen in dienst van Verpakapotheek. De goede bestaande relaties zijn op die manier geborgd. De medewerkers die nu in het gebouw van AHZ werken, verhuizen dit najaar naar Warmond. Daar wordt ook een goed bereikbare klantenservice ingericht. De medewerkers die op locatie in de tehuizen werken, blijven daar.” De dienstverlening aan de instellingen wordt in eerste instantie onder dezelfde voorwaarden en op dezelfde wijze voortgezet. In de nabije toekomst zal Verpakapotheek de dienstverlening optimaliseren. Het belang van de zorginstellingen en hun cliënten staat hierbij voorop.

Logistiek blijft ‘core’
Verpakapotheek leverde onder de verantwoordelijkheid van AHZ al de op naam verpakte medicatie in de Haagse zorginstellingen. Daar komen nu de overige medicatie en farmaceutische begeleiding bij. “We zijn ook verantwoordelijk voor de receptverwerking, medicatiebewaking en het farmacotherapeutisch overleg met de artsen”, legt Zijlstra uit. “Daarnaast hebben we een adviserende rol naar de bestuurders van de zorginstellingen. Deze taken worden ingevuld door de twee apothekers en de apothekersassistenten die meekomen van AHZ. Onze core business blijft de logistiek. Als we onze klanten daarnaast kunnen ontzorgen door een deel van de dienstverlening voor onze rekening te nemen, doen we dat graag.”

Gedeelde visie
AHZ zette de afdeling zorginstellingen eind 2016 in de etalage. Na een heroriëntatie op de strategische positie besloot de apotheekorganisatie zich te richten op bereidingen en de farmaceutische dienstverlening in de ziekenhuizen in de regio. Verpakapotheek kwam als beste kandidaat voor de overname uit de bus vanwege een goede prijs-kwaliteit verhouding, de bereidheid om medewerkers over te nemen en vooral vanwege de gedeelde visie op farmaceutische zorg in instellingen. Verpakapotheek levert geneesmiddelen op naam verpakt met een foutmarge van nul binnen vier uur door heel Nederland. Dat is uniek in de branche. Zijlstra: “Dankzij die korte levertijd kunnen we snel en accuraat inspelen op wijzigingen in de medicatie. Zorginstellingen hoeven de medicatiezakjes daardoor niet open te maken om er een pilletje uit te halen of bij te doen. Hiermee verminderen we het risico op medicatiefouten aanzienlijk.”

Minder medicatiefouten
Bij de medicatievoorziening in de Haagse zorginstellingen wordt de kans op fouten nog verder gereduceerd doordat de digitale receptverwerking direct gekoppeld is met het logistieke systeem vanVerpakapotheek. Dat scheelt een logistieke schakel met alle bijbehorende risico’s ten opzichte van de oude situatie.
De samenwerking met Verpakapotheek voor alle medicatie in de zorginstellingen lost ook een praktisch probleem op, namelijk de beperkte verkrijgbaarheid van per stuk verpakte geneesmiddelen met een goed scanbare, uniforme barcode (GS1). De zogenaamde Eenheids Aflever Verpakking (EAV). Deze is essentieel voor de toedienregistratie, die garandeert dat het juiste middel, op het juiste moment is toegediend aan de juiste patiënt. Verpakapotheek levert alle dagmedicatie verpakt op naam en voorzien van zo’n uniforme barcode.

ANH JANSEN 01-08-2017 10:26
Kan de Verpakapotheek als enige alle EAV verpakte middelen krijgen of maakt zij zelf EAV met eigen codering?

AHZ wentelt zo een kostbare en risicovolle handeling af en dat met de komende bezuinigingen in aantocht.

In deze overdracht is AHZ de partij die meer weet dan de Verpakapotheek. Hoe gaat Verpakapotheek om met dit risico?

IGZ, NZa en familieleden van opgenomen pati�nten in die zorginstellingen doen er goed aan Defcon 1 aan te houden.

CZ en Menzis weten van wanten. Kerngebied Den Haag e.o.
schuiringa 29-07-2017 20:46
Is verpakapotheek al van de ketens of wordt hij binnenkort overgenomen ?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.