Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


27 jun

Bruggink symposium: Innovatieve Zorgcontractering

Op 27 juni 2017 was Innovatieve Zorgcontractering het onderwerp van het Bruggink symposium in Houten. Gespreksleider was Gerrit-Jan Verbeek, Zorginkoper van het Meander MC Amersfoort.

Op 27 juni 2017 was Innovatieve Zorgcontractering het onderwerp van het Bruggink symposium in Houten. Gespreksleider was Gerrit-Jan Verbeek, Zorginkoper van het Meander MC Amersfoort. Pitches over dit onderwerp werden verzorgd door:

Erik van Raaij, hoogleraar zorginkoop Erasmus universiteit

Johan van Manen, zorgexpert NZa "Ruimte voor onderscheid Zorgverzekeraars"                                               

Daan Rooijmans, senior manager zorginkoop CZ

Judith van Beek, landelijk zorginkoper Zilverenkruis

Marco Götte, cardioloog Haga ziekenhuis

Ward Bijlsma, programma manager kwaliteit Menzis

Edwin Ket, namens Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

  1. Erik van Raaij (Erasmus) haalde modellen van Porter aan  in het onderwerp Value Based Healthcare. Dat is de inkoop gericht op de gezondheidswaarde. Hij richt zich met name op de relatie tussen zorginkopers en zorgaanbieders, en laat de zorggebruiker even buiten beschouwing. Zijn boodschap is dat de relatie tussen beiden op basis van gezondheidswaarde in Nederland nog niet bestaat.
  2. Johan van Manen (NZa) heeft onderzoek gedaan naar de ruimte voor onderscheid tussen zorgverzekeraars. Dit rapport verschijnt a.s. vrijdag 1 juli. Achtergrond is dat de patiënt moet kunnen kiezen. Daartoe heeft de NZa een aantal polis aspecten bekeken. Twee vragen werden gesteld: Is er ruimte, en wordt die ruimte ook wel benut?

Polis aspect

Ruimte

Benut?

Diversiteit

Beperkt

Beperkt

Premie

Beperkt

Beperkt

Keuzevrijheid

Beperkt

Beperkt

Dienstverlening

Meer mogelijk

Meer mogelijk

Kwaliteit

Individueel beperkt, Collectief groter

Individueel beperkt, Collectief groter

Preventie

Individueel beperkt, Collectief groter

Individueel beperkt, Collectief groter

  1. Daan Rooijmans (CZ) vindt dat innovatie van zorgcontractering noodzakelijk is, want de omgeving verandert. De concurrentie tussen zorgverzekeraars bestaat uit, in chronologische volgorde, Prijs, Service, Goede zorginkoop, en Innovatieve Zorginkoop =  op basis van Value Based Healthcare.
    CZ zoekt co-creators, die samen met CZ goede inhoud zoeken. Een voorbeeld is dat betalen per klant per maand in de verloskundige zorg heeft geleid tot het dalen van het aantal uren.
  2. Judith van Beek (Zilveren Kruis) gaf aan dat vroeger Zilveren Kruis werkte in zuilen, zoals Farmacie er één is. Nu werkt Zilveren Kruis volgens klantsegmenten. Trends zijn nu dat het aantal chronisch zieken omhoog gaat, dat er meer maatwerk vereist wordt, dat er méér behandelingen mogelijk zijn en dat data nóg belangrijker zijn. Een voorbeeld van inkoop vanuit de klant is de thuisdialyse als gevolg van keuze voor de patiënt waar zij willen dialyseren.
  3. Ward Bijslma (Menzis) is bezig proefondervindelijk met de volgende zaken
    a. Inkoop op aandoening
    b. Langdurige contracten bijv. met Martini Ziekenhuis Groningen
    c. In de Achterhoek is men gemiddeld ongezonder, dan in de rest van Nederland. Er samenwerking met de populatie moet zorgen voor zelf verantwoordelijkheid voor de zorg.
  4. Marco Götte (Cardioloog Haga ziekenhuis Den Haag) is voorzitter geweest van een holding met 25 cardiologen in de regio. Hij poogde een langere en diepere samenwerking aan te gaan met de toeleverende bedrijven, en heeft een 5-jaars contract afgesloten met 2 bedrijven voor o.a. pacemakers’. De belangrijkste insteek is continuïteit voor de patiënten. In de overeenkomst zijn innovaties gegarandeerd. Saillant detail is dat de onderhandelingen plaatsvonden vanaf 7 uur ’s morgens, omdat de poli om 9 uur ’s morgens begon. Ook ontstond er verwarring over de letter P in de driehoek Ziekenhuis-Zorgaanbieder-verkoper. Het ziekenhuis zag de Prijs, de Zorgaanbieder de Patiënt, en de Verkoper het Product in de letter P.
  5. Edwin Ket (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) presenteerde de Agenda 2017-2021 van de Vereniging. Onderdelen van zijn inbreng zijn het sneller toelaten van het geneesmiddel naar de markt, het brengen van inkoopvoordelen naar de premiebetaler, het behouden van gelijke toegang tot geneesmiddelen, en het berekenen van de doelmatigheid van het geneesmiddel bij aanvang én in de praktijk (gepast gebruik)

FarmaActueel

27 juni BvS

Hasselman 29-06-2017 15:42
Ook in het KNMP-bericht de termen 'bereiden voor de eigen patient' en 'apotheekbereidingen voor individuele patienten'! Wat is farmaceutisch juridisch 'eigen'? En 'individueel'? Volgens mij definitieloos en daarmee zonder beperkingen! Het 'To GMP or not to GMP'-vraagstuk blijft zo lekker buiten de bereidende apotheekdeur!
Johan Kortekaas 28-06-2017 12:38
Verzekeraars zijn bekend van de woekerpolissen.

Decennia voer voor juristen.

Toch kregen zij in 2006 DE 'License to operate.'

Onderlinge concurrentie middels uitknijppolissen.

Verstand van verzekeren is vereist, verstand van zorg werkt vertroebelend.

Een landgenoot zonder polis is strafbaar.

Marten Toonder had er wel raad mee geweten.

Steenbreek tot AWS:

'Dorknoper heeft de verplichtstelling geregeld, en wij beheersen de geldstroom van de 7 Fondsen.'

Heer Bommel en Zorg via de Bovenbazen, (apocrief).




ANH JANSEN 28-06-2017 12:01
CZ: Een voorbeeld is dat betalen per klant per maand in de verloskundige zorg heeft geleid tot het dalen van het aantal uren.

-Tja. Vraag een aannemer naar de prijs en de kwaliteit en de wijze van aanbesteden; aangenomen werk en stukwerk.

Lumpsum? Hoofdaannemer met tig onderaannemers? Wie knijpt nu wie uit en wat komt eruit?
Allemaal al jaren geleden geprobeerd in andere sectoren en in met name de USA.
We doen het hier nog eens dunnetjes over en noemen het dan innovatie.
Concurrentie? PACT wil geen concurrentie op sectoren en alleen concurrentie tussen Collectieven onderling.

Beetje zwanger? Beetje steriel? Beetje dom?

P=Pineut. De verplicht verzekerde.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.