Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


27 okt

Marktscan Apotheekzorg NZa: Apotheekzorg goed toegankelijk, kosten dalen

Consumenten zijn in algemene zin tevreden over de wachttijden in de apotheek, de levertijd van een geneesmiddel en de openingstijden van apotheken. Apotheken moeten wel zorgen dat alle zorgactiviteiten apart vermeld staan op de nota, zodat de patiënt de factuur kan controleren. (NZa)

Consumenten zijn in algemene zin tevreden over de wachttijden in de apotheek, de levertijd van een geneesmiddel en de openingstijden van apotheken. Apotheken moeten wel zorgen dat alle zorgactiviteiten apart vermeld staan op de nota, zodat de patiënt de factuur kan controleren. (NZa)

ANH JANSEN 29-10-2014 13:28
NZa gokt nu op de Werkmaatschappij BV en Holding BV constructie. De Holding BV beschikt over onuitputtelijke middelen om de verliezen bij de Werkmaatschappij te compenseren. Of de Werkmaatschappij BV maakt gigantische winsten die worden afgeroomd door de Holding BV.

De analyses van de NZa uit 2007 - 2010 laten een ander beeld zien. Verzekeraars blijven maar neerwaarts extrapoleren en dat is een eindig verhaal; doodlopende weg.

NZa kondigt de facto een nieuw boekenonderzoek aan; wat is er nog te halen bij die apothekers voordat het draadje eenmaal is gesprongen?

En kunnen we zonder apotheken? Mediq vindt van wel en dus wordt GKN de nieuwe KNMP voorzitter.

schuiringa 28-10-2014 17:50
Ik proef hier toch iets van angst bij de NZA.

Wellicht gaat de service in de nabije toekomst achteruit.

Wanneer de ziekenhuizen in Groningen samenklonteren krijgen ze een contract voor 10 jaar. Een idee voor ons ?

Ik stel de volgende verdeling van de openbare apotheken in Nederland voor.

Mediq; Noord en Oost NL
Alliance Zuid NL
Pleuri: Noord Holland
Brocacef: Midden Nl
entrepeneur 28-10-2014 11:57
Ben er wel klaar mee, straks weer een oneindige verzwaring van de administratie vanwege all-in tarieven die we per keer moeten uitsplitsen.
Bovendien: is het suggereren van een dummy-tarief eigenlijk geen oproep tot het plegen van zorgfraude? Immers in het gedachtegoed van de NZa moet er 1 cent gedeclareerd gaan worden daar waar er nul cent betaald hoeft te worden.
apor 28-10-2014 09:23
Wat kost de NZA ons als belastingbetaler? Wordt het niet eens tijd om deze "autoriteit" op te heffen, want ze voegen werkelijk helemaal niet toe. Rapportje geschreven door Henk Eleveld en kompanen en gekopie-past door een stagiaire bij de NZA. Product is gewoon poep en niet autoriteit waardig. Hef maar op die handel!
ANH JANSEN 27-10-2014 23:05
De onderbouwing van dit soort Marktscans is altijd boeiend om even na te kijken. 5 apothekers of hun vertegenwoordigers zijn ondervraagd en wel 1 uur per persoon. Representatief? De patiënten zijn ook weer ondervraagd en wel middels het panel van Motivaction. 7.100 zijn er per email gevraagd om deel te nemen en in totaal 1.100 hebben een reactie gestuurd. Per soort apotheek x aantal. 900 voor de openbare. Vast panel en dan nog 14% respondenten? Dat roept bij de NZa geen vragen op over de representativiteit van dit onderzoek?
De NZa heeft vastgesteld dat nagenoeg alle apotheken een BV werkmaatschappij hebben, met daarboven een Holding.
Geld is geen probleem dus. Schuiven maar. Met wat?
Meijer Apeldoorn 27-10-2014 22:28
De NZa gaat een onderzoek doen om te zien of er voldoende opname- en ontslag medicatiebegeleidng wordt ingekocht?
Zo' n onderzoek hoeft niet langer te duren dan een halve dag.
Vraag de contracten op en je hebt het antwoord.
Inkooppercentage: nul komma nul. Uiterraad beweren de ZN klonen dat dit 100% is.: tegen tarief nul komma nul.
Ja hoor het gaat heel goed in het contracteer proces met eenzijdige dictaten van zorgmonopolisten.
Wie had gehoop dat de NZa na het recente vernietigende rapport zijn leven zou beteren, weet nu wel beter.
De tweede kamer zal het wel weer voor zoete koek sliken.

ANH JANSEN 27-10-2014 20:33
Diogenes

Antisthenes en Diogenes behoorden tot de Cynische school. Ze ontvingen deze naam vanwege hun minachting van sociale conventies.

De cynici maakten onderscheid tussen echte en onechte waarden. Alleen de eerstgenoemde waarden, innerlijke waarden, vonden ze belangrijk. Allerlei andere sociale conventies, normen en omgangsvormen vonden ze onzin.

"Een andere keer liep Diogenes op klaarlichte dag met een brandende lamp over de markt en riep: “ik zoek een mens! Ik zoek een mens!” Echte, authentieke mensen die staan voor hun overtuiging, en ook leven naar datgene wat ze echt van waarde vinden, waren volgens Diogenes met een lampje te zoeken'.

Remi.
ANH JANSEN 27-10-2014 20:19
'Partijen hebben in het Bestuurlijk Overleg Farmacie afgesproken de Good Contracting Practices te zullen gebruiken voor het contracteerproces van 2015'.

Oh ja? De gespreksverslagen van de zorgmakelaars laten toch een ander beeld zien.

'De verbetering komt vooral door de eerdere start en afronding van het contracteerproces en de ervaring die partijen inmiddels hebben met het proces'.

De verzekeraars gaan ervan uit dat die apothekers toch alles tekenen wat voor hun neus komt. De Holding betaalt wel. De Ezel blijft nog wel even geld schijten. Geld zat om negatieve contracten te tekenen. Deflatie toch?
ANH JANSEN 27-10-2014 20:11
'Als voorbeeld wordt de volumebeperking bij de prestatie medicatiebeoordeling genoemd, waardoor apothekers menen niet aan iedere patiënt die in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling, deze ook daadwerkelijk te kunnen of mogen leveren. Deze werkwijze mag niet resulteren in het schenden van de zorgplicht'.

--Gratis zorg leveren? Zorgplicht van de verzekeraar is voldaan als deze gratis zorg inkoopt? Waar moet de zorgverlener van leven? Zijn leningen betalen? Zijn financiering? Zijn medewerkers?

Oh ja, via de Holding! Die bulkt van het geld. Equus Asinus BV. Gewoon een kwestie van de juiste Credit Card gebruiken; altijd geld.

Rolvast in haar wereldvreemdheid is de NZa wel.
ANH JANSEN 27-10-2014 19:57
"Ook de liquiditeit en de solvabiliteit lijken licht te dalen tussen 2010 en 2012 op basis van de voor de NZa beschikbare data1. De zeggingskracht van deze paramaters is beperkt omdat vrijwel alle apotheken in de vorm van een besloten vennootschap geëxploiteerd worden waarboven een holding is gepositioneerd. Deze veelgebruikte constructie maakt het mogelijk voor apotheken om met financiële middelen te schuiven tussen de werkmaatschappij en de holding".

1 Alle apotheken in het Kvk Register waarvan jaarrekeningen over de jaren 2010, 2011 en 2012 beschikbaar waren zijn opgevraagd. Alleen jaarrekeningen op basis waarvan de solvabiliteit en liquiditeit te berekenen was zijn geïncludeerd.

-?
Hasselman 27-10-2014 19:30
....Wanneer een dummy-tarief wordt gehanteerd, wordt er wel een zorgprestatie in rekening gebracht indien de zorg wordt geleverd maar tegen een tarief van bijvoorbeeld 1 eurocent. Zorgverzekeraars en patiënten kunnen dan controleren of zorg die in rekening wordt gebracht ook daadwerkelijk is geleverd.'

Bent u er klaar voor? 'Dummy-tarieven': de toekomst van NL-farmacie!
Hasselman 27-10-2014 19:18
....Wanneer een dummy-tarief wordt gehanteerd, wordt er wel een zorgprestatie in rekening gebracht indien de zorg wordt geleverd maar tegen een tarief van bijvoorbeeld 1 eurocent. Zorgverzekeraars en patiënten kunnen dan controleren of zorg die in rekening wordt gebracht ook daadwerkelijk is geleverd.'

Bent u er klaar voor? 'Dummy-tarieven': de toekomst van NL-farmacie!
Hasselman 27-10-2014 19:14
Uit de beleidsbrief NZa-Marktscan Extramurale Farmaceutische zorg:
'Wij benadrukken dat uit artikel 35 en 38 van de Wet marktordening gezondheidszorg volgt dat wanneer een zorgprestatie wordt geleverd, deze prestatie op de nota van de patiënt moet komen te staan. Dit betekent dat wanneer zorgverzekeraars prestaties via een all-in tarief contracteren, apothekers de prestatiebeschrijvingen voor deze verdisconteerde prestaties wel apart op de factuur moeten vermelden, bijvoorbeeld door middel van een zogenoemd ‘dummy-tarief’.......

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.