Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


29 mei

Farmaceutische substitutie in Zeeuws-Vlaanderen staan alle neuzen dezelfde kant op.

In zorg valt Zeeuws-Vlaanderen onder de krimpregio’s. Geregeld is ZorgSaam (ziekenhuis, thuiszorg) in het nieuws. Maar GoedLeven, een van de negen proeftuinen van VWS, werkt sinds twee jaar aan het veilig stellen van toegankelijke en betaalbare zorg. Met succes: in farmaceutische substitutie staan alle neuzen dezelfde kant op (FarmaMagazine)

In zorg valt Zeeuws-Vlaanderen onder de krimpregio’s. Geregeld is ZorgSaam (ziekenhuis, thuiszorg) in het nieuws. Maar GoedLeven, een van de negen proeftuinen van VWS, werkt sinds twee jaar aan het veilig stellen van toegankelijke en betaalbare zorg. Met succes: in farmaceutische substitutie staan alle neuzen dezelfde kant op (FarmaMagazine)

ANH JANSEN 01-06-2015 15:44
En dit is farmacotherapeutische substitutie op basis van gelijke structuur. Statines werken op gelijke wijze, verschil zit hem in intrinsieke sterkte en breedte van verlagingen.

Wat als men dit gaat doortrekken naar enkel de indicatie? Antidepressiva? Hypertensiva? Maagzuurremmers? Anti-diabetica? Migraine? En nog zo wat.

De positieve lijst blijft echter van kracht. Waarom geen polissen met smalle en brede dekking? Eerlijke voorlichting van verzekerden? WHO Model dekking of EU dekking?

Jammer dat de KNMP ook van deze proeftuinen voorstander is. Wie neemt het op voor de burger?
ANH JANSEN 01-06-2015 15:35
De ziektekostenpolis van verplicht verzekerden in Nederland geeft hen recht op alle middelen die op de positieve lijst staan vermeld. Een bonus voor de arts om geen crestor voor te schrijven en/of een malus indien deze het wel doet is hiermee strijdig; financiële belang van de zorgaanbieder gaat dan boven het belang van de verzekerde! Kosten van deze middelen zit verwerkt in de premie! Hij betaalt er al voor en wordt ze op deze manier op een stiekeme manier onthouden.

Krijgt de verzekerde nu geld terug?

henricop 30-05-2015 14:30
Dit soort projecten zijn elke keer weer in staat positieve reacties te krijgen. nu ik

Hoe zeker weten de patienten dat ze goed behandeld worden? Zorgbelang is onbewust onbekwaam om dat vast te stellen

Shared savings staat veelal synoniem voor onderbehandelen. Dat levert het meeste geld op voor de zorgaanbieders.

CZ geeft zorggeld uit aan extra beloningen. Staat dat in hun statuten? Mogen ze van toezichthouders geld van verzekerden over de balk gooien?

Krankzinnig
ANH JANSEN 29-05-2015 18:23
Een woordvoerder van Achmea: “Die basiskwaliteit is wat ons betreft goed. Daarom kunnen we nu meer naar de prijs kijken.”

De uitspraak in het kort geding wordt verwacht op 9 juni.

-Klinkt allemaal heel bekend in de oren. Uitspraak van dit kort geding is dan ook voorspelbaar. Zeker gezien de uitspraak van de Rechter in Hoger beroep dat verzekeraars geen algemeen belang dienen en gewone normale private bedrijven zijn die strikt voor eigen belang gaan; winstmaximalisatie!

Dan moet je niet voor de inhoud gaan als Koepel, maar verzekeraars met gelijke munt betalen. KNMP! Wake Up!
ANH JANSEN 29-05-2015 18:21
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/29/audiciens-stappen-naar-de-rechter-om-eisen-zorgverzekeraar/

aanbestedingsprocedure

Uit een vergelijking van de aanbestedingsvoorwaarden blijkt dat Achmea bij de vorige inkoopprocedure kwaliteit van de hoorzorg zwaarder liet wegen. In de huidige aanbestedingsprocedure maken audiciens meer kans om gecontracteerd te worden als ze hun prijzen laten dalen, dan wanneer zij extra kwaliteit bieden.

Achmea stelt in een reactie dat alle aanbieders altijd moeten voldoen aan de minimale kwaliteitseisen, zoals die zijn vastgelegd in het ‘Hoorprotocol’ dat is afgesproken tussen audiciens, verzekeraars en het ministerie voor Volksgezondheid.
ANH JANSEN 29-05-2015 17:40
Het Hof oordeelde dat de zorgverzekeraars al niet aan het eerste criterium voldoen, en kwam niet meer toe aan de behandeling van de andere twee criteria. De conclusie luidde: zorgverzekeraars zijn geen publiekrechtelijke instellingen maar ‘gewone’ private ondernemingen.

Zorgverzekeraars, en uiteraard ook ZN, zijn blij met deze uitspraak. Opgelucht halen we adem.

--Want wat mogen gewone normale private ondernemingen wel, wat publiekrechtelijke instellingen niet mogen?

En waarom vinden verzekeraars het prachtig dat zij geen algemeen belang dienen?

Wordt zo'n proeftuin dan niet snel een afgegraasd grasveld?
ANH JANSEN 29-05-2015 17:37
De vraag die centraal stond was: zijn zorgverzekeraars publiekrechtelijke instellingen? Als het antwoord hierop ja luidt zouden zorgverzekeraars aanbestedingsplichtig zijn.

Volgens de definitie in de wet moet een instelling aan drie criteria voldoen om te kunnen worden beschouwd als ‘publiekrechtelijke instelling’.
Ten eerste moet de instelling opgericht zijn met het specifieke doel te voorzien in behoeften van algemeen belang, anders dan van industriële en commerciële aard.
Ten tweede moet de instelling een rechtspersoonlijkheid hebben.
En tot slot moet er overwegende overheidsinvloed aanwezig zijn bij de rechtspersoonlijkheid.
ANH JANSEN 29-05-2015 17:35
Zonder concurrentie en marktwerking gaat het beter? Zijn verzekeraars anders dan normale private bedrijven? Wat is het verschil tussen een normaal privaat bedrijf en een publiekrechtelijke instelling?

Van enige concurrentie is in Zeeuws-Vlaanderen geen sprake. Afgestemd gedrag. De patiënt centraal? Shared Savings of Shared Shavings?

https://www.zn.nl/nieuws/zn-weblog/blog/?blogpostid=344948736

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.