Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


29 jun

Maak prijsafspraken tegen dure medicijnen

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, medisch specialisten en apothekers moeten een inkoopmacht creëren om dure en nieuwe medicijnen van geneesmiddelenfabrikanten goedkoper te maken. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de beschikbaarheid van medicijnen in de toekomst, inclusief 12 aanbevelingen. (Telegraaf/NZa)

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, medisch specialisten en apothekers moeten een inkoopmacht creëren om dure en nieuwe medicijnen van geneesmiddelenfabrikanten goedkoper te maken. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de beschikbaarheid van medicijnen in de toekomst, inclusief 12 aanbevelingen. (Telegraaf/NZa)

ANH JANSEN 29-06-2015 21:06
En bedenk ook dat per 1 januari 2016 de verzekeraars het recht krijgen om behaalde winsten uit te keren aan aandeelhouders of andere belanghebbenden. Nu moeten zij die winsten oppotten of teruggeven aan verplicht verzekerden.

De spaarpot is nu 12 miljard euro groot. Verzekeraars lopen volgens EU wet en regelgeving risico als schadeverzekeraar doordat schade een open einde regeling impliceert.

Zo niet in Nederland! Budgettaire afspraken, Convenanten en Akkoorden en desnoods het MBI of de MBH zorgen ervoor dat verzekeraars geen enkel risico lopen!

Wat gaat de winstuitkering betekenen voor dit budget voor 'dure' geneesmiddelen? Krankzinniger kan je het in deze wereld niet krijgen.
ANH JANSEN 29-06-2015 21:03
Bedenk dat deze problematiek door de politiek en ambtenarij zelf is geschapen: overheveling van Zvw, een open einde regeling, Eerste Lijn, naar de Tweede Lijn, in principe ook een open einde regeling, maar door de Akkoorden op Hoofdlijnen en budgettering een plafond financiering! Tevens is de overheveling gepaard gegaan met een geraamde bezuiniging wegens vermeende inkoopkracht van de ziekenhuisapothekers.

Verplicht verzekerden hebben een recht op verzekerde zorg volgens het pakket. Verzekeraars hebben de zorgplicht om verzekerden die zorg te doen leveren.

Akkoord op Hoofdlijnen en Convenanten met uitsluiting van de verplicht verzekerden staan haaks op recht op zorg!
ANH JANSEN 29-06-2015 20:50
De voorstellen van de NZa zijn allen onder voorbehoud van instemming door de ACM; de Mededingingsregels zijn immers van kracht in de NL zorgmarkt. Een gezamenlijke inkoopmacht tegen de fabrikanten is dan wellicht wat al te socialistisch gedacht van de NZa ambtenaren.

We zien de ACM en de EU reactie in vertrouwen tegemoet.

Ondertussen staan 40% van de bedden leeg, loopt het aantal ligdagen per patiƫnt op naar de 6 en daalt de productie per specialist. Alleen al toepassen van Thuisdialyse bespaart de zorg 6 miljard euro! Waarom doen de verzekeraars dat dan niet? In de vaste kosten zijn miljarden te besparen. Daar moet je dan wel een regisseur voor hebben!
ANH JANSEN 29-06-2015 20:45
Correct. De NZa zegt dat ook in haar analyse: fabrikanten hebben wettelijke monopolie macht. Alleen de Overheid kan daar wat tegen doen. Alle oplossingen zijn bedacht om juist dat de Overheid niet te laten doen.

De NZa stelt nadrukkelijk immers geen systeemwijziging voor! Wat NICE kan, kan het ZiNL nimmer. De NL markt is immers een vrije markt en dat heeft zo zijn nadelen.

In dit rapport staat ook de werking van het zorgstelsel beschreven. De NZa schrijft zichzelf helemaal vast.
Contractrecht van verplicht verzekerde gaat nu wel of niet boven akkoord op hoofdlijnen?
Zelf lezen en daarna een Bavaria.
henricop 29-06-2015 19:13
Goed betaalde humbug!
Stel je hebt 1 uniek geneesmiddel van 1 fabrikant. Welke inkoopmacht breng je dan op de been? Prijs is prijs of een minister moet zeggen dat ze niet alles wil betalen of tot een maximum per QALY of wat voor een norm dan ook. Maar dan moet je ook niet piepen als het niet op de markt komt. Dat is wat wij nooit durven. Dus blijven prijzen hoog.
schuiringa 29-06-2015 17:02
Gewoon 5 tot 8 jaar wachten. Octrooi verlopen prijs naar beneden.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.