Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


30 jun

Medicijngebruik verhoogt kans op uitdroging bij hitte

Gebruik van medicijnen, zoals plaspillen tegen hartfalen, verhoogt de kans op uitdroging bij hitte als patiënten onvoldoende drinken. Hitte kan ook de houdbaarheid van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Zo kunnen zetpillen door de hitte smelten bij temperaturen boven de 25 graden. Apothekers roepen medicijngebruikers op om extra te drinken en eventueel langs te komen bij vragen over medicijngebruik en hitte. (KNMP)


 
Het risico op uitdroging en andere klachten stijgt wanneer de temperatuur langdurig hoog is. Dat geldt voor medicijngebruikers met een verminderde nierfunctie, maar ook voor mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken. Beide medicijnen verhogen het risico op uitdroging bij hitte. Patiënten die lijden aan diarree en patiënten die medicatie gebruiken voor ernstige psychiatrische aandoeningen doen er ook goed aan extra te drinken. Ook ouderen en kinderen hebben een verhoogd risico op klachten.

Klachten bij hitte zijn bijvoorbeeld: spierkramp, hoofdpijn, concentratieverlies, misselijkheid, diarree, flauwte of zelfs coma. Apotheker Annemieke Horikx van apothekersvereniging KNMP: “Hitte verstoort de water- en zouthuishouding in het lichaam. Hierdoor ontstaat kans op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn er extra gevoelig voor. De medicijnen zorgen dat ze vaker plassen en zo vocht en zouten verliezen. Dat is nodig bij hartfalen, maar bij hitte kan het verlies teveel zijn. Dan ontstaat uitdroging. Deze groep moet dus extra drinken. Ook andere kwetsbare groepen doen er goed aan meer te drinken. Houd vooral ouderen, baby’s en jonge kinderen in de gaten.”
 
Medicijnen bewaren
Apothekers adviseren bij langdurige hitte de bijsluiter te raadplegen om te zien hoe medicijnen te bewaren. Zetpillen bijvoorbeeld, smelten door hitte. Voor de meeste medicijnen is, ook bij aanhoudende hitte, een droge kast waar het niet warmer wordt dan 25°C, een goede bewaarplaats. Laat medicijnen tijdens hitte nooit in de auto liggen. Neem bij twijfel contact op met de apotheek.
 
Tips bij hitte

  • Drink voldoende (minstens 2 liter)
  • Zoek de koelte op
  • Eet of drink af en toe iets zouts
  • Gebruik liever geen alcohol, dit heeft een uitdrogend effect


Nationaal Hitteplan

Als er een kans is dat de temperatuur overdag vier dagen of langer boven de 27°C zal zijn, dan treedt het nationaal Hitteplan in werking. Het ministerie van VWS heeft dit plan op laten stellen zodat verschillende organisaties -apothekers, artsen, GGD’s- het publiek waarschuwen voor aanhoudende hitte en informeren met tips. Op apothekerswebsite www.apotheek.nl staat praktische informatie over wat te doen bij hitte en medicijngebruik. Meer over het nationaal hitteplan is te lezen op www.rivm.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.