Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


30 sep

Beantwoording Kamervragen over overheveling specialistische geneesmiddelen per 2015

Antwoorden van minister Schippers (VWS) op vragen van de fracties van de VVD, PvdA, SP, PVV, CDA en D66 in de Tweede Kamer over de overheveling van specialistische geneesmiddelen per 1 januari 2015.

Antwoorden van minister Schippers (VWS) op vragen van de fracties van de VVD, PvdA, SP, PVV, CDA en D66 in de Tweede Kamer over de overheveling van specialistische geneesmiddelen per 1 januari 2015.

Hasselman 30-09-2014 21:22
Overschrijding BKZ redresseren gaat in NL voorlopig door steeds de zorgverlener als konijn uit de hoed te toveren als antwoord op de redresseermaatregel.
KNMP komt hierbij niet veel verder dan de vaak onnozel overkomende goochelaarsassistente!
ANH JANSEN 30-09-2014 18:47
De extramurale aanspraak op Farmaceutische zorg (= Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS)) bevat ook de beperking van een financieel plafond. Alle financiële deelkaders in de zorg vallen onder Budgettair Kader Zorg. Het BKZ wordt bij wet vastgesteld door de Tweede Kamer. Ook wanneer het deelkader van de extramurale farmaceutische zorg wordt overschreden dienen maatregelen genomen te worden om de overschrijding te redresseren. Overigens bevat het GVS vergoedingslimieten en komen de prijzen voor de extramurale geneesmiddelen tot stand in onderhandeling tussen een zorgverzekeraar en apotheker.

--Wil de KNMP hier even kennis van nemen? WMG? BKZ? Z-index? WGP? En dit zijn vrije prijzen?
ANH JANSEN 30-09-2014 18:42
De prijs van een werkelijk opgenomen patiënt in Nederland is even hoog als die in de USA. Hoogste bedrag per patiënt; 60.000 euro. Dit komt door de lage productie per medisch specialist, vraag het de directeur van Cleveland Clinic, die is hier op bezoek geweest en verbaasde zich over de geringe ingrepen per specialist.

De ziekenhuizen zijn wel de grootste ter wereld. De patiënten liggen te wachten op de specialist. In de USA staan de specialisten te wachten op de patiënt!

We doen het in Nederland graag zo moeilijk mogelijk, maar wel macro budgettair neutraal. Ten koste van de burgers.
ANH JANSEN 30-09-2014 18:38
'In de eerste plaats wil ik graag een misverstand, die uit uw vraag blijkt, rechtzetten. Een add-on is een declaratietitel en geeft geen garantie op een dekkende financiering. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderhandelen over de financiering. Het gesignaleerde risico op onderbehandeling en de daarbij genoemde budgetdruk, die artsen aangeven te voelen, is besproken in het Bestuurlijk Overleg Medisch Specialistische Zorg'.

--Maar de Minister zegt niet wat er dan besloten is; is het budget verruimd? Moeten de specialisten het beleid van B Baarsma volgen? De discretionaire bevoegdheid maar misbruiken om financiële redenen?

De grootste ziekenhuizen ter wereld staan in Nederland!
ANH JANSEN 30-09-2014 18:11
Lumpsum financiering. De patient is afhankelijk van de eerlijkheid van zijn behandelend specialist en het toegewezen budget van het ziekenhuis.

Cie B Baarsma legde het netjes uit: de arts moet uit bezuinigingsoverwegingen meer gebruik gaan maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

De patiënt moet met een iPad de spreekkamer in gaan, de diagnose opvragen en de state of the art therapie en die behandeling eisen. Doet hij dat niet dan is hij overgeleverd aan de Hunnen.

De Minister heeft er 19 pagina's voor nodig om dat te vertellen aan de Volksvertegenwoordiging.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.