Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


30 sep

Enquete van uw Zorgmakelaar: behoefte aan cursus

Waar wij apothekers tijdens lezingen in den lande informeren over deze ontwikkelingen krijgen wij vaak te horen: “dat is belangrijk, waarom weet ik daar niet méér van?” Daarom overwegen wij een aanvullende module aan te bieden, in het kader waarvan overeenkomsten tussen verzekeraars en huisartsen in segment 2, maar ook in segment 1 en segment 3 worden gescreend op voor apothekers belangrijke zaken; u wordt geïnformeerd over voor u van belang zijnde raakvlakken met andere zorgaanbieders; best practices worden verzameld en de collectieve kennis daarvan wordt gedeeld met de aangesloten apothekers.

 

 

09/27/2015

Bekijk deze mail in uw browser

 

Enquête uitbreiding zorgmakelaarschap met module anderhalflijnszorg.

 
 

 

 

 

 

Geachte heer/mevrouw, 

Eldermans|Geerts treedt al zes jaar op als zorgmakelaar voor openbare apothekers en heeft inmiddels een eigen plaats verworven in het onderhandelingslandschap. Sinds enkele jaren treden wij ook op als zorgmakelaar voor diverse andere zorgdisciplines. Door onze betrokkenheid bij al deze disciplines ontstaat een goed beeld van op handen zijnde ontwikkelingen in een breed kader. Want ontwikkelingen bij andere disciplines, zoals de huisartsenzorg, kunnen grote impact hebben op de openbare farmacie.
 
Minister Schippers heeft in haar brief “Kwaliteit loont in de zorg” van 6 februari 2015 aangekondigd dat de ex ante financiering van zorgverzekeraars gaat veranderen, met als insteek dat chronische patiënten voor zorgverzekeraars aantrekkelijker worden in de verwachting dat deze patiënten in efficiënte zorgpaden worden opgenomen en kwalitatief betere zorg krijgen. Die zorgpaden zijn er al volop en zullen steeds grotere groepen patiënten gaan bedienen. Het gaat dan om uw chronische patiënten, gemiddeld goed voor 80% van de omzet.
 
Binnen de contractering van de huisartsenzorg worden zorgpaden voor CVRM, DM2 en COPD in segment 2 (ketenzorg) gecontracteerd. Zorgpaden voor dementie, kwetsbare ouderen, depressie en reuma komen er aan of zijn in ontwikkeling. Daarover onderhandelen zorggroepen met zorgverzekeraars, waarbij naast huisartsenzorg steeds vaker andere zorgdisciplines worden betrokken. Voor zorggroepen kan het aantrekkelijk zijn om ook de farmacie hierin te betrekken. De grenzen tussen zorgdomeinen vervagen ook op andere fronten, bijvoorbeeld waar farmacie een rol gaat spelen in wijkteams of bij afspraken met gemeenten en thuiszorg.
 
De NZa heeft bekostiging van farmaceutische zorg via ketenzorg van de huisartsen reeds mogelijk gemaakt. In de beleidsregel voor huisartsenzorg voor 2015 (BR/CU/7119) is opgenomen dat segment 2 van de huisartsenbekostiging ook ruimte biedt voor vergoeding van farmaceutische zorg. In de beleidsregel voor 2016 (BR/CU/7144) is dit herhaald. Dat daar op dit moment nauwelijks gebruik van wordt gemaakt komt vaak omdat zorggroepen de risico’s nog niet kunnen overzien, maar dat betekent niet dat dit zo blijft. Als op deze ontwikkeling niet nu al adequaat wordt ingespeeld, kan dit op termijn een bedreiging vormen wanneer buiten u om een substantieel deel van de middelen voor CVRM, DM2 of COPD wordt ondergebracht in een keten-DBC. Bedenk dat in alle contracten van verzekeraars nu al is voorzien dat deze zorg dan niet meer door de apotheek bij de verzekeraar gedeclareerd mag worden, maar via de zorggroep. Deze ontwikkelingen gaan dus verder dan – wat vaak gedacht wordt - afspraken over beloning van huisartsen voor doelmatiger voorschrijven, die overigens ook van invloed kunnen zijn voor de apotheek. Maar natuurlijk bieden deze ontwikkelingen ook kansen! Daarvoor is goede en vroegtijdige informatievoorziening van belang.  

Waar wij apothekers tijdens lezingen in den lande informeren over deze ontwikkelingen krijgen wij vaak te horen: “dat is belangrijk, waarom weet ik daar niet méér van?” Daarom overwegen wij een aanvullende module aan te bieden, in het kader waarvan:

  • overeenkomsten tussen verzekeraars en huisartsen in segment 2, maar ook in segment 1 en segment 3 worden gescreend op voor apothekers belangrijke zaken;
  • u wordt geïnformeerd over voor u van belang zijnde raakvlakken met andere zorgaanbieders;
  • best practices worden verzameld en de collectieve kennis daarvan wordt gedeeld met de aangesloten apothekers.

 
Doel is op deze wijze bovenop de ontwikkelingen te zitten en proactief te kunnen handelen in plaats van overvallen te worden door afspraken die buiten u om zijn gemaakt.
 
Zorgverzekeraars vormen inmiddels regionale integrale inkoopteams. Maar eerstelijns zorgaanbieders hebben geen zicht op de zorgverkoopafspraken van andere disciplines, terwijl de effecten daarvan aanzienlijk kunnen zijn. Samenwerking kan de risico’s verkleinen en de taart vergroten.
Met het oog daarop overwegen wij ook gemotiveerde kaderapothekers te selecteren, die desgewenst een spilfunctie kunnen vormen tussen lokale apothekers - ongeacht hun inkoopkanaal - en een lokale zorggroep en/of andere stakeholders.
 
Omdat wij graag willen weten of er voldoende animo bestaat voor deze vorm van dienstverlening, verzoeken wij u middels een enquête vijf vragen te beantwoorden. Het kost u enkele minuten en het levert ons waardevolle informatie op. En omdat de eerste overeenkomsten in segment 2 de komende week worden aangeboden, gaat de tijd dringen. Om die reden stellen wij uw reactie binnen 7 dagen na heden op prijs.

Met vriendelijke groet, 

Uw Team Zorgmakelaar

 

 

 

 

 

Driebergseweg 16c
3708 JB Zeist
T. 030-2332218
F. 030-2322722
zorgmakelaar@eldermans-geerts.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Kijk dan op onze site!
Dit e-mailbericht inclusief haar bijlagen is een geschrift als bedoeld in artikel 51 Mededingingswet. De inhoud van dit bericht en van eventuele bijlagen is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Aan de inhoud van dit bericht geen rechten worden ontleend.
Eldermans|Geerts is de handelsnaam van E&G Advocaten B.V. Op al onze werkzaamheden en rechtsverhoudingen met derden zijn algemene voorwaarden van toepassing, waarin een beperking van aansprakelijkheid is opgenomen. Deze voorwaarden worden op verzoek toegezonden en kunnen worden geraadpleegd op onze website.

 


Afmelden voor deze nieuwsbrief  

ANH JANSEN 30-09-2015 18:59
https://www.zn.nl/338067463/ZN-dialoog?newsitemid=582877185

Nog iemand die op cursus moet. Je kan ook zaken te simpel zien en de andere partij consequent willen en durven wegzetten als flessentrekker;

Hoe word je een goede zorginkoper?
Dat is een kwestie van logisch nadenken, goed weten wat er speelt in het veld en daar ook op een goede manier op inzetten.

Een voorbeeld van dit laatste is het voorstel om prestaties te combineren. De apotheker hoeft dan minder uit te leggen aan de balie, maar het is tóch niet de bedoeling.

Tja. Geen geld, geen prestatie? Hoe simpel wil je het hebben? Hoe de waard is, vertrouwd hij zijn gasten?

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.