Ons laatste Nieuws


Bekijk alle nieuwsberichten op farmaactueel.nl 


31 mrt

NMa richt zijn pijlen op farmareus AstraZeneca

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet een grootscheeps onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door farmareus AstraZeneca op de snelgroeiende markt van maagzuurremmers. (Telegraaf)

De NMa en de Europese Commissie (EC) hebben eind november een inval gedaan in diverse kantoren van AstraZeneca. De instanties doen afzonderlijk van elkaar onderzoek naar mogelijke misstanden bij het concern, dat een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld is.

Het onderzoek van de NMa richt zich puur op misbruik van de positie op de markt van maagzuurremmers, terwijl Brussel een breder onderzoek doet naar farmaceutische bedrijven en de verkoop van geneesmiddelen.

De interesse van de NMa valt mogelijk te verklaren doordat het beursgenoteerde bedrijf hoge kortingen aanbiedt aan ziekenhuizen als zij het maagzuurmedicijn Nexium inkopen. Dit geldt niet alleen voor dit middel, maar algemeen bekend is dat deze handelwijze ook voor andere geneesmiddelen geldt. Dit zou de toetreding van andere spelers binnen de farmaceutische sector kunnen beperken.

„Voor een ziekenhuis is het vanwege de hoge korting voordelig om Nexium te kopen, maar dit kan voor een apotheek, verzekeraar of een klant juist ongunstig uitpakken. Want zij krijgen die korting niet en betalen de volle mep”, aldus een bron.

Verscheidene partijen, onder meer verzekeraars, zouden bij de NMa aan de bel hebben getrokken over deze misstand. „Bij de NMa zijn inderdaad meerdere signalen binnengekomen. We hebben de Britse en Zweedse kartelwaakhonden gevraagd om ons te assisteren. Het onderzoek is nog gaande en we doen hier verder geen uitspraken over”, aldus een woordvoerster van de NMa.

Maagzuurremmers staan in de top-10 van voorgeschreven geneesmiddelen. Het gaat om een van de snelgroeiende markten op farmaceutisch terrein.

In Nederland krijgt 10% van de bevolking maagzuurremmers voorgeschreven. Onder de 65-plussers ligt het gebruik zelfs op 33%. Dit is ook omdat het middel wordt voorgeschreven als bijmedicijn. In 2008 ging 289 miljoen om in de markt van deze medicijnen.

Woordvoerder Roeland van der Heijden van AstraZeneca in Zoetermeer bevestigt het bezoek van de NMa en de EC. „We verlenen onze volledige medewerking aan de onderzoeken”, aldus de woordvoerder. „Wij kunnen, na intern onderzoek, stellen dat we vertrouwen op een goede afloop. Overigens is het betreffende middel inmiddels uit patent en is generieke concurrentie op de markt. Dit betekent dat we nauwelijks nog omzet hebben op deze maagzuurremmer.”

ANH JANSEN 31-03-2011 18:12
Ziekenhuizen mogen kortingen en bonsussen verwerven. Cathy van Beek, in een vorig leven bestuurder van de St Maartenskliniek, weet er alles van. Is onderdeel van het marktspel. Inkoop gratis, verkoop voor de volle mep KNMP taxe prijs Z-index en het verschil is voor de zorg. Zorgverzekeraars doen aan zorginkoop en moeten onderhandelen met zorgaanbieders over prijs en kwaliteit. Niets houdt hen tegen om de gratis verstrekte medicijnen in te kopen voor de gratis inkoopprijs; dat is pas doelmatige zorginkoop. Maar nee, zij doen hun beklag bij de NMa en die laat zich als Overheidsorgaan graag voor hun karretje spannen. Neem dan ook direct MSD, Sanofi, GSK e.a. mee. Fosavance is niet meer aan te slepen. Rara hoe zou dat nou komen? Heeft niets met kartelvorming te maken. Alles met marketing. Laat de NMa maar onderzoek doen naar prijsdumping door multinationale generieke fabrikanten die die markt kapotmaken in de hoop op olipolie vorming en daarop volgende prijsverhoging. Wat Finland is overkomen gaat ook in Nederland gebeuren. En wat dan de vrije prijzen waard zijn laat zich dan raden. Referentieprijzen van de NZa worden dan maximumprijzen en een wettelijk verbod op prijsverhogingen. Zo gaat dat in Nederland. En Hans Hillen weet hoe een Minister zich vervolgens moet gedragen in de Tweede Kamer om eronderuit te komen. Adviesbureau Hans Hillen tegen die tijd. Laat de verzekeraars het preferentie beleid doorvoeren in de Tweede Lijn met het IDEA2 model om het af te maken. De dubbele farmacotherapeutische substitutie wordt zo voorkomen. Of nog beter: voer de WHO lijst 200 essentiƫle middelen in en je bent van deze discussie helemaal verlost. Dan heb je als zorgverzekeraar je toegevoegde waarde bewezen en kunnen inwoners van dit land met de voeten stemmen.
henricop 31-03-2011 14:12
Als alle firma's zouden stoppen met gratis geneesmiddelen aanbieden in ziekenhuizen , ging de medicatieveiligheid met sprongen omhoog. Volgens mij is esomeprazol met DDD correctie wel tot 20 keer duurder dan omeprazol.
Wat ook zou spelen zijn de koppelcontractsafspraken die Astra maakt volgens ziekenhuisapothekers. Meer korting als je meer verschillende producten afneemt. Dat verhindert de Teva's en Sandozzen eerlijke concurrentie in de ziekenhuizen.
Als Astra verliest zullen die wel eens schadeclaims kunnen gaan indienen.
JaapDik 31-03-2011 11:09
We hebben nauwelijks omzet meer volgens de woordvoerder, maar de ellende blijft. Vanuit de 2e lijn nog steeds overwegend esomeprazol in plaats van het veel goedkopere ( tot 5 keer) omeprazol. Gelukkig hebben de specialisten afgesproken om doelmatiger voor te gaan schrijven. Eerst zien...

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste veranderingen en nieuws over Farma-actueel? Vraag de nieuwsbrief aan door uw e-mailadres hieronder in te vullen.